Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 12 /17:00

Įkalintas Seime mitinguotojus rėmęs M.Puidokas ne kartą skambino policijos komisarui

Antradienio vakarą mitingui peraugant į riaušes iš Seimo kiemo savo automobiliu namo išvykti negalėjęs „darbietis“ Mindaugas Puidokas ne kartą asmeniškai skambino policijos generaliniam komisarui Renatui Požėlai. Tai patvirtinęs M.Puidokas teigė policijos pagalbos neprašęs – tik informavęs apie padėtį prie vartų. Mitinge kalbėjęs politikas nesutinka su vertinimais, kad kaitindamas mitinguotojų jausmus iš dalies prisidėjo prie vakaro baigties.
Mindaugas Puidokas
Mindaugas Puidokas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Antradienio vakarą pasibaigus neeilinei Seimo sesijai ratuoti parlamentarai negalėjo išvykti iš parlamento pastato, nes agresyvūs ir skirstytis nepanorę mitinguotojai apgulė vidinio kiemo, kuriame stovi parlamentarų automobiliai, vartus.

Dieną renginyje nuo scenos kalbą pasakęs ir grupelę mitinguotojų į parlamento pastatą pasikvietęs M.Puidokas buvo nuėjęs prie vartų pasikalbėti su žmonėmis, tačiau pasitraukti neįkalbėjo.

Tuomet, 15min žiniomis, M.Puidokas ėmė skambinti policijos generaliniam komisarui R.Požėlai.

Aš prašymo nepateikiau jokio.

M.Puidokas patvirtino skambinęs, tačiau pabrėžė nepateikęs prašymo jam padėti išvykti iš Seimo kiemo.

„Aš prašymo nepateikiau jokio, aš kalbėjau tiek su policijos pareigūnais, tiek su generaliniu komisaru ir jam įvardinau, kad prie vartų yra trys aiškiai apsvaigę nuo alkoholio ar kitų medžiagų asmenys ir kad, mano manymu, reikėtų juos kuo skubiau izoliuoti, jeigu nenorim, kad būtų problemų.

Komisaras tą išklausė. Taip pat suderinau su komisaru, kad eisiu su žmonėmis kalbėtis ir taikiai mėginsiu įtikinti juos atsitraukti nuo vartų“, – 15min ketvirtadienį teigė Seimo narys.

Jis pabrėžė, kad tiek jo, tiek policijos noras buvo, kad viskas baigtųsi taikiai, o jam asmeniškai jokios pagalbos nereikėjo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Petras Gražulis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Petras Gražulis

15min pastebėjus, kad generaliniam komisarui skambino ne kartą, M.Puidokas sakė skambinęs informuoti, kokie rezultatai po pokalbio su protestuotojais.

„Dariau viską kaip Seimo narys, kad viskas vyktų taikiai“, – kalbėjo jis.

Policijos departamento atsakyme 15min teigiama, kad tą dieną policijos generaliniam komisarui skambino ir jis kalbėjo su ne vienu Seimo nariu, taip pat ir su M.Puidoku.

„Visi domėjosi dėl esamos situacijos ir kaip elgtis, norit saugiai palikti Seimo rūmus. Policijos generalinis komisaras aiškino kad tą daryti nesaugu ir informavo, kad policijos pareigūnai pakartotinai kreipsis į susirinkusiuosius, kad būtų atlaisvintas išvažiavimas ir išėjimas iš Seimo rūmų“, – 15min teigė departamento Komunikacijos skyriaus patarėja Revita Janavičiūtė.

Suskubo atsiriboti

Antradienio mitingui pasibaigus riaušėmis, kuriose buvo sužaloti policijos pareigūnai, į juos lėkė ne tik akmenys, vandens buteliai, bet ir petarda, renginyje pasisakiusių politikų pusėn ėmė kristi kaltinimai kaitinus aistras.

Gaila, kad prie to, mano galva, prisidėjo ir mano tam tikri kolegos.

„Po to, kas buvo su Seimo narių išvykimu... Tai tikrai nėra priimtina, nėra leistina demokratinėje valstybėje. Gaila, kad prie to, mano galva, prisidėjo ir mano tam tikri kolegos“, – po riaušių prie Seimo kalbėjo buvęs premjeras, dabar – opozicijos lyderis Saulius Skvernelis, konkrečiai prisidėjusiųjų neįvardijęs.

Be M.Puidoko mitinge pasisakė kitas „darbietis“ Aidas Gedvilas, „valstiečiai“ Dainius Kepenis ir Valius Ąžuolas.

Vakarėjant su protestuotojais, kurie darėsi vis agresyvesni, bandė kalbėtis Vytautas Bakas, o sutemus, kai ėmė lietis smurtas, Seimo prieigose buvo Petras Gražulis su patarėju, buvusiu parlamentaru Nagliu Puteikiu.

M.Puidokas ir A.Gedvilas trečiadienį išplatino pranešimą, kuriame atsiribojo nuo riaušių.

M.Puidokas tikino, kad taikaus protesto prašęs tiek nuo scenos, tiek bendraudamas su žmonėmis pačiame mitinge.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mitinguotojai priartėjo prie Seimo
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mitinguotojai priartėjo prie Seimo

15min paprašytas pakomentuoti kaltinimus kai kuriems Seimo nariams iš dalies prisidėjus prie to, kad minia tapo nevaldoma, M.Puidokas sakė, kad neatsakinga iš aukšto rango politikų mesti kaltinimus opozicijos Seimo nariams nesiremiant jokiais faktais.

„Mano žodžius liudija video įrašai, policijos pareigūnai, kurie buvo šalia, Vadovybės apsaugos tarnyba, kad aš buvau vienas iš nedaugelio Seimo narių, beveik vienintelis, kuris du kartus ėjau kalbėtis su tais žmonėmis, kurie blokavo vartus, mėginau įtikinti, kad jie privalo pasitraukti, vykdyti teisėtus policijos reikalavimus.

Nes mitingas turės rezultatą tik tada, jei bus taikus ir teisėtas ir kad negalima imtis jokių kitokių veiksmų ir labai gaila, kad nugalėjo provokatoriai, kurie vėliau subėgo iš skirtingų pusių kaukėti“, – kalbėjo Seimo narys. Jo teigimu, šie žmonės, kurie atėjo nešini akmenimis ir vandens buteliais įaudrino minią.

M.Puidokas teigė, kad nei jis, nei kiti Seimo nariai niekaip nenorėjo smurto ar riaušių, nes tai iškart reiškia mitingo pralaimėjimą ir protestavusių žmonių apjuodinimą.

„Retorika iš valdančiųjų kaltinant opozicijos narius nesiremiant faktais, neatskiriant vieno Seimo nario elgesio nuo kito, yra labai neatsakinga ir tik padeda priešiškoms mums valstybėms“, – aiškino „darbietis“, pabrėžęs, kad priežastis turi ištirti policija ir Valstybės saugumo departamentas (VSD).

M.Puidokas teigė, kad didelė klaida buvo tame, kad su žmonėmis politikai neatėjo kalbėtis anksčiau, o tai darė tik po posėdžio, kai ėjo namo. Jis kalbėjo, kad keliems provokatoriams esą pavyko paveikti minios psichologiją, o dabar vietoje susitelkimo, skrenda kaltinimai į pavienius Seimo narius.

Kalbėdamas apie išrašytis leidimus į Seimą M.Puidokas teigė, kad ši grupė žmonių nebuvo palikta be priežiūros – į vidų pakviestus mitinguotojus visur lydėjo jo padėjėja.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas

Mitinge M.Puidokas susirinkusiems šnekėjo apie pasirinkimo laisvę, tai, kad koronaviruso skiepai dar yra bandymų stadijoje ir teigė, jog reikia reikalauti Ingridos Šimonytės atsistatydinimo.

„Galiausiai noriu pasakyti svarbiausią dalyką – vieno šito mitingo ir protesto tikrai nepakaks, nebus taip, kad atjos baltas Vyčio raitelis, kuris mus visus išgelbės. Mielieji, kalbėkit su savo draugais, su visais tais, kurie prieš vakcinas, už vakcinas, bet kurie yra už darną ir gėrį visiems valstybės žmonėms (...) Sakykit, kad šie mitingai ir protestai privalo tęstis tol, kol įvyks taip, ko žmonės ir tauta nori. Kai Lietuva taps tikrai demokratine šalimi, kuri gerbia kiekvieną pilietį“, – kalbėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius