-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 20

Naujas reiškinys: parduoda vaikus nusikaltimams daryti

Pastaruoju metu užfiksuojama vis daugiau faktų, kai iš Lietuvos į užsienį apgaule išvežami maži vaikai, kurie vėliau verčiami atlikti smulkius kriminalinius nusikaltimus, teigia Tarptautinės migracijos organizacijos (TMO) Vilniaus biuro vadovė Audra Sipavičienė.
Lėlė
Lėlė / Gino Dabašinsko/BFL nuotr.

„Pastebima naujų faktų, kai iš Lietuvos išveža vaikus kriminaliniams nusikaltimams. Turime tokių atvejų, kai išveža vaikus į Norvegiją ir iš Novergijos tuomet jie grąžinami į Lietuvą. Šie atvejai, kai vaikus išveža daryti smulkių nusikaltimų, labai kelia nerimą“, – ketvirtadienį per spaudos konferenciją „Prekybos žmonėmis prevencija ir kontrolė Baltijos jūros regione: tarptautinės konferencijos temos ir rezultatai“ sakė A.Sipavičienė.

Pasak jos, į užsienį išvežami 13–14 metų vaikai iš pažeidžiamų šeimų – vaikams dingus tėvai jų nė nepasigenda. Taip pat išvežami vaikų namų globotiniai.

Jiems pažada, kad jie uždirbs, kad gaus pinigų, kad jiems bus gerai. O paskui verčia daryti nusikaltimus. Dažniausiai – vogti iš prekybos centrų.„Jiems pažada, kad jie  uždirbs, kad gaus pinigų, kad jiems bus gerai. O paskui verčia daryti nusikaltimus. Dažniausiai – vogti iš prekybos centrų. Vaikai pagaunami vagiantys ir tada tyrimo metu paaiškėja, kokiu būdu jie atvyko į užsienį“, – teigė A.Sipavičienė.

Ji taip pat akcentavo, kad tikslios statistikos, kiek vaikų kasmet gali būti išvežama iš Lietuvos minėtu tikslu, nėra. Pats reiškinys užfiksuotas neseniai. „Buvo vienas atvejis užfiksuotas iki šių metų, o šiais metais buvo jau keli atvejai. Bet mes turime tik tuos atvejus, kai mūsų prašo arba pasitikti, arba vežti vaikus iš tų šalių. Šiemet labai gerai bendradarbiaujame su Norvegija, ten buvo sulaikyta viena grupuotė, kuri išveža vaikus. Identifikuoti penki išvežti vaikai“, – sakė TMO atstovė. Ji taip pat pabrėžė, kad išaiškintas vienas prekeivis iš Lietuvos, šia nusikalstama veikla užsiėmęs Norvegijoje.

Savo ruožtu Policijos departamento Kriminalinės policijos valdybos viršininkas Eugenijus Ušinskas pabrėžė, kad nors ir skamba ciniškai,  prekyba vaikais kriminaliniams nusikaltimams daryti yra pelningas verslas. „Rizika maža, o pelnas yra“, – sakė E.Ušinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius