Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 01

Naujos žaliosios erdvės Vilniuje – tarp gatvių ir daugiabučių

Vilniuje planuojama įrengti 10 viešųjų erdvių gyvenamuosiuose rajonuose, kad jų gyventojams pasivaikščioti ar pasėdėti medžių pavėsyje ant suoliuko, pasigrožėti gamta nereikėtų traukti į Bernardinų sodą ar Vingio parką. Šie skverai neatsiras plyname lauke, tiesiog bus sutvarkytos kai kurios numatytos vietos – pasiūlymų tebelaukiama.
Erdvė šalia P.Vileišio gatvės
Erdvė šalia P.Vileišio gatvės / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sostinėje pradėti 10 naujų viešųjų erdvių įrengimo parengiamieji darbai. Apie tai, kad mieste atsiras gamtos, ramybės ir poilsio oazių, Vilniaus vadovai prabilo pavasarį, balandžio pradžioje pristatydami vasaros darbus – kiemų ir įvažiavimų į juos asfaltavimą. Tik konkrečios vietos dar nebuvo numatytos.

Dabar šios vietos jau yra. Tarkim, Šeškinėje nauja viešoji erdvė drieksis nuo Šeškinės seniūnijos centrinės dalies, supamos Šeškinės gatvės, link pietinės dalies nuo Ukmergės g. 216 link Ukmergės g. 192, iš dalies ribosis su Šeškinės ir Ozo gatvėmis. Rajono gyventojai puikiai šią vietą žino ir dabar – tai savotiška pėsčiųjų alėja, tik jos infrastruktūra jau prašyte prašosi atnaujinimo.

Antakalnis irgi turės naują viešąją erdvę – ji tęsis palei P.Vileišio gatvę šalia Neries nuo 21-ojo iki 31-o namo. Naujamiestyje žalia zona atsiras seniūnijos pietrytinėje dalyje ir iš dalies ribosis su Algirdo gatve, tarp Kauno g. 16, Mindaugo g. 27 ir Panerių g. 11 bei 13 pastatų ir sklypų.

Žaliosios erdvės bus sukurtos taip pat Fabijoniškėse, Karoliniškėse, Lazdynuose, Naujininkuose, Naujojoje Vilnioje, Pašilaičiuose, Pilaitėje.

Kol kas nėra žinoma, kaip atrodys šios erdvės. Vilniaus savivaldybė praneša pradėjusi talentingų kraštovaizdžio specialistų, architektų ir kitų miesto viešųjų erdvių srityje besidarbuojančių ekspertų paieškas. Kartu su jais ir bus rengiamų šių pirmųjų atnaujinamų Vilniaus viešųjų erdvių projektai.

„Apie pusę visų vilniečių gyvena miegamuosiuose rajonuose, todėl jie turi būti patrauklūs čia įsikūrusiems“, – taip šį sumanymą komentuoja Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Pasiūlymų laukiama ir iš gyventojų, kurie vėliau ir naudosis sutvarkytomis erdvėmis.

„Norime, kad per kelias minutes būtų galima kažkur nueiti, pasėdėti ant suoliuko ar pagyvenusiems žmonėms, ar mamoms bei tėčiams su vaikais. Kol kas tokių skverų iš viso Vilniaus mieste nebuvo, vos vieną tokį padorų matome Justiniškėse“, – pavasarį sakė meras.

Šiemet naujųjų viešų erdvių įrengimui numatyta pusė milijono eurų – už juos turėtų atsirasti nauja danga, meniniai akcentai, galbūt vaikų žaidimų aikštelės. Kitais metais galvojama skverų įrengti dar daugiau.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Erdvė šalia P.Vileišio gatvės
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žaliasis plotas šalia P.Vileišio gatvės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius