Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 17

Naujoje Seimo sesijoje – didžiausias dėmesys gynybai ir ekonomikos augimui

Seimo sesijai pateikta per tūkstantį įstatymų ar jų pataisų projektų. Teikė Prezidentė, Vyriausybė, patys seimo nariai. Apie tai, kas rūpi mūsų valstybės vedliams, „Laisvosios bangos“ radijuje diskutavo Seimo vicepirmininkas Vydas Gedvilas ir Teisingumo instituto įkūrėjas Tadas Kelpšas.
Vydas Gedvilas
Vydas Gedvilas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Toks įstatymų projektų skaičius, žinoma, gąsdina. Juo labiau kai rudens sesija nėra tokia ilga – atrodo fiziškai juos priimti neįmanoma. Tačiau pagrindiniai yra apie 700, visi kiti – lydintieji.

Seimo nariai yra aktyvūs, nes apie 400 įstatymo projektų įtraukta kaip tik jų. Mat jie nori būti matomi ir kartais net gana smulkmeniški. O tai gal net kiek trukdo norint priimti pagrindinius įstatymus. Tai ir sudaro didelį krūvį. Bet mums labai svarbu atsirinkti pagrindiniu įstatymų projektus, kuriems teiktume pirmenybę“, – tikino V. Gedvilas.

Mes turime blogą įprotį keisti rinkimų įsatymus artėjant konkretiems rinkimams. Tai galimybė Seimo nariams save parodyti prieš būsimus rinkimus.

„Tiesa, kad daug įvairių iniciatyvų yra artėjant rinkimams. Mes turime blogą įprotį keisti rinkimų įsatymus artėjant konkretiems rinkimams. Kai kurie svarstyti pateikti klausimai yra šio laikmečio ar metų aktualijos – kaip naujo biudžeto priėmimas. Tai galimybė Seimo nariams save parodyti prieš būsimus rinkimus. Čia tikrai yra kur diskutuoti. Tad neabejotinai prasidės mokyklų, darželių statymas, suoliukų dažymas, šunų aikštelių įrengimas ir pan. Visi labiausiai stengiasi dėl savo krašto, nes ten bus renkami“, – neatsiliko T. Kelpšas.

„Suformavome į ašuonias grupes, pagal kurias bus pateikiami visi įstatymų projektai, – sakė Seimo vicepirmininkas. – Žinoma kai keičiasi geopolitinė situacija, tai vieni svarbiausių tampa įstatymo projektai, susiję su Europos Sąjungos užsienio ir gynybos politikos stiprinimu. Tai prioritetas, apie kurį daug kalbama. Tai išskiria ir Prezidentė. Antroje vietoje išskirčiau įstatymo paketą su energetikos efektyvumo ir saugumo didinimu. Kad nepriklausytume nuo Rusijos. Gerai, kad suskystintų dujų terminalą turėsime jau kitais metais ir Rusija negalės mūsų gąsdinti.

Kai keičiasi geopolitinė situacija, tai vieni svarbiausių tampa įstatymo projektai, susiję su Europos Sąjungos užsienio ir gynybos politikos stiprinimu.

Toliau išskirčiau visą grupę įstatymo projektų dėl ekonomikos augimo, užimtumą, skurdo ir socialinės atskirties mažinimą. Toliau seka teisės aktai, susiję su šalies ūkio finansavimo tvarumo ir laipsnišku biudžeto pajamų didinimu. Ir, žinoma, 2015 metų valstybės ir savivaldybių biudžetų patvirtinimas. Su euro įvedimu susiję taip pat pluoštas įstatymų – bent 150-200 tikrai“, – patikslino V. Gedvilas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius