Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 23

Neduok Dieve tokių lankytojų

Visuomenininkais save vadinančių piliečių vizitai Klaipėdos valdžiai jau virto besikartojančiu košmaru. Valdininkų kantrybės taurę perpildė prieš kelias dienas kilęs incidentas, po kurio tramdyti įkyruolius teko ir policijai.
Kone kas savaitę po langais piketuojantys visuomenininkai jau įgriso ir valdininkams, ir žurnalistams.
Kone kas savaitę po langais piketuojantys visuomenininkai jau įgriso ir valdininkams, ir žurnalistams. / Aurelijos Kripaitės/15in.lt nuotr.

Mojuodami pažymėjimu su užrašu „žiniasklaida“ ir iš rankų nepaleisdami vaizdo kameros, du vyriškiai blaškėsi po savivaldybę, veržėsi į kabinetus ir tardė darbuotojus. Po šio vizito dvi moterys apsiverkė, o merijos vadovai ryžosi pagaliau imtis griežtų priemonių ir įvesti tvarką, kuri jau daugelį metų galioja kituose miestuose.

„Jaučiausi kaip žvėris narve“

Visuomeninio sambūrio „Būkime vieningi“ aktyvistai praėjusį ketvirtadienį savivaldybėje sukėlė nemenką sąmyšį. Du vyrai, rankose laikydami įjungtą vaizdo kamerą, nesibeldę brovėsi į kabinetus ir spaudė į kampą valdininkus.

„Paprašiau palaukti už durų, nes tuo metu kabinete turėjau lankytojų. Tačiau jie nepaklausė, įsiveržė, užstojo praėjimą ir ėmė filmuoti. Pasijutau kaip žvėris narve, negalintis ištrūkti. Jie sakė, kad nori pasižiūrėti, kaip mes dirbame, ėmė reikalauti, kad parodyčiau asmens dokumentą, esą galbūt aš čia dirbu neteisėtai. Šitaip terorizavo valandą. Galiausiai paprašiau kolegos, kad iškviestų policiją“, – pasakojo Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Rima Beinoravičienė. Nelauktą psichologinę ataką patyrusi moteris apsiverkė. Ji nusprendė netylėti ir surašė skundą policijai. Tą patį padarė ir Finansų skyriaus vedėja Rūta Kambaraitė, kurią lankytojai taip pat pravirkdė.

Tarnautojai vienas po kito ėmė skųstis administracijos direktorei Juditai Simonavičiūtei. Ši davė nurodymą visiems skyriams, tiesiogiai bendraujantiems su interesantais, peržiūrėti gyventojų aptarnavimo taisykles ir, reikalui esant, koreguoti.

Nuolatiniai posėdžių dalyviai

Sambūrio „Būkime vieningi“ aktyvistai valdininkams gerai pažįstami. Šie asmenys akylai seka miesto aktualijas, dalyvauja tarybos, komitetų posėdžiuose, kuriuos neretai ir filmuoja. Nufilmuotus reportažus su savo pačių komentarais jie viešina organizacijos interneto tinklalapyje, platina žurnalistams, politikams, gyventojų bendruomenėms.

Praėjusią savaitę jie organizavo piketą prie savivaldybės, ragindami atskleisti, kam rengiamasi imti 7 mln. Lt dydžio paskolą. Esą tikrieji valdininkų kėslai slepiami. Tačiau kone kiekvieną savaitę rengiamos protesto akcijos jau spėjo įgristi ir žiniasklaidai. Žurnalistai ėmė jas ignoruoti.

Dėl nuolatinių žodinių atakų savivaldybės administracijos direktorė J.Simonavičiūtė ne kartą pasijuto šios kompanijos taikiniu. Apsiginklavę kameromis sambūrio nariai su savo vedliu priešaky į jos kabinetą brovėsi jai dar einant vicemerės pareigas. Jų akibrokštus kentė ir buvęs meras Rimantas Taraškevičius, bandęs ne kartą išprašyti į darbo pasitarimus besiveržiančius nekviestus svečius. Pas dabartinį merą patekti sunkiau, nes jo komandai persikėlus į pastatą Danės gatvėje, fojė lankytojus ėmė pasitikti budėtoja. Ji žurnale žymi interesantų pavardes, o pasiklydusius nukreipia į reikiamą kabinetą.

Tylėti negali

„Jie ir toliau mane persekioja“, – „15min“ prisipažino J.Simonavičiūtė, dar kartą susidūrusi su įkyriais visuomenininkais.

Prieš kelias savaites į ją raštu kreipėsi šio sambūrio atstovas Gediminas Paplauskas ir pateikė klausimų, susijusių su likviduojama bendrove „Poilsio parkas“. Gavęs direktorės pasirašytą atsakymą, pasiprašė į priėmimą ir rašte nurodė, kad susitikime be jo dalyvaus dar du „žinovai“.

„Atvyko dviese ir iškart pradėjo filmuoti. Pusę valandos jie mane provokavo, kad paskui turėtų prie ko prikibti. Aš pasakiau, kad jie vėl mane apgavo nepranešę, kas dar dalyvaus susitikime. Juk aš nežinau, kas tie žinovai, gal kartu atsives, tarkime, Gaidjurgį?“ – pasakojo J.Simonavičiūtė.

Po tokio jos pareiškimo svečiai pasijuto įžeisti ir kreipėsi į policiją. „Mano kolegą išvadino melagiu. Paprašėme, kad jo atsiprašytų, tačiau to nepadarė. Mums neliko nieko kito, tik kreiptis į policiją“, – savo versiją dėstė sambūrio vedlys Vaidas Lekstutis.

Anot jo, savivaldybės darbuotojai su gyventojais elgiasi įžūliai ir niekšiškai. „O mums ne tas pats, kas vyksta. Kai miestas apvaginėjamas, mes negalime tylėti. Nebijome ir neketiname nuleisti rankų žinodami, kad niekšai baigia išparduoti miestą. Mūsų tikslas – priversti politikus sąžiningai elgtis, ne taip, kaip iki šiol“, – rėžė V.Lekstutis.

Sambūris „Būkime vieningi“ susikūrė prieš kelerius metus, kai grupė naujai įkurtos Žaliojo slėnio gyventojų bendruomenės narių ėmė priešintis Klaipėdos valdžios planams gyvenvietę prijungti prie miesto. 

Užvers duris?

Nors savivaldybėje prieš kelerius metus įdiegta „vieno langelio“ aptarnavimo sistema, ji veikia tik iš dalies. Reikiamą informaciją gavę pirmajame aukšte, žmonės keliauja po kitus aukštus, varsto skyrių kabinetų duris, klausinėja, taip neretai trikdydami valdininkų darbą. Pasitaiko ir tokių, kurie ateina nusiteikę agresyviai, kiti nesugeba pasakyti, ko atėję.

Kartą dėl to nejaukiai pasijuto ir J.Simonavičiūtė. Pusvalandžiu anksčiau atvykusi į darbą, ji sulaukė svečio. Sekretorės darbe dar nebuvo, o vyriškis pradėjo blaškytis po kabinetą ir mandagiai prašomas išeiti neskubėjo. Pasimetusį lankytoją vos pavyko išprašyti.

Pastarosiomis dienomis savivaldybės vadovai vėl sugrįžo prie svarstymų lankytojams palikti atvertą tik pirmąjį pastato aukštą, o į kitus aukštus būtų galima patekti tik su magnetinėmis kortelėmis. Planuojama tam numatyti atskirą eilutę kitų metų miesto biudžete. Žadama, jog kliūčių į savivaldybę patekti žurnalistams nebus. Jiems bus išdalintos kortelės arba priimama iš anksto susitarus.

„Turime užtikrinti čia dirbančių žmonių saugumą, nes jie kreipiasi į mane sunerimę. Darbuotojai nesijaučia saugūs savo darbo vietoje. Tačiau duris uždarę visų problemų tikrai neišspręsime“, – teigė J.Simonavičiūtė.
Ji pripažino, jog susimąstyti privertė ir neseniai Norvegiją sukrėtusios žudynės. Esą nuo panašių išpuolių nėra apsaugoti ir lietuviai.

„Mūsų šalyje įvairiais lygmenimis vyksta provokavimas. Akivaizdu, kad norima ne gauti informacijos ar diskutuoti, o kiršinti. Bandoma destabilizuoti padėtį ir visomis prasmėmis diskredituoti valdžią, tiek politinę, tiek administracinę. O tokie žmonės, kaip šie aktyvistai, tėra instrumentai kažkieno rankose“, – įsitikinusi valdininkė.

Persekiojo A.Bilotaitę

Nuo įkyrių skambučių ir vizitų ne kartą į nemalonią padėtį pateko ir Seimo narė Agnė Bilotaitė (nuotr.). Prieš pusantrų metų jai nuolat skambindavo asmuo, kuris liejo nuoskaudas dėl patirtos neteisybės, prašė užtarimo. „Skambindavo iš kelių skirtingų numerių. Telefonas netildavo net naktį, tad tekdavo jį nakčiai išjungti. Šitoks terorizavimas tęsėsi kelis mėnesius“, – prisiminė politikė. Neseniai ji nesaugi pasijuto net Seimo rūmuose. „Telefonu paskambino vyriškis ir paprašė priimti jį kabinete, sakė turįs problemų, apie kurias užsiminė. Nieko neįtardama pakviečiau jį pasikalbėti. Gavęs leidimą įeiti į pastatą, jis ėmė blaškytis po kabinetus ir įkyriai siūlyti parfumerijos gaminius. Teko kviesti apsaugą, nes geruoju išprašyti vyro nepavyko“, – tikino A.Bilotaitė.
Prieš kelias savaites Vadovybės apsaugos departamentas Seimo nariams išplatino 4 lapų atmintinę, kurioje išvardijamos asmens elgesio formos, kurios gali įspėti apie rengiamą smurtinį išpuolį. Parlamentarams nurodoma, kuriais atvejais derėtų informuoti pareigūnus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius