-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 12

„Tvarkiečių“ atskalūnų frakcija – be M.Puidoko: „R.Karbauskiui asmeniškumai svarbiau nei stabilumas“

Ketvirtadienį Seime įsikūrė nauja minimalaus dydžio frakcija pasivadinusi „Lietuvos gerovei“. Anksčiau skelbta, kad jos nariu gali tapti ir „valstiečius“ palikęs Mindaugas Puidokas, bet frakcija sukurta be jo – neįvardydamas konkrečiai tam prieštarą reiškė valdančiosios partijos lyderis Ramūnas Karbauskis.
Mindaugas Puidokas
Mindaugas Puidokas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Frakciją „Lietuvos gerovei“ sudarys jos seniūnas Vytautas Kamblevičius, „tvarkiečių“ frakciją palikę Kęstutis Bartkevičius, Ona Valiukevičiūtė, Algimantas Dumbrava, Juozas Imbrasas, Rimas Andrikis ir nuo „socialdarbiečių“ atsiribojęs Algirdas Butkevičius.

„Socialdarbiečių“ frakcijos seniūnas Gediminas Kirkilas pareiškė, kad pastarajam durys atgal „nėra užtrenktos“ ir palinkėjo sėkmės.

Rūpi frakcijos stabilumas

Dar trečiadienį V.Kamblevičius svarstė, kad prie frakcijos gali prisijungti ir aštuntas asmuo, nors jo pavardės neatskleidė. Neoficialiai skelbta, kad tai gali būti Mišrioje Seimo narių grupėje pastaruoju metu dirbęs, „valstiečių“ frakciją palikęs M.Puidokas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis R.Karbauskis trečiadienį nacionalinio transliuotojo laidai „Dienos tema“ komentavo, kad nuo jų frakcijos Seime „atskilo tik tie, kurie turėjo asmeninių interesų“. Jei toks narys prisijungtų prie naujos frakcijos, tai, politiko teigimu, „keltų problemų“ dėl bendradarbiavimo.

„Kaip matom iš vakarykščių pono R.Karbauskio pasisakymų, jeigu šioje frakcijoje būčiau aš, konstruktyvaus darbo su valdančiąja dauguma nebūtų. Jam asmeniškumai, asmeninis kerštas, žmonių stumdymas kaip šaškių lentoje yra svarbiau negu stabilumas valstybėje“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį komentavo M.Puidokas.

Anot jo, frakcijos bendradarbiavimas su valdančiaisiais – svarbus.

„Frakcijos atėjimas į valdančiąją daugumą leistų būti ne mažumos Vyriausybei. Jeigu žmogui atrodo, kad septynių frakcijos narių tam stabilumui užtikrinti užtenka, tai yra jau jo matymas, jo sprendimas“, – nurodė politikas ir žadėjo ir toliau dirbti Mišrioje Seimo narių grupėje.

Be M.Puidoko dirbsianti nauja frakcija, anot R.Karbauskio, išgirdo jo žodžius.

Matyt, kad frakcija nauja, besikurianti, išgirdo mano žodžius.

„Matyt, kad frakcija nauja, besikurianti, išgirdo mano žodžius. Ir matyt įvertino tuos kandidatus į frakciją“, – komentavo jis.

„Labai sunku būtų dirbti su žmonėmis, kurie Seime galvoja tik apie save“, – pridūrė R.Karbauskis.

Kvietė ir P.Čimbarą

Į naują frakciją buvo kviečiamas ir pas „socialdarbiečius“ dirbantis Petras Čimbaras. Jis prie frakcijos „Lietuvos gerovei“ teigė neprisijungęs, nes V.Kamblevičius savavališkai pasiskelbė seniūnu.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Petras Čimbaras
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Petras Čimbaras

„Jis jau prisistatė kaip naujos frakcijos lyderis, nors mes buvom susitarę kitaip. Mane automatiškai pasiūlė į pavaduotojus. Sakau, ačiū už tokį garbingą postą, bet jūs nesilaikot susitarimų. Vienasmeniškai pasiskelbė. Man iš karto kilo įtarimas, kad gerbiamas V.Kamblevičius naudojasi gerbiamo R.Žemaitaičio metodais, nors tuos pačius metodus kritikuoja. Kokia čia demokratiška frakcija?“ – 15min komentavo Seimo narys.

Frakcija „Lietuvos gerovei“ žada palaikyti valdančiųjų sprendimus Seime, bendradarbiavimą įteisinti formaliai.

„Mes visi kartu turėsim susėsti su valdančiąja koalicija ir nuspręsti, kokiu modeliu, principu reikės daryti. Bet kažkoks įforminimas turės būti“, – anksčiau nurodė V.Kamblevičius ir pridūrė, kad naujai kuriama frakcija postų neprašo.

Nauja frakcija Seime susikūrė po to, kai Seime iširo minimalaus dydžio „tvarkiečių“ frakcija, iš jos pasitraukus V.Kamblevičiui, O.Valiukevičiūtei, J.Imbrasui ir A.Dumbravai. Formaliai Vyriausybė neteko daugumos.

Valdančiąją koaliciją, be partijos „Tvarka ir teisingumas“, sudaro Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius