-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 08

Nauja tvarka Kauno lopšeliuose ir darželiuose laukia politikų verdikto

Penktadienį Kauno miesto savivaldybės taryba ketina atnaujinti užmokesčio už vaikų išlaikymą ikimokyklinio ugdymo ir priešmokyklinėse grupėse tvarką. Taip pat bus tvirtinamas vaikų dienos maitinimo normos mokestis už kiekvieną lankytą ir nelankytą nepateisintą dieną. Naujojoje tvarkome bus numatytos ir sankcijos nemokiems tėvams. Jų atžalos nus šalinamos iš darželių.
 Valdorfo darželio „Šaltinėlis“ aukletiniai susipažino su naminių gyvūnėlių auginimu, jų priežiūra, vetarinarų darbu
Darželinukai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Savivaldybei nustačius kiekvieno atskiro maitinimo kainas ugdymo įstaigose, vaikų tėveliai galėtų laisvai pasirinkti maitinimų skaičių, priklausomai ne nuo grupės darbo laiko, bet nuo to, kiek valandų per dieną vaikas praleidžia įstaigoje.

Valdininkų teigimu, pakeitimai leis įvesti lankstesnį apmokėjimą už maitinimą. Vieni vaikai darželyje praleidžia visą dieną, kiti – tik kelias valandas, todėl įvedus atskirus mokėjimus, tėvai patys galėtų nuspręsti dėl mokėjimo.

Vaikų dienos maitinimo normos mokestis sumažės dviejų ir trijų maitinimų darželiuose, o keturių ir penkių maitinimų kaina lopšelio grupės vaikams pabrangs 5 centais, darželio ir priešmokyklinės grupės vaikams – 18 centų per dieną. Tačiau vaikų tėvai retai kada renkasi keturis ar penkis maitinimus“, – sakė Kauno miesto Švietimo ir ugdymo skyriaus specialistai.

Tarybai bus siūloma patvirtinti tokį vaikų dienos maitinimo normos mokestį ikimokyklinėse ir priešmokyklinėse grupėse: lopšelio grupės vaikams pusryčiai kainuos 1,65 Lt, pietūs – 2,95 Lt, priešpiečiai arba pavakariai – 0,85 Lt, vakarienė – 1,65 Lt, naktipiečiai – 0,7 Lt. Darželio ir priešmokyklinės grupių vaikams pusryčiai kainuos 1,8 Lt, pietūs – 3,38 Lt, priešpiečiai arba pavakariai – 1,05 Lt, vakarienė – 1,8 Lt, naktipiečiai – 0,7 Lt.

Patvirtinus naująją tvarką, vaikų tėvai turės pateikti prašymą švietimo įstaigos direktoriui ir ne trumpiau kaip mėnesiui pasirinkti maitinimų skaičių ir mokėti mokestį pagal tai, kiek valandų per dieną vaikas praleidžia įstaigoje, su sąlyga, kad vaikas būtų maitinamas kas 3,5–4 valandas. Taip pat tėvai turėtų teisę atsisakyti maitinimo paslaugų, jeigu vaikas švietimo įstaigoje praleidžia ne ilgiau kaip 4 val. per dieną.

Naują tvarką priimti politikus skatina pasikeitę teisės aktai, reglamentuojantys priešmokyklinio amžiaus vaikų nemokamą maitinimą. Naujoje redakcijoje įrašyta, kad tėvams (globėjams), kurių vaikas yra priešmokyklinio amžiaus, mokestis atitinkamai bus mažinamas, kai vaikui paskirtas nemokamas maitinimas Kauno miesto savivaldybės tarybos nustatyta tvarka. Taip pat svarbu, kad bus taikoma tik viena mokesčio lengvata, ją tėvai (globėjai) turės pasirinkti ir nurodyti savo prašyme.

Be to, siūloma reglamentuoti priemones, drausminančias įsiskolinusius tėvus. Jeigu dėl nepateisinamos priežasties mokestis nesumokamas ilgiau kaip du mėnesius, švietimo įstaigos direktorius turi teisę išbraukti vaiką iš sąrašų, prieš tai raštu informavęs tėvus (globėjus).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius