Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 02

Nauja pastotė elektra aprūpins Klaipėdos LEZ

Nauja transformatorių pastotė aprūpins elektra Klaipėdos laisvąją ekonominę zoną.
Klaipėdos LEZ
Klaipėdos LEZ / 15min.lt nuotr.

Lietuvos skirstomųjų tinklų operatorius – AB LESTO, įgyvendindamas tinklo plėtros projektą, Klaipėdos rajone Lypkiuose pradeda statyti naują 110/10 kV transformatorių pastotę (TP), kuri aprūpins elektra besiplečiančią Klaipėdos laisvąją ekonominę zoną (LEZ) ir dalį uostamiesčio.

„Atsižvelgiant į elektros energijos vartotojų poreikius ir esamų transformatorių pastočių pajėgumus, jų apkrovas, rezervavimo galimybes ir būsimą plėtrą, Lypkių 110/10 kV transformatorių pastotė – vienintelė reali galimybė aprūpinti Klaipėdos laisvąją ekonominę zoną elektros energija. Tai vienas stambiausių ir reikšmingiausių mūsų tinkle vykdomų investicinių projektų“, – sako LESTO elektros tinklo tarnybos direktorius Virgilijus Žukauskas.

Pasak jo, naujoji Lypkių TP taps galingiausia elektros skirstymo pastote Klaipėdos regione, šalia šiuo metu veikiančių Jakų bei Gedminų transformatorių pastočių. Lypkių pastotė leis aprūpinti elektros energija apie 20 naujų stambių pramonės įmonių, kuriose bus sukurta apie 1000 darbo vietų. Įvykdžius šį LESTO investicinį projektą, atsivers didesnės uostamiesčio ekonominės plėtros galimybės – stambūs pramonės objektai persikelia į priemiesčius, o Klaipėdos LEZ į savo teritoriją pritraukia vis daugiau investicijų, dėl to didėja ir gyventojų užimtumas. Iš Lypkių TP elektros energija bus aprūpinti ir miesto bei priemiesčių gyventojai.

LESTO Lypkių pastotėje bus sumontuoti 40 MVA galios transformatoriai. Bendrovė prognozuoja, kad šios transformatorių pastotės apkrovimas artimiausiais metais pasieks 30 MVA, suvartojant apie 210 mln. kWh elektros energijos. Plečiantis Klaipėdos LEZ ir augant elektros energijos poreikiui pramoninės plėtros teritorijoje, didžioji dalis Lypkių TP pajėgumų bus nukreipta įmonių ir gamyklų aprūpinimui elektros energija.

Pasak V. Žukausko, vykdydama investicinius tinklo plėtros ir modernizavimo projektus, LESTO prisideda prie bendro šalies ekonominės situacijos stabilizavimo. Didelio masto projektai jų vykdytojams (rangovų organizacijoms) garantuoja nemažas veiklos apimtis ir stabilias pajamas. Tokiu būdu sukuriamos arba išlaikomos darbo vietos, papildoma valstybės surenkamų mokesčių dalis“, – sako LESTO atstovas.

Lypkių 110/10 kV TP projektas įgyvendinamas pagal Lietuvos 2007-2013 metų Europos Sąjungos struktūrinės paramos panaudojimo strategiją ir Ekonomikos augimo veiksmų programos priemonę „Elektros skirstymo sistemos modernizavimas ir plėtra“ ir iš dalies finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius