-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 04 06

Naujoji Kauno merė Aušra Ručienė: „Kiekvienas norime gauti kuo geresnį postą“

Kaunui pirmą kartą vadovaus moteris. Tai paaiškėjo konservatoriams, jaunalietuviams, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžiui ir partijai „Tvarka ir teisingumas“ trečiadienį pasirašius naujosios koalicijos sutartį. Joje numatyta, jog pastaruosius ketverius metus miestą valdžiusį Andrių Kupčinską pakeis buvusio šalies prezidento Rolando Pakso bendražygė Aušra Ručienė.
Aušra Ručienė, Andrius Kupčinskas
Naujoji Kauno koalicija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Iš Prienų kilusi 48 metų moteris, kitą savaitę užsidėsianti mero regalijas, turės sustabdyti savo advokatės karjerą. Prieš daugiau nei du dešimtmečius trumpai paragavusi prokurorės bei teisėjos duonos, vėliau A.Ručienė įsidarbino Prienų advokatų kontoroje. Nors būsimoji Kauno merė į partijos „Tvarka ir teisingumas“ gretas įstojo seniai, kitą savaitę prasidėsianti naujosios sudėties Kauno tarybos kadencija bus moters politinis krikštas.

A.Ručienei per savo advokatės praktiką teismuose teko ginti ne vieną žinomą nusikalstamo pasaulio atstovą. Paklausta, ar pažintys su tokiais asmenimis jai netrukdys dorai eiti merės pareigas, moteris papurtė galvą: „Tos kalbos apie tai, kad aš atstovavau nusikalstamo ar kokio kitokio pasaulio žmonėms tik parodo, kad aš tinkamai ir gerai atlikau savo darbą. Manau, kad ir naująjį darbą po balandžio 14 d. dirbsiu labai gerai“.

Iškart po vasario pabaigoje įvykusių rinkimų keturi į Kauno tarybą išrinkti partijos „Tvarka ir teisingumas“ nariai buvo garsiai pareiškę apie ketinimus valdančiąją koaliciją burti kartu su judėjimo „Vieningas Kaunas“ įkūrėju Visvaldu Matijošaičiu. Nors tvarkiečiai kartu su „Vieningu Kaunu“ ir dar trimis partijomis buvo pasirašę ketinimų protokolą, galiausiai A.Ručienė kartu su trimis savo bendražygiais pasidavė į mero kėdę pasiūliusių konservatorių glėbį.

– Kodėl Jūs pasitraukėte iš V. Matijošaičio burtos koalicijos?
– Nemanyčiau, kad mes pasitraukėme. Nuo pat to momento, kai paaiškėjo rinkimų rezultatai, mes vedėme derybas su įvairiomis politinėmis jėgomis. Tiesiog dėl tam tikrų aplinkybių viskas baigėsi tuo, kad šiandien buvo pasirašyta koalicinė sutartis.

– O kas buvo lemiamas veiksnys?
– Tam tikras bendravimas tarp politinių jėgų, tam tikra pagarba ir panašūs dalykai. Susidėjo ir daugiau aplinkybių, kurių aš nenorėčiau įvardinti. Mes manome, kad pasirinkome teisingą kelią.

– Kokią vietą priimant sprendimą prisidėti prie šios koalicijos užėmė faktas, jog jums buvo pažadėtas mero postas?
– Žinote, kiekvienas norime gauti kuo geresnį postą. Iš esmės buvo daug svarstymų, sprendimų ir aptarimų.

– Ar nesijaučiate išdavusi ankstesnių partnerių?
– Tikriausiai negirdite to, ką aš jums sakau. Tai tebuvo derybos. Mes koalicinės sutarties pasirašę nebuvome. Skirkite du dokumentus – koalicinę sutartį ir ketinimų protokolą. Koalicinė sutartis pasirašyta nebuvo.

– O kodėl toje sąjungoje nebuvo antro žingsnio?
– Dėl tam tikro elgesio, dėl tam tikrų televizijos laidų, dėl tam tikrų nuomonių ir panašių dalykų. Kai partneriai nori dirbti kartu, jie tą įrodo savo elgesiu. Čia buvo tik ketinimų protokolas.

– Kokius pirmus darbus jūs numatote kaip miesto vadovė?
– Kritiškos būklės Kauno gatvės, Laisvės alėjos problema ir pasiruošimas svarbiems tarptautinės reikšmės renginiams.

– Kada tapote partijos „Tvarka ir teisingumas“ nare?
– Jei neklystu, partijos nare esu nuo 2002 metų. Esu vadovavusi partijos teisingumo komitetui.

– Kaip bus su advokato praktika?
– Pagal įstatymą aš Lietuvos advokatų tarybai turiu parašyti prašymą, kad mane išbrauktų iš praktikuojančių advokatų sąrašo. Tai ketinu padaryti po pirmo tarybos posėdžio.

– Kiek ikiteisminių tyrimų buvo pradėta Jūsų atžvilgiu?
– Mano atžvilgiu nebuvo pradėtas nė vienas ikiteisminis tyrimas.

– Dirbdama advokate daugiausiai atstovaudavote nusikalstamoms struktūroms.
– Aš dirbau advokate ir tą darbą dirbau gerai. Jeigu žmogus kreipdavosi, aš sudarydavau sutartį ir dirbdavau. Tos kalbos apie tai, kad aš atstovavau nusikalstamo ar kokio kitokio pasaulio žmonėms tik parodo, kad aš tinkamai ir gerai atlikau savo darbą. Manau, kad ir naująjį darbą po balandžio 14 d. dirbsiu labai gerai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius