Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 07

Naujaisiais skaitikliais žada pažaboti sukčius

Vandenį klaipėdiečiams tiekianti bendrovė rengia naujas pinkles sukčiauti bandantiems vartotojams. Ketinama įsigyti naujus skaitiklius, užkirsiančius kelią bandymams mechaniškai paveikti prietaisą, kad šis nesisuktų, kai leidžiamas vanduo.
Klaipėdiečių namuose ilgainiui turėtų atsirasti nauji skaitikliai. Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ specialistai juos ilgai testavo, nes buvo svarbu įsigyti tokius, kurių nebūtų galima paveikti mechaniškai.
Klaipėdiečių namuose ilgainiui turėtų atsirasti nauji skaitikliai. Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ specialistai juos ilgai testavo, nes buvo svarbu įsigyti tokius, kurių nebūtų galima paveikti mechaniškai. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Kaip pasakojo bendrovės „Klaipėdos vanduo“ direktorius Leonas Makūnas, dabartiniai skaitikliai nepateisino lūkesčių, nes per patikras gyventojų butuose paaiškėjo, kad apie 20 proc. jų yra sugadinti. Buvo sugadintas daugumos prietaisų stiklinis dangtelis, manoma, kad taip bandyta spausti skaitiklį. 

Konkursą apskundė

Toks didelis sugadintų prietaisų skaičius, anot L.Makūno, verčia sunerimti. Įmonės vadovas pasakojo pats bandęs testuoti šiuos skaitiklius namuose kone kasdien juos spausdamas. Rezultatas parodė, kad skaitiklis nesisuko, o nuo spaudimo net neįskilo. Todėl nuspręsta, kad senuosius skaitiklius turėtų pakeisti naujesni, kurie, vos tik vartotojas bandytų spausti prietaisą, skiltų.

Naujiems skaitikliams pirkti buvo paskelbtas konkursas. Jį laimėjo kompanija, pasiūliusi, bendrovės „Klaipėdos vanduo“ specialistų nuomone, kur kas saugesnius skaitiklius. Tiesa, nelaimėjusi įmonė apskundė konkursą teismui. 

Kaip patikslino L.Makūnas, senųjų, metrologų patikrintų skaitiklių nebūtų skubama keisti naujaisiais, kainuosiančiais maždaug 40 Lt. Specialistai yra numatę, kad ant senųjų būtų galima montuoti apsauginį dangtelį. Esą taip pavyktų išvengti dabar nuolat kylančių nesusipratimų, kai gyventojai teisinasi vandens nebandę vogti ir nežinantys, kaip prietaisas galėjo būti apgadintas. 

Vandens vagysčių sumažėjo

Įstatymai numato, kad skaitikliai butuose metrologų turi būti tikrinami kas ketverius metus. Iki termino pabaigos likus maždaug mėnesiui gyventojai sulaukia bendrovės šaltkalvio, o jei šis nieko neranda namuose, paliekamas raštelis, raginantis kuo greičiau susisiekti ir įsileisti specialistą į namus. Papildomai išsiunčiamas registruotas laiškas. Su šaltkalviais galima susitarti, kad šie bute apsilankytų iki 20 val. 

Jei gyventojas nepaiso raginimų, tada vandens suvartojimas skaičiuojamas pagal specialią formulę. Traktuojama, kad žmogus su nepatikrintu skaitikliu kas mėnesį išleidžia 7 kub.m vandens. Tiesa, neseniai Aplinkos ministerija paskelbė ir kitokią skaičiavimo tvarką: kai žmogus vengia prietaiso patikros, tuomet skaičiuojama, kad prietaisas galėjo suktis nuolat ir per mėnesį vandens išleidžiama už maždaug 3 tūkst. Lt. 

Šiuo metu apie 5 proc. klaipėdiečių vandens suvartojimas skaičiuojamas pagal bendrovės numatytą normą. Dauguma šių vartotojų yra didieji bendrovės skolininkai, vengiantys įsileisti šaltkalvius į namus. 

Džiaugiamasi bent tuo, kad daugiabučiuose neaiškiai pradingsta vis mažesnis kiekis vandens. Prieš ketverius metus taip dingdavo apie 30 proc. į namą patekusio vandens. Dabar šis skaičius sumažėjęs iki 18 proc. 

Išvykstantieji turėtų perspėti

Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ specialistai taip pat įspėjo, kad gyventojai, ketinantys ilgesniam laikui išvykti ir palikti tuščius namus, turėtų apie tai informuoti bendrovę. Jei po ilgos išvykos  žmogus randa didžiules sąskaitas, kuriose vandens suvartojimas apskaičiuotas pagal „normas“, tuomet galima įrodyti, kad bute iš tiesų niekas negyveno. Paprastai atsižvelgiama, ar tuo metu bute buvo vartojama elektros energija. Jei ketinama išvykti labai ilgam laikui, galima visiškai atsisakyti vandens ir šitaip nemokėti abonementinio mokesčio. Tačiau toks sprendimas kainuotų 40 Lt. Dar 40 Lt tektų sumokėti, jei grįžus vėl būtų norima vartoti vandenį. Todėl vandens atsisakančių klaipėdiečių nėra. „Nebent tos patalpos būtų visai negyvenamos“, – pridūrė L.Makūnas.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius