Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 08

Naujos atominės elektrinės statyba Lietuvoje prasidės po 3–4 metų

Naujos atominės elektrinės Lietuvoje statyba prasidės po trejų–ketverių metų, antradienį pareiškė prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / President.lt

„Po trejų maždaug metų, ketverių – vėliausiai, naujosios atominės statybos prasidės jau tiesiogiai“, – spaudos konferencijoje Visagine sakė D.Grybauskaitė.

Prezidentė sakė „nenorinti spekuliuoti“, kada jėgainė gali būti pastatyta, nes tai iš esmės priklausys nuo investuotojo.

„Nenoriu spekuliuoti. Šiuo metu pasaulyje labai didelis atsigavimas pačios filosofijos, kad atominė energetika reikalinga ir labai daug šalių pradeda galvoti iš naujo apie statybas – net tos, kurios buvo uždarę. Taigi eilė prie generatorių susidaro gana ilga. Labai priklausys nuo to, koks investuotojas su kokia technologija ateina, ar jis jau yra toje eilėje kažkur“, – teigė prezidentė.

D.Grybauskaitė pabrėžė, kad iki naujos jėgainės veiklos pradžios Lietuva ir kitos šalys turi atverti elektros energijos rinkas ir susijungti su Šiaurės šalių sistema.

„Tą laikotarpį, kol statysime, būtina išnaudoti tam, kad Lietuvoje ir Baltijos šalyse visiškai pradėtų veikti laisva rinka, būtų visiškai integruotasi į „Nord Pool“ ir Vakarų tinklus. Tai yra svarbiausia – net svarbiau už pačią atominę elektrinę“, – sakė D.Grybauskaitė.

Lietuva antradienį paskelbė strateginio investuotojo į naują atominę elektrinę konkursą. Jėgainę ketinama statyti kartu su Latvija, Estija ir Lenkija.

Prašys lėšų uždarymui

Lietuva ir ateityje ketina prašyti Europos Sąjungos (ES) paramos Ignalinos atominės elektrinės uždarymo projektams, pareiškė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Anot šalies vadovės, ES yra prisiėmusi finansinį įsipareigojimą, todėl Lietuva turėtų gauti paramą ir finansinėje perspektyvoje, kuri prasidės 2014 metais.

„Kitoje finansinėje perspektyvoje, be jokios abejonės, Lietuva prašys ir tikisi gauti tolesnę pagalbą, todėl, kad įsipareigojimas ES padėti Lietuvai uždaryti šią atominę elektrinę yra, ir tai yra abipusis įsipareigojimas, finansinis iš ES pusės. Esu įsitikinusi, kad tokia pagalba bus“, – spaudos konferencijoje Visagine sakė D.Grybauskaitė.

Prezidentė taip pat pabrėžė, kad kai kurie su jėgainės uždarymu susiję projektai pabrango dėl vilkinimo pačioje Lietuvoje.

„Tai, kad dėl vilkinimo kai kurie projektai pabrango, čia yra ne tiek ES, kiek mūsų vidinė problema“, – žurnalistams sakė D.Grybauskaitė.

Valstybės kontrolės auditoriai, išanalizavę, kaip vyksta elektrinės eksploatavimo nutraukimas, lapkričio pabaigoje paskelbė, jog Ignalinos atominės elektrinės uždarymo kaina auga, numatyti darbų baigimo terminai nukeliami, todėl Tarptautinio Ignalinos eksploatavimo nutraukimo rėmimo fondo lėšų gali neužtekti ir tam tikslui tektų naudoti nacionalinio biudžeto lėšas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius