Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 13

Naujų sąskaitų nesuprantantiems vilniečiams „Vilniaus energijai“ prisiskambinti beveik neįmanoma

Į 15min.lt redakciją paskambinęs vilnietis piktinosi negalintis „Vilniaus energijos“ specialistams užduoti klausimų apie gautą sąskaitą už šildymą lapkritį. Esą paskambinus nurodytu centriniu klientų informacijos telefonu teko apie 20 minučių laukti, tačiau niekas taip ir neatsiliepė. Tai pasikartojo kelis kartus.
Šiluma
Sąskaitos už lapkritį yra išsamesnės, negu buvo iki šiol. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Kodėl turėčiau tiek laukti ir klausytis muzikos, o vėliau už tas minutes susimokėti? Juk man reikia informacijos, nes kilo neaiškumų dėl sąskaitos, tačiau niekas jos nesuteikia“, – piktinosi vyras.

Pasikeitė sąskaitos

„Vilniaus energijos“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas 15min.lt sakė, kad tokių problemų iš tiesų kyla. „Sąskaitos yra atnaujintos, detalesnės, jose yra išskirta, kiek už ką yra mokama. Jeigu žmogus moka už šilumą 300 Lt, nurodoma, kiek iš tų pinigų atitenka sumokėti už dujas, kiek – už mazutą, kiek – už biokurą, kiek skolai, susidariusiai mero Juozo Imbraso valdymo metais, kai buvo sakoma, kad geriau mokėti vėliau, negu dabar, dengti“, – sakė N.Mikalajūnas.

Šią skolą, remiantis Vilniaus miesto savivaldybės tarybos ir Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) nutarimais, visi vartotojai moka nuo 2009-ųjų spalio 1 d. iki 2013 m. rugsėjo 30 d.

„Tai – praėjusios Vilniaus miesto savivaldybės tarybos kadencijos, kai vadovavo meras J.Imbrasas, darbo pasekmė. Skola susidarė 2008–2009 metais, kuomet drastiškai brangstant gamtinėms dujoms buvo delsiama laiku perskaičiuoti šilumos tarifą. Šilumos kaina ilgą laiką stipriai atsiliko nuo savikainos, todėl teko skolintis lėšų, kad būtų galima įsigyti dujų ir nesutriktų miesto šildymas“, – teigė „Vilniaus energijos“ komercijos direktorius Rimantas Germanas.

Būtent dėl pasikeitusių sąskaitų ir sulaukiama itin daug skambučių, nes žmonės dar neperprato, kas ir kodėl pasikeitė. „Matyt, skambučių srautas iš tiesų didesnis, todėl atsiprašome, kad gali tekti ir palaukti. Mūsų operatorės dirba visu pajėgumu, yra kvalifikuotos, tai visą pagalbą suteiks, bet šitomis dienomis tikrai skambinantiesiems gali tekti ilgiau palaukti“, – aiškino N.Mikalajūnas.

Žada daugiau aiškumo

„Vilniaus energija“ tikina naująją sąskaitų formą pasirinkusi tam, kad sąskaitos būtų aiškesnės. Bendrovės išplatintame pranešime rašoma, kad išskaidyta sąskaita leidžia centų tikslumu matyti, kokia dalis kainos skiriama kurui (dujoms, mazutui ir biokurui) įsigyti, kokia – skolai už kurą padengti, kokia – „Vilniaus energijos“ sąnaudoms.

Anot „Vilniaus energijos“ komercijos direktoriaus R.Germano, detalesnė sąskaitos forma parodo, kad didžioji dalis vilniečių lėšų, skiriamų šildymui, iškeliauja gamtinių dujų tiekėjams. „Ne veltui nuo pat savo darbo pradžios Vilniuje raginame miestą inicijuoti platesnį biokuro, kuris yra dvigubai pigesnis už dujas, vartojimą“, – sakė R.Germanas.

Atnaujintose sąskaitose matyti ir „Vilniaus energijos“ sąnaudos, kurioms priklauso eksploatacija, remontai, vanduo, darbo užmokestis, mokesčiai. Ši dalis esą sudaro maždaug penktadalį vilniečių mokėjimo už šilumą.

Šilumos tiekėjų pelno normą reglamentuoja VKEKK. „Vilniaus energijai“ nustatyta pelno norma yra 5 procentai nuo valdomo turto, skirto šilumos tiekimui. Vilniuje pelno norma sudaro mažiau nei 1 centą iš 26,35 centų be PVM kilovatvalandės kainos – 0,0089 Lt/kWh.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius