Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 12

Naujos pensijos nemaloniai nustebino

Pirmąsias pensijas šiais metais jau gavę kai kurie žmonės pasijuto apgauti. Išmokos sumažintos kur kas daugiau, nei žadėjo valdžia, kai braukė „Sodros“ išlaidas, rašoma dienraštyje „Lietuvos rytas.“
Vyresnioji karta
Vyresnioji karta / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Gavusi pirmąją pensiją šiais metais vilnietė Jadvyga pirmadienį nepatikėjo savo akimis, rašo dienraščio „Lietuvos rytas“ žurnalistas Martynas Čerkauskas. Jos pajamos sumažėjo ne 14 litų, kaip buvo žadama, o 24 litais. Tą pačią dieną nuskubėjusi į „Sodrą“ moteris sužinojo, kad jokios klaidos nėra.

Pensijos kiekvienam mažinamos asmeniškai, todėl gali būti apkarpytos daugiau, nei buvo skelbta. Mat valdžia skelbė vidurkį. Praėjusiais metais Jadvygos pensija siekė 677,6 lito.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skelbė, kad gaunantiems nuo 650 iki 700 litų pensijos nuo šių metų mažės vidutiniškai 14,6 lito. Tačiau pensininkė gavo 653,4 lito – dešimt litų mažiau nei tikėjosi.

Tuo tarpu Jadvygos sutuoktiniui Edvardui, kuris praėjusiais metais gaudavo 1180 litų, pensija sumažinta tiek, kiek jis ir tikėjosi – 93 litais.

Marijampolės rajone gyvenanti pensininkė Vaidutė iš „Sodros“ sužinojo, kad jos 720 litų senatvės pensija šiemet sumažės maždaug 33 litais.

Tuo tarpu Socialinės apsaugos ir darbo ministerija preliminariai skaičiavo, kad tokią sumą gaunantys pensininkai gaus vidutiniškai 24 litais mažiau.

Našlės pensija Vaidutei mažės taip, kaip ir buvo žadėta – 5 procentais. Dėl to moteris papildomai neteks 4 litų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija aiškina, kad nauja pensija kiekvienam žmogui nustatoma individualiai, todėl ji gali sumažėti daugiau arba mažiau negu skelbti vidurkiai. „Mažėjimas priklauso nuo individualių asmens stažo ir pajamų duomenų“, – tvirtino ministerijos atstovė Lina Burbaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius