-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 05 25

Naujos turgavietės konkurente nelaiko (nuotraukos)

Savaitgalį sostinėje pradėjusi veikti Centrinė ūkininkų prekyvietė sulaukė didelio pirkėjų dėmesio, tačiau nei Kalvarijų, nei Halės turgaviečių atstovai konkurencijos neįžvelgia, esą ištikimi klientai savo įpročių nekeis.
Ūkininkų prekyvietėje galima įsigyti visą būtiniausių prekių krepšelį - pieno produktų, duonos, pyragų, daržovių, vaisių, mėsos, medaus ir panašių gėrybių.
Ūkininkų prekyvietėje galima įsigyti visą būtiniausių prekių krepšelį: pieno produktų, duonos, pyragų, daržovių, vaisių, mėsos, medaus ir panašių gėrybių. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Naujos prekyvietės Ukmergės gatvėje iniciatorius Mykolas Čiplys iš Panevėžio „15min“ pasakojo, jog projekto idėja kilo bendraujant su kolegomis, kurie sakė neturintys, kur savo produkcijos realizuoti. Pradedančiu ūkininku prisistatančio M.Čiplio teigimu, prekyba vyks iš rankų į rankas, todėl kainos turėtų skirtis nuo esančių parduotuvėse. Be to, prekiaujantys ūkininkai kol kas nemokės jokio mokesčio.

Bendrovės „Šnipiškių ūkis“, valdančios Kalvarijų turgų, direktoriaus pavaduotoja Kalvarijų turgaus klausimais Genutė Meilūnienė apie naują prekyvietę išgirdo tik iš „15min“. Ji sakė mananti, kad tai nebus konkurentas Kalvarijų turgui, kuris, pasak G.Meilūnienės, per ilgus metus prisijaukino nuolatinių klientų. „Didžiausias konkurentas mums yra Lenkija“, – sakė pašnekovė.

Jai antrino bendrovės „Tugva“, valdančios Halės turgavietę, direktoriaus pavaduotojas Viktoras Konovalovas. Tiek jis, tiek G.Meilūnienė, aiškino nebijantys, jog kai kurie pardavėjai gali perbėgti į naują prekyvietę, kur kol kas galima prekiauti nemokamai. G.Meilūnienės teigimu, Kalvarijų turguje kainos prekeiviams gana žemos. Pavyzdžiui, daržovių pardavėjai už metrą prekystalio moka 4 Lt. „Kainos nekeistos nuo 1998 metų“, – sakė ji. O V.Konovalovas buvo įsitikinęs, kad nemokama prekyba ilgai nesitęs.

Naujos prekyvietės teigia neišsigandę ir sostinėje veikiantys mobilūs turgeliai, įkurti savivaldybės ir Žemės ūkio rūmų iniciatyva. „Prekyvietė Ukmergės gatvėje gali nuvilioti nedidelę dalį mobiliuose turgeliuose prekiaujančių ūkininkų, tačiau, mūsų manymu, tai nebus rimtas konkurentas“, – sakė savivaldybės administracijos Turto departamento Verslo ir paslaugų skyriaus vedėjas Marius Skarupskas. Jo teigimu, per pusę metų, kol veikia mobilūs turgeliai, pirkėjai jau pažįsta pardavėjus, todėl ūkininkams keisti prekybos vietos neapsimokės. Tuo tarpu pirkėjams nebus patogu vykti į kitame mikrorajone esančią prekyvietę.

Pirkėjų netrūko

Praėjusį šeštadienį apie pietus, kai naujoje prekyvietėje lankėsi „15min“, kai kurie prekystaliai jau buvo tušti, o atvykstantys pirkėjai sunkiai galėjo rasti vietą automobiliui pasistatyti.

Kalbinti prekeiviai sakė, jog darbuojasi nuo 8 ar 9 val. ryto. „Perka gerai“, – pasakojo medų pardavinėjantis Vytautas iš Ukmergės. Apie pietus jam buvo likę tik mažesni indeliai – po pusę kilogramo. Keli veikę duonos prekystaliai jau buvo tušti. „Labiausiai perka duoną, – sakė ekologiškais kepiniais prekiaujantis Vytautas. – Mes patys auginame. Tėvukas turi ūkį. Patys kepame.“

Pasak vyro, produktų kainos – kaip parduotuvėje, tačiau ekologiškos duonos paklausa išties didelė. Žmonių eilės driekėsi ir prie daržovių, mėsos gaminių. Naujoje prekyvietėje buvo galima įsigyti medžio dirbinių, gėlių. Smalsuoliai būriavosi aplink viščiukais ir žąsiukais prekiaujančią moterį.

„Pirkom daržovių, mėsytės“, – „15min“ sakė turguje su dukra sutikta Jolanta Paulauskienė. Ji sakė, kad naujoji prekyvietė patiko, nes yra patogioje vietoje. „Ketinu čia apsilankyti sekmadienį ryte. Pas vieną ūkininką jau baigėsi šviežias pienas“, – sakė šeštadienį kalbinta moteris.

Nesutaria dėl leidimo

Centrinė ūkininkų prekyvietė sulaukė Vilniaus miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) priekaištų. Tarnybos viršininkas Algirdas Špukas „15min“ teigė, kad prekyvietės iniciatoriai nesikreipė leidimo nei į tarnybą, nei į miesto savivaldybę.

„Viską reikia įvertinti – aplinką, sąlygas. Šitaip negalima daryti“, – priekaištavo A.Špukas. Tačiau M.Čiplys gynėsi, jog naujoji prekyvietė yra privačioje valdoje, todėl leidimo jai nereikia. Kam priklauso žemės sklypas, kurioje atidaryta turgavietė, jis neatskleidė.

Vilniaus VMVT viršininkas išreiškė viltį, kad prekyvietės atstovai vis tik kreipsis į tarnybą leidimo. Paklaustas, kas bus priešingu atveju, A.Špukas baudomis negrasino: „Eisim derybų keliu....“

Sostinės Ukmergės gatvėje įsikūrusi prekyvietė kasdien žada pasiūlyti tikrame kaime išaugintų ar pagamintų produktų – vaisių, daržovių, duonos gaminių, skanėstų iš pieno, mėsos bei kitų gėrybių.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius