Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 24

Ne remontų vasara: Vilniaus mokyklos naujus mokslo metus pasitinka tik menkai pasidažiusios

Prieš Rugsėjo 1-ąją pastaruosius kelerius metus Vilniaus mokyklose nuolat skambėjo klausimas – ar statybininkai spės baigti visus darbus iki naujų mokslo metų pradžios. Tačiau ne šiemet. Ši vasara sostinės mokyklose buvo rami, nes didelių remontų niekas čia nevykdė.
Darbai prie V.Sirokomlės vidurinės mokyklos
Darbai prie V.Sirokomlės vidurinės mokyklos / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prie V.Sirokomlės vidurinės mokyklos prakasti šaligatviai dar laukia darbų pabaigos. Mokyklos stadioną tvarkė privati bendrovė, tad aplinkos tvarkymas jau tėra paskutiniai štrichai, po kurių liks laukti rugsėjo. Šiems darbams mokyklai skirta lėšų iš Švietimo ir mokslo ministerijos investicijų programos.

Tik kosmetiniai remontai

Šių metų mokyklų remontai – labiau kosmetiniai. 25 ugdymo įstaigos išsidalijo viso labo apie 30 tūkst. eurų, tad didelių pertvarkų už tiek neįgyvendinsi.

Kur kas didesnę sumą – 4,5 mln. eurų – Vilniaus savivaldybė atseikėjo dviem būsimiems darželiams. „Gluosnis“ įsikurs Justiniškėse vietoj čia ne vienerius metus gyvavusios Šolomo Aleichemo vidurinės mokyklos, o „Ąžuolas“ Žirmūnuose užims buvusias G.Petkevičaitės-Bitės suaugusiųjų mokyklos patalpas. Nors abi įstaigos buvo gana gerai prižiūrimos, tačiau vėl paversti jas darželiais ne tik kainuos gana brangiai, bet ir ilgokai užtruks. Nuo rugsėjo nė viena iš šių įstaigų vaikų priimti tikrai negalės, tikimasi, kad galbūt darželiai ims veikti tuoj po Naujųjų metų.

Tačiau tai vienintelės didelės investicijos šiemet. Dar tris mokyklas tikimasi pradėti remontuoti rugsėjį, bet pagrindiniai darbai jau nusikels į kitus metus. Ir šiaip kitąmet tikimasi statybininkus įsileisti gal net į kelias dešimtis ugdymo įstaigų – jau turėtų būti gauta daugiau Europos Sąjungos paramos.

Dideli remontai – kitąmet

„Tokių didžiųjų renovacijų, kaip buvo atėjusi banga prieš kelerius metus, kai jaudinomės, kad kelios mokyklos nespės remonto darbų pabaigti, kas dažniausiai ir atsitikdavo, nėra. Europos Sąjungos Struktūrinių fondų finansavimas, kadangi jis atsirado tik nuo 2014 metų, realiai nėra prasidėjęs. Aš manau, kitais metais ne viena, ne dvi ir ne dešimt ugdymo įstaigų bus renovuojama“, – sakė Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Gintaras Petronis.

Aš manau, kitais metais ne viena, ne dvi ir ne dešimt ugdymo įstaigų bus renovuojama, – sakė Gintaras Petronis.

Pilaitės bendruomenės aktyvi narė Virginija Vingrienė, kuri yra ir Valstiečių ir žaliųjų sąjungos Vilniaus skyriaus pirmininkė, pareiškė, kad mokyklos būtų sulaukusios daugiau remontų, jeigu ne sostinės valdžios sprendimas mokėti po 100 eurų visiems vaikams, kurie lanko privačius darželius.

„Štai dosniai atvėrus ištuštėjusią miesto piniginę privatiems darželiams „ant ledo“ liko ilgai remonto laukusios apgailėtinos būklės miesto mokyklos. Viena jų, blokados metais statyta Pilaitės gimnazija, kurios pagaliau laimėto ES projekto renovacijai įžiebta viltis šį rugsėjį sutikti atnaujintoje, šiltoje mokykloje, staiga užgeso iš savivaldos dangoraižio atskriejus žiniai, jog žadėtų kofinansavimui lėšų nebus. Ant plauko pakibo dar ir europinės paramos likimas“, – tvirtina V.Vingrienė.

Darželiai sau, mokyklų remontas – sau

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius

Vis dėlto jos žinios nėra visiškai teisingos. Statybininkai mokykloje netrukus turėtų pasirodyti, o Vilniaus meras Remigijus Šimašius dievagojasi, kad 100 eurų kompensacijoms pinigų rasta biudžete, bet ne iš švietimo įstaigų remontui numatytų lėšų.

„Galiu pasakyti, jeigu savivaldybė anksčiau būtų ieškojusi dėl darželių kitokių sprendimų, tada būtų iš tikrųjų pinigai nuimti. Tarkim, Santariškių darželis, pastatytas praėjusiais metais, pagal savo kainą, galiu pasakyti, nuėmė pinigus nuo kitų reikmių ir žymiai daugiau vaikų būtų patekę į darželius, jeigu būtų taikomi tie sprendimai, kurie taikomi šiandien. Bet dėl mokyklų, tai ne, nė viena mokykla nėra netekusi pinigų dėl kitų sprendimų, nėra nuimta pinigų“, – tikino R.Šimašius.

Anot mero, į valstybinius darželius šiuo metu nepatenka 7 tūkst. vaikų, todėl sprendimo reikėjo ieškoti. „Mes pasirinkome pigiausią ir efektyviausią būdą tą problemą išspręsti“, – pareiškė meras, nors Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba jau pareiškė, kad kompensacijos už privačius darželius lankančius vaikus yra diskriminacinės socialiniu pagrindu, nes naudingos tik turtingesnėms šeimoms, todėl sostinės savivaldybė turėtų keisti tvarką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius