Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 08

Naujasis kontrolierių ginklas – fotoaparatai

Automobilių stovėjimą miesto centre kontroliuojanti bendrovė ilgainiui ketina atsisakyti automobilių ratų blokavimo praktikos. Kontrolieriams, kurių vienintelis darbo įrankis iki šiol buvo specialūs ratų blokatoriai, teks gilintis į fotografijos paslaptis.
Kontrolierius A.Komliauskas neslėpė, jog su pažeidėjais kovojant naujuoju, žymiai civilizuotesniu būdu, bus žymiai paprasčiau išvengti retkarčiais pasitaikančių konfliktinių situacijų.
Kontrolierius A.Komliauskas neslėpė, jog su pažeidėjais kovojant žymiai civilizuotesniu būdu bus žymiai paprasčiau išvengti retkarčiais pasitaikančių konfliktinių situacijų. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prie miesto centre palikto savo automobilio grįžę vairuotojai, išvydę transporto priemonę fotografuojantį kontrolierių, neturėtų labai nustebti – tokį kovos su už stovėjimą Kauno centre vengiančiais mokėti vairuotojais būdą neseniai pradėjo taikyti bendrovė „Automobilių stovėjimo aikštelės“.

Jeigu paprastas pilietis nufotografuoja ant žolės ar invalido vietoje stovintį automobilį ir nuotrauką nusiunčia į policiją, ši pažeidėją nubaudžia. Pagalvojau, kodėl ir mes negalėtume to pritaikyti.

Bet kuris iš 26 įmonės kontrolierių, išvydęs automobilį, kurio vairuotojas nesusimokėjo už stovėjimą arba kurio įsigyto stovėjimo bilieto galiojimo laikas jau pasibaigė, blokuoti ratus ir nuimti blokatorių pagal įstatymus gali tik su policijos pareigūnu. Tačiau neretai pasitaiko atvejų, kai nė vienas iš trijų šį darbą atliekančių policijos ekipažų pažeidėją nustačiusiam kontrolieriui dėl laiko stokos negali padėti. Iki šiol žalialiemeniais kauniečių vadinami bendrovės „Automobilių stovėjimo aikštelės“ darbuotojai, pakliuvę į tokią situaciją, kartais „pamiršdavo“ įstatymus ir ratus blokuodavo patys.

„Pastaruoju metu dėl to kilo smarkių diskusijų, jautėme didelį spaudimą. Tačiau policininkai juk neturi galimybių spėti padėti visiems kontrolieriams, – teigė UAB „Automobilių stovėjimo aikštelės“ direktorius Algimantas Puidokas. – Jeigu paprastas pilietis nufotografuoja ant žolės ar invalido vietoje stovintį automobilį ir nuotrauką nusiunčia į policiją, ši pažeidėją nubaudžia. Pamaniau, kodėl ir mes negalėtume to pritaikyti.“

Kovo pabaigoje pradėtos taikyti naujosios tvarkos esmė paprasta: jeigu kontrolierius pastebi už stovėjimą nesumokėjusio vairuotojo mašiną, tačiau tuo metu negali į pagalbą išsikviesti pareigūnų, jis nufotografuoja pažeidėjo automobilį, ant stiklo priklijuoja apie užfiksuotą pažeidimą perspėjantį lapelį, o nuotraukas perduoda įmonės būstinėje dirbantiems kolegoms.

Vairuotojas, ant savo automobilio stiklo radęs priklijuotą lapelį, per tris darbo dienas turi kreiptis nurodytu adresu ir savo kaltę išpirkti įsigydamas tam tikros vertės stovėjimo kortelę. Priešingu atveju pažeidėjo automobilio nuotraukos bei kiti reikalingi dokumentai keliauja į policiją, kuri skiria nuo 50 iki 100 Lt dydžio baudą.

Nuotraukoms – specialūs reikalavimai

Nuotraukos turi būti kokybiškos ir atitikti tam tikrus reikalavimus. Tik tokiu būdu mes galėsime įrodyti, jog tam tikro automobilio vairuotojas padarė pažeidimą, ir už tai jį bausti.

„Kontrolierius vienoje nuotraukoje turi užfiksuoti automobilio valstybinius numerius, kitoje – mašinos palangę, ant kurios nėra padėto stovėjimo bilieto, o trečioje nuotraukoje turi matytis, kurioje vietoje stovi pažeidėjo mašina“, – nemenkus reikalavimus kontrolierių daromoms nuotraukoms vardijo A.Puidokas.

„Nuotraukos turi būti kokybiškos ir atitikti tam tikrus reikalavimus. Tik tokiu būdu mes galėsime įrodyti, jog tam tikro automobilio vairuotojas padarė pažeidimą, ir už tai jį bausti, – paaiškino Kauno kelių policijos valdybos viršininkas Alfonsas Tarasevičius ir pridūrė, jog į pareigūnų rankas už stovėjimą nesumokėjusių vairuotojų mašinų nuotraukos kol kas patenka tik kraštutiniais atvejais: – Mums siunčia tik tų mašinų nuotraukas, kurių savininkai piktybiškai problemos neišsprendžia per tris dienas. Iki šiol esame gavę tik 12 pažeidimų dokumentus.“

Blokatorių dar neatsisakys

Automobilių stovėjimo kontrolieriai fotoaparatus naudos tik tais atvejais, kai nepavyks į pagalbą prisišaukti policijos pareigūnų. Priešingu atveju jie, kaip ir iki šiol, prie ratų tvirtins specialius blokatorius.

„Kol kas visiškai atsisakyti blokatorių negalime, nes reikia šiek tiek pakoreguoti įstatymus. Mat baudos, kurias už stovėjimą nesumokėjusiems vairuotojams dabar skiria pareigūnai, patenka į valstybės, o ne į savivaldybės biudžetą. Manau, kad su miesto vadovų ir Kaune rinktų Seimo narių pagalba šį klausimą mums pavyks išspręsti dar šiais metais“, – tikino A.Puidokas.

„Kreipsimės į Seimą ir bandysime pasiekti, jog atitinkami įstatymai būtų pakeisti. Juk apmokėjimo už stovėjimą miesto centre reikalai yra atiduoti savivaldos institucijoms, tad logiška, jog ir lėšos, gautos už tai, atitektų savivaldybėms“, – pabrėžė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Vygantas Gudėnas.

Seną tvarką išguis iki metų pabaigos

„Naujosios tvarkos pranašumai akivaizdūs – kontrolieriams nereikės tampyti blokatorių, be to, prieš žmones atrodysime civilizuočiau. Tiesa, turėsime daugiau išlaidų, mat nemažai kainuos nuotraukų spausdinimas, – tvirtino A.Puidokas. – Žengėme žingsnelį prie kultūringesnio rinkliavos rinkimo būdo. Dar negalime sakyti, kad pasiekėme didelę pergalę ar laimėjimą, išvadas daryti dar anksti. Mes artėjame prie savarankiškumo ir tikiu, kad metų pabaigoje pavyks atsisakyti policijos pareigūnų blokatorių.“

„Žymiai patogiau bus ir mums, ir vairuotojams, kurie negaiš savo brangaus laiko, kol pareigūnai nuims blokatorius nuo jų automobilių, o ir baudą sumokės tuomet, kai bus patogu“,  – sakė automobilių stovėjimo kontrolierius Algis Komliauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius