Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 16

Naujai valdžiai senos skolos

Trečiadienį į vieną paskutinių posėdžių renkasi kadenciją baigianti Vilniaus miesto taryba, kuri naujai išrinktiems savo įpėdiniams vadovavimą sostinei užleis balandžio viduryje. Naujieji politikai ir privalės spręsti šių metų Vilniaus problemas, kadangi senoji taryba svarbių klausimų jau nesiima – tarybos posėdžio darbotvarkėje daugiausia nesudėtingi, politinės valios nereikalaujantys klausimai.
Miesto finansų departamento vadovas E.Kačkus tikina suprantąs verslo padėtį, tačiau siūlo NT mokesčio tarifo mieste nemažinti, nes priešingu atveju, miesto ižde atsivertų skylė.
E.Kačkaus teigimu, belieka džiaugtis, kad Vilniaus skolos nedidėja. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Dabar miestą valdantys politikai teigia dirbantys aktyviai, nors dalis jų nėra išrinkti į naująją tarybą. Svarstoma paskutinį posėdį surengti balandžio 13–ąją. Ar tada Vilnius turės jau susiformavusią naują valdančiąją daugumą, dar nėra žinoma, kadangi per pirmąsias kelias savaites po rinkimų naujai išrinkti politikai bendro sutarimo, kas vadovaus sostinei, kol kas nerado.

Skolos mažėja, biudžetas – irgi

Naujai tarybai teks spręsti ne vieną svarbų Vilniui klausimą. Visų pirma – kaip išgyventi turint nė milijardo litų nesiekiantį biudžetą, kuriame net būtiniausioms reikmėms nepakanka lėšų, o dar reikia grąžinti senas skolas. Savivaldybės Finansų valdymo ir apskaitos departamento direktorius Edmundas Kačkus teigė naujai išrinktus politikus galintis pradžiuginti tik tuo, kad miesto skolos pastaraisiais metais mažėja.

Jeigu miestas sugebės per metus nepasiskolinti daugiau negu 124 mln. Lt, galėsime džiaugtis, kad skola toliau mažėja, – sakė E.Kačkus.„2010 metais savivaldybės skola sumažėjo 35 mln. Lt. Bendra savivaldybės skola šiuo metu siekia 875 mln. Lt, bet šiemet esame suplanavę grąžinti dar 124 mln. Lt. Jeigu miestas sugebės per metus nepasiskolinti didesnės sumos, galėsime džiaugtis, kad skola toliau mažėja“, – sakė E.Kačkus.

Per pastaruosius penkerius metus labiausia sostinės savivaldybės skola augo 2007 metais – 212 mln. Lt. Būtent tada į valdžią atėjo dabar kadenciją baigianti miesto taryba.

Anot E.Kačkaus, šių metų pradžia džiugina tuo, kad gana neblogai surenkamas biudžetas – nuo sudaryto plano atsiliekama vos vienu ar keliais milijonais. Tačiau direktorius nesiryžo prognozuoti, ar taip pat sėkmingai biudžetas bus surenkamas visus metus. Pernai metų pabaigoje į biudžetą nebuvo surinkta net apie 100 mln. Lt.

Tačiau dėl geresnio biudžeto surinkimo Finansų valdymo ir apskaitos departamento direktorius itin džiūgauti nelinkęs. „Gerai tik tai, kad surinkimas vyksta pagal planą. Bet tas planas maždaug 140 mln. Lt mažesnis negu buvo pernai. O reikia ne tik išgyventi, bet ir skolas grąžinti, jos niekur nedingo. Mes tuos 124 mln. Lt išmokėti planuojame per visus metus, o tie, kuriems esame skolingi, nori pinigus atgauti tuoj pat. Tai irgi problema, dėl kurios negalime ramiai miegoti“, – dėstė E.Kačkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius