-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 05

Neatidarė savižudybių prevencijos biuro: nėra pinigų

Nuo spalio 1-osios turėjęs pradėti veikti Savižudybių prevencijos biuras dėl negauto finansavimo kol kas savo veiklos nepradės. Pasak sveikatos apsaugos ministrės, jis pradės veikti nuo sausio. Premjeras sako, kad lėšų bus skiriama.
Liūdesys
Liūdesys / Andrejs Strokins BFL/F64 nuotr.

Kasmet Lietuvoje nusižudo apie 1000 žmonių, didelė jų dalis – jauni ir darbingi asmenys. Pagal savižudybių skaičių Lietuva pirmauja Europoje, nors šiemet jau pastebima ir mažėjimo tendencija.

Dar liepą Sveikatos apsaugos ministerija skelbė, kad nuo spalio prie Valstybinio psichikos sveikatos centro bus įkurtas Savižudybių prevencijos biuras. Jame planuota įdarbinti devynis teisininkus ir psichologus, kurie turėtų analizuoti esamą padėtį, kurti prevencines programas.

Nuo 2003 metų Lietuvoje nebeliko savižudybių prevencijos programos

„Savižudybė – tai toli gražu ne vien medicininė, psichiatrinė. Savižudybė turi labai labai daug lemiančių rizikos faktorių. Tai ir socialiniai, ir dideli bankrotai, ir nedarbas, ir emocinės bei bendravimo problemos, pavyzdžiui, nuolatinis smurtas šeimoje, tai ir patyčios mokykloje. Nepaprastai išplitęs alkoholizmas ir girtavimas tarp žmonių, nes 80 proc. nusižudžiusių tai padaro būdami neblaivūs“, – sako Ona Dovidonienė, Valstybinio psichikos sveikatos centro direktorė.

„Jaunimo linijos“ specialistai pritaria, kad darbo tokiam biurui tikrai daug, nes nuo 2003 metų Lietuvoje nebeliko savižudybių prevencijos programos.

„Pirmas dalykas – sukurti labai aiškią sistemą, kad kiekvienas žmogus, kuris dėl mėginimo nusižudyti pateko į ligoninę, gautų tinkamą psichologinę pagalbą. Tos sistemos dar nėra ir tas biuras kaip tik galėtų užsiimti, kad ta sistema atsirastų. Turėtų būti visuomenės švietimo programos, pavyzdžiui, kaip atpažinti savižudybės riziką, ką tada daryti, ką pačiam daryti, jeigu turi minčių apie savižudybę“, – sako „Jaunimo linijos“ vadovas Paulius Skruibis.

Formuojant kitų metų biudžetą lėšų biuro veiklai finansuoti kol kas nėra skirta.

„Šitos lėšos tikrai bus vėliau skiriamos ir tvirtinant galutinai valstybės biudžeto įstatymą tikrai jos bus numatytos“, – sako premjeras Algirdas Butkevičius.

„Ieškosime iš kitų eilučių. Pagal buhalterinę apskaitą galima taip padaryti ir atrasim tuos planuojamus 669 tūkst. metams, o jeigu apsispręsim, kad pradžiai reikia mažiau darbuotojų, galbūt skirsime mažesnę sumą, bet manome, kad savižudybių prevencijos biuras nuo sausio 1 dienos dirbs“, – sako sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

Šiuo metu Sveikatos apsaugos ministerija rengia Savižudybių prevencijos biuro veiklos nuostatus, kuriuos ministrė ketina pasirašyti pirmadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius