Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 21

Naujasis Seimo statutas įstrigo

Parlamentarų darbą turintis pagerinti naujasis Seimo statutas jau privalėjo būti parengtas, tačiau dienos šviesą jis veikiausiai išvys tik baigiantis metams.
Seimas
Seimas / Redo Vilimo/BFL nuotr.
Temos: 1 Seimas

Pastaruosius tris mėnesius naująjį Seimo statuto projektą rengianti darbo grupė „subrandintą produktą“ turėjo pateikti prieš tris savaites, tačiau dėl daugybės pateiktų pataisų iki šiol įveikta vos 40 iš 262 dokumento straipsnių. Seimo valdybos bus prašoma gerokai nukelti galutinį terminą.

Grupės vadovas Seimo pirmininkės pirmasis pavaduotojas Raimondas Šukys viliasi, kad projektą pavyks pateikti per rudens sesiją. Po nepriklausomybės atkūrimo Seimo statutas „kapitališkai remontuojamas“ trečią kartą, paskutinįsyk tai daryta prieš 11 metų.

Plaukia siūlymai

„Tai sudėtingas ir parlamentarams jautrus įstatymas, todėl kyla daug diskusijų ir ginčų“, – LŽ teigė R.Šukys. Anot jo, siūlymų, kaip tobulinti Seimo statutą, gauta labai daug, jie susisteminti. „Praktiškai keičiamas ir kruopščiai redaguojamas kiekvienas įstatymo straipsnis. Iki kardinalių dalykų dar nepriėjome, gali būti, kad prie jų įstrigsime ilgiau“, – pripažino darbo grupės vadovas. Jis įsitikinęs, kad naujoji Seimo statuto redakcija bus daug aiškesnė, neliks dviprasmių dalykų, dėl to esą pagerės Seimo narių darbo kokybė.

Seimo vicepirmininkas Česlovas Juršėnas, dalyvavęs kuriant visas Seimo statuto redakcijas, prisiminė, kad ir ankstesni projekto variantai (1994 ir 1999 metų) radosi sunkiai.

„Natūralu, kad dėl tokio milžiniško dokumento kyla karštų ginčų. Visi nori turėti rimtą projektą, nes balsuojant jį turės palaikyti 71 Seimo narys“, – sakė Č.Juršėnas.

Į politiką nesiveliama

Pasak „darbiečio“ Vytauto Gapšio, kol kas daugiausia iečių grupės nariai laužo dėl teisinių dalykų, diskutuojama, kaip įvairias procedūras reglamentuoti praktiškiau. „Darbas vyksta lėtai, bet politinių nesutarimų tikrai nėra“, – tikino parlamentaras. Jo teigimu, ramiai darbo grupėje „praslydo“ finansiniai reikalai: Seimo narių kanceliarinių išlaidų, reprezentacinių lėšų klausimai. „Gal todėl, kad visai neseniai Seimas šiuos straipsnius pataisė, visų valia jau išreikšta“, – spėjo V.Gapšys.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Erikas Tamašauskas LŽ sakė, kad darbo grupė kol kas nesvarstė jo frakcijos kolegų siūlymo statute numatyti tam tikrus reikalavimus Seimo pirmininkui. Liberalai mano, kad parlamento vadovu gali būti renkamas tik ne mažiau kaip vienus metus Seimo nario pareigas ėjęs politikas. Tačiau prie šio klausimo bus grįžta. Pasak E.Tamašausko, šiuo metu domimasi, kokios sankcijos taikomos Europos Sąjungos valstybių parlamentų nariams, nelankantiems plenarinių posėdžių, taip pat „nevaldomo elgesio“ politikams. Tobulinant statutą šiais pavyzdžiais ketinama pasiremti.

Po įvykių Kaune liberalai pasiūlė vėl sudaryti nuolatinę Seimo Šeimos ir vaiko reikalų komisiją, kuri pernai buvo panaikinta. Kartu siūloma naikinti Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisiją, o jos funkcijas perduoti Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui.

Taisoma dažnai

Dabartinis Seimo statutas tobulinamas beveik per kiekvieną sesiją. Pastarojo meto pataisas dažniausiai diktavo sunkmetis. Parlamentarams teko mažintis kanceliarines išlaidas, Seimo vadovams – reprezentacines lėšas, visiems riboti telefoninių pokalbių limitus. Šiuo metu su parlamentine veikla susijusioms išlaidoms Seimo nariai gauna 2,2 tūkst. litų, prieš metus – apie 4 tūkst. litų.

Tačiau Seimo nariai nepritarė statuto pataisai, siūlančiai mažinti padėjėjų atlyginimui skiriamą fondą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius