-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 28

Nei apžiūros, nei reabilitacijos

Onkologinėmis ligomis sergantiems pacientams liga atsieis dar brangiau, mat Teritorinė Vilniaus ligonių kasa nebeturi iš ko apmokėti ne tik ligonių reabilitacijų po operacijų, bet ir profilaktinių apžiūrų. Norėdami šių procedūrų ligoniai turės susimokėti patys.
Ligonių kasoms nebeskiriant pinigų VU Onkologijos institutas priverstas taupyti nemokamų profilaktinių patikrų ir ligoniams skiriamų reabilitacijų sąskaita.
Ligonių kasoms nebeskiriant pinigų VU Onkologijos institutas priverstas taupyti nemokamų profilaktinių patikrų ir ligoniams skiriamų reabilitacijų sąskaita. / „15min“ nuotr.

Vilnietis Vidmantas „15min“ redakcijai pasakojo, kad po prostatos vėžio operacijos Vilniaus universiteto (VU) Onkologijos institute jį gydantis gydytojas norėjo ligonį siųsti į sanatoriją reabilitacijai, tačiau pareiškė, jog nebeužtenka pinigų, kuriuos institutui skiria ligonių kasa.

„Visą gyvenimą dirbau ir sąžiningai mokėjau mokesčius, o ištikus bėdai valstybė nesugeba padėti“, – skundėsi Vidmantas. Vyras dabar gydosi ambulatoriškai. „Vaikštau su kateteriais, nuolat važiuoju į ligoninę“, – pasakojo jis. Vidmantui dar pasisekė, mat jis gyvena Vilniuje ir jam pasiekti ligoninę nėra taip sudėtinga.

Teritorinės Vilniaus ligonių kasos atstovė Milda Šeškuvienė nesutiko, kad dėl trūkstamų pinigų kalta ligonių kasa. „Ligonių kasos ketvirčiais paskirto pinigus ligoninėms, o tada jau jos pačios žiūri kaip juos išsidalinti. VU Onkologijos institutui vien reabilitacijoms šiemet skirta 1 mln. Lt“, – pasakojo M.Šeškuvienė. Anot jos, kitas dalykas, galėjęs lemti Vidmanto neišsiuntimą sanatorijon tas, kad ne visi ligoniai po operacijų siunčiami reabilituotis. „Gydytojai reabilitaciją skiria vadovaudamiesi indikacijomis, numatytomis Sveikatos reikalų ministro įsakyme. Tais atvejais, kai akivaizdu, kad reabilitacija nepagerins ligonio būklės ir reikalinga tik slauga, reabilitacija neskiriama“, – sakė M.Šeškuvienė. Ji teigė, kad Vilniaus teritorinė ligonių kasa kas mėnesį gali skirti 35 onkologiniams ligoniams reabilitaciją stacionare ir 5 ambulatorines reabilitacijas. Vidutiniškai skiriama 20 dienų reabilitacija, vienos dienos kaina 120 Lt.

Trūksta pinigų

VU onkologijos instituto atstovė spaudai Juventa Sartatavičienė atskleidė, kad pinigų tikrai trūksta. „Bandome atsisakyti mažiausiai reikšmingų sričių, tarp jų ir reabilitacijos“, – sakė ji. Tačiau Vidmanto situaciją J.Sartatavičienė vertino kritiškai. „Yra tokia tvarka, kad į reabilitaciją galima ligonį išsiųsti praėjus daugiausia 3 dienoms po stacionaro ligoninėje. Jei tas laikas praeina, į sanatoriją nemokamai nebeišvažiuosi. Gal šiuo atveju taip ir buvo“, – svarstė ji.

Vis dėlto J.Sartatavičienė pripažino: „pinigų trūksta: turime pradėti taupyti ir nemokamų profilaktinių patikrų srityje“. Baisiausia, anot VU Onkologijos instituto atstovės, kad ligonių kasos viešai nepraneša tikrosios finansinės situacijos, todėl atėję pacientai nieko nesupranta. „Kalti lieka gydytojai, kodėl jie negydo. Tačiau niekas nesupranta, kad mes neturime iš ko“, – pasakojo J.Sartatavičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius