-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 16

Nelegalūs pinigai – būdas gvieštis valdžios ir ES fondų (papildyta 14:11)

Prabilęs, kad kai kurios Lietuvos partijos gali būti finansuojamos iš kontrabandos lėšų, Seimo komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas skelbia, jog nelegalūs pinigai atveria kelią gauti kai kuriems veikėjams gauti ir Europos Sąjungos (ES) paramą. Šiuo metu ieškoma būdų, kaip pažaboti „nešvarių pinigų“ legalizavimą.
Arvydas Anušauskas
Arvydas Anušauskas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas A.Anušauskas akcentavo, jog šešėlinių ar kitokiu būdu įgytų pinigų legalizavimas neigiamai atsiliepia ne tik ekonominiams, bet ir politiniams procesams. „Svarbu pabrėžti, kad tokios lėšos taip pat naudojamos ir politiniams procesams paveikti darant įtaką ir vietos savivaldybių, o galbūt ir kai kurių politinių jėgų sprendimams. Šiuo atveju, aš manyčiau, šešėlis turi savo politinę įtaką“,  – dėstė politikas. Pasak jo, kiekvienais metais legalizuoto turto suma siekia iki pusės milijardo litų.

Tiesa, A.Anušauskas nedetalizavo, kokios partijos gauna paramą nelegaliais pinigais ir akcentavo, jog privalu tobulinti dabartinę partijų finansavimo priežiūros tvarką, kad ji būtų kruopščiai stebima ne tik per rinkimų kampanijas. Tačiau pridūrė, jog  „nešvarių pinigų“ gauna ne tik parlamentinės partijos, bet „ypatingai“ tos, kurios nori patekti į Seimą.

Daugelis kalba apie šešėlines vyriausybes. Aš kalbu apie šešėlio vyriausybę.Be to, pasak A.Anušausko, nelegaliais pinigais neretai grindžiamas ir kelias gauti Europos Sąjungos (ES) paramos lėšas. „Dabar kai kurie šešėliniai veikėjai, kurie gauna tuos nelegalius pinigus, supirkinėja akcijas ir įdeda pinigus į visiškai respektabilias kompanijos, kartais jas užvaldo, ir įgyja galimybę užvaldyti ir dalį ES lėšų“, –  tvirtino NSGK pirmininkas.

A.Anušaukas tvirtino, jog pajutę grėsmę, kad juodųjų pinigų legalizavimo būdai bus naikinami, nusikalstami sluoksniai bando paveikti kai kuriuos politikus. „Šitą suintenstyvėjimą aš matau. Daugelis kalba apie šešėlines vyriausybes. Aš kalbu apie šešėlio vyriausybę, kuri gali būti sudaryta, nes tam tikrai veiksmai, kurių imamės tikrai netenkina daugelio tų šešėlinių veikėjų“, – svarstė NSGK vadovas.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas Stasys Šedbaras tvirtino, jog teiginiai, esą kontrabandos srautai į Lietuvą dideli dėl neva išaugusių kai kurių prekių akcizų, yra neteisingi. Jis užsiminė, jog pagrindinis pelnas gaunamas iš cigarečių kontrabandos. Tačiau Lietuvoje labai mažas jų poreikis, o didžioji dalis iškeliauja į Europą. 

Kelia grėsmę nacionaliniam saugumui

Kalbėdamas, kokių žingsnių reikia imtis kovojant su minėtomis problemomis, A.Anušaukas minėjo, jog valstybinėms institucijoms šioje veikloje trūksta ne tik teisinių mechanizmų, bet ir geresnių tarpusavio bendradarbiavimo. „Yra daug nepasitikėjimo ir tam yra priežastys. Kartais tos priežastys susijusios su įtarimais korupcija, neskaidria veikla“,  – aiškino A.Anušauskas.

NSGK pirmininko manymu,  su „nešvarių pinigų“ legalizavimu susijusios įmonės galėtų būti įtrauktos į ,,neskaidrių įmonių sąrašus” bei eliminuojamos iš konkursų dėl viešųjų pirkimų ar ES paramos gavimo. „Taip pat būtina apibrėžti Specialiųjų tyrimų tarnybos ir Valstybės saugumo departamento vaidmenį bei vykdomas priemones kovoje su „nešvarių pinigų“ legalizavimu, ypač, kai tai peržengia Lietuvos sienas ir kelia grėsmę nacionaliniam saugumui“, – akcentavo A. Anušauskas.

Tėvynės Sąjungą – Lietuvos krikščionis demokratus atstovaujantis politikas taip pat priminė, kad  2004–asiais tuometinė socialdemokratų ir jų partnerių valdžia panaikino konservatorių priimtą „Asmenų turto įsigijimo ir pajamų teisėtumo pagrindimo įstatymą“, kuris numatė asmenų, įtariamų arba kaltinamų padariusių sunkų savanaudišką nusikaltimą bei jų artimųjų įpareigojimą pagrįsti turto įsigijimo ir pajamų teisėtumą. Bet tuo metu nebuvo imtasi deramų priemonių, kad šią spragą užpildytų kiti dokumentai. 

V.Mazuronis: Anušausko sapnų nekomentuosiu (papildyta 12:02)

Opozicinės frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ Seime seniūnas Valentinas Mazuronis tuo tarpu ragina A.Anušauską atskleisti informaciją, kurią jis turi, ir tuomet imtis konkrečių veiksmų, o ne „skleisti pletkus“.

„Kaip bažnyčioj sako: jeigu ką nors žinote, tai pasakykite. Kurios partijos gavo finansavimą iš nelegalių pinigų? Darau prielaidą, kad A.Anušauskas daugiausiai žinių turėtų turėti apie Tėvynės sąjungą. Bet jeigu žinai, tai ir sakyk. [...] Aš A.Anušausko sapnų negaliu komentuoti. Tegul jis pats komentuoja“, – žurnalistams antradienį sakė V.Mazuronis.

Politikas taip pat pažymėjo, kad partijas, finansuojamas pinigais, gautais iš kontrabandos, reikia bausti, tačiau pirmiausiai tokią informaciją būtina pagrįsti faktais. „Tai ir būtų kova – ne pletkų skleidimas, o konkrečių kaltininkų įvardijimas, įrodymas ir nubaudimas“, – teigė parlamentaras. Jis taip pat patikino, kad partija „Tvarka ir teisingumas“ „tokių pinigų, mano žiniomis, nėra niekada gavusi“.

A.Butkevičius: buvo priimtas kitas įstatymas (papildyta 14:11)

Socialdemokratų lyderiui Algirdui Butkevičiui užkliuvo A.Anušausko teiginys apie 2004 metais socialdemokratų lyderiaujamos valdžios panaikintą  įstatymą, numačiusį įpareigojimą pagrįsti turto įsigijimo ir pajamų teisėtumą.

Išplatintame pranešime socialdemokratas sakė, kad tai iš tiesų buvo padaryta, tačiau perkeliant minėto įstatymo nuostatas į kitą įstatymą.

„Tikriausiai NSGK pirmininkas nepasidomėjo, kodėl jo minėto įstatymo buvo atsisakyta. Asmenų turto įsigijimo ir pajamų teisėtumo pagrindimo įstatymo nuostatos buvo perkeltos į Mokesčių administravimo įstatymą. Jomis suteiktas leidimas administruoti vietos mokesčių administratoriams. Mokesčių administratoriai gavo teisę iš abejonių keliančių asmenų pareikalauti paaiškinimo apie turto įsigijimo ir pajamų gavimo šaltinius bei juos pagrįsti. Šios nuostatos leido greičiau ir operatyviau vykdyti administravimą“, – teigė A.Butkevičius.

Pasak politiko, Mokesčių administravimo įstatymu užtikrintas mokesčių administratoriaus ir kitų valstybės institucijų bendradarbiavimas, numatyta pareiga informuoti apie mokesčių pažeidimų požymių turinčias veikas Valstybinę mokesčių inspekciją. Teisiškai įtvirtintas teisėsaugos ir mokesčius administruojančių institucijų bendradarbiavimas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius