-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 10 17 /13:55

Nemaloni staigmena Lietuvos žvalgybai – siūloma kitąmet mažinti VSD biudžetą

Finansų ministerija siūlo kitais metais mažinti finansavimą Valstybės saugumo departamentui (VSD). 2017 metų valstybės biudžeto projekte numatyta, kad Lietuvos žvalgyba turėtų gauti 54 tūkst. eurų mažiau.
Darius Jauniškis
Darius Jauniškis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kitų metų valstybės biudžeto projekte VSD iš viso numatyta skirti 24,6 mln. eurų. Didžioji dalis sumos, 19,5 mln. eurų, būtų skirta išlaidoms, o dar 5,1 mln. eurų – turtui įsigyti.

Tai reiškia, kad asignavimai mažėja 54 tūkst. eurų.

„Šis mažėjimas susijęs su valdymo išlaidų mažinimu, – 15min sakė Finansų ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Teresė Staniulytė. – Asignavimus pagal priemones VSD įvardina kaip konfidencialią informaciją, todėl jų pateikti ir komentuoti negalime.“

VSD vadovas nemaloniai nustebo

Lietuvos žvalgybos vadovas Darius Jauniškis sakė, kad buvo nemaloniai nustebintas dėl tokio biudžeto projekto.

„Grėsmių paketas Lietuvai tik didėja: Rusija vis garsiau žvangina karo ginklais iš rytų, o vakaruose taip pat nauji iššūkiai saugumui: pabėgėlių krizė Europoje, terorizmo aktai. Visi ekspertai pabrėžia, kad esant hibridinio karo situacijai, kurioje šiuo metu yra Lietuva, žvalgybos vaidmuo ypatingai svarbus ir reikalaujantis papildomų išteklių“, – 15min sakė D.Jauniškis.

Palaikome biudžeto didinimo pasiūlymus kariuomenei ir kitoms institucijoms, užtikrinančioms viešąjį saugumą, tačiau žvalgybos finansavimas atitinkamai taip pat turi būti didinamas, nes žvalgyba yra pirmoji šalies apsaugos fronto linija, – sakė D.Jauniškis.

Jis teigė, kad VSD nebuvo informuotas apie priežastis, kodėl žvalgybai kitąmet siūloma skirti mažiau pinigų.

„Palaikome biudžeto didinimo pasiūlymus kariuomenei ir kitoms institucijoms, užtikrinančioms viešąjį saugumą, tačiau žvalgybos finansavimas atitinkamai taip pat turi būti didinamas, nes žvalgyba yra pirmoji šalies apsaugos fronto linija“, – sakė D.Jauniškis.

Pagal dabartinę biudžeto projekto versiją, asignavimai didėja visoms institucijoms, kurios užtikrina šalies saugumą ir gynybą.

Krašto apsaugos ministerijos biudžetas turėtų padidėti 148,3 mln. eurų, Lietuvos policijos – 9,1 mln. eurų, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento – 7,9 mln. eurų, Valstybės sienos apsaugos tarnybos – 3,9 mln. eurų, Viešojo saugumo tarnybos – 693 tūkst. eurų.

Finansų ministerija sako, kad kol kas negali komentuoti konkrečių asignavimų didėjimo ar mažėjimo.

Bandys įtikinti, kad biudžeto mažinimas – neteisingas

Premjero Algrido Butkevičiaus patarėjas viešųjų ryšių klausimais Mindaugas Janulionis sakė, kad Ministras Pirmininkas domėjosi, kodėl buvo siūloma mažinti VSD biudžetą.

„Premjeras kalbėjo su finansų ministre apie šitą situaciją. Jam buvo paaiškinta, kad mažinamos išlaidos valdymui, kaip ir kitose valstybės institucijose. Detaliau komentuoti nelabai galime, nes paties VSD prašymu konkretūs asignavimai nėra viešai aptarinėjami“, – 15min sakė premjero patarėjas M.Janulionis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius ir Mindaugas Janulionis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius ir Mindaugas Janulionis

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Artūras Paulauskas tikino, kad toks Finansų ministerijos sprendimas jį nustebino.

„Prasta žinia. Bandysime dar kartą įtikinti, kad taip daryti nereikėtų, – sakė A.Paulauskas. Jis pasakojo, kad buvo susitikęs su VSD vadovu ir kalbėjo apie žvalgybos poreikius. – Dar vasarą buvome susitikę su premjeru ir kalbėjome apie tai. Man atrodo, kad tada buvo pozityvus požiūris į pasiūlymą nemažinti biudžeto. Negaliu atsakyti, kodėl buvo priimtas kitoks sprendimas.“

Dar vasarą buvome susitikę su premjeru ir kalbėjome apie tai. Man atrodo, kad tada buvo pozityvus požiūris į pasiūlymą nemažinti biudžeto. Negaliu atsakyti, kodėl buvo priimtas kitoks sprendimas, – sakė A.Paulauskas.

Seimo rinkimuose po pirmojo turo pirmaujančios Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Gabrielius Landsbergis sako, kad toks sprendimas yra trumparegiškas.

„Išorės grėsmėms Lietuvos nacionaliniam saugumui nemažėjant, VSD biudžeto mažinimas yra negalimas ir atrodo kaip nepateisinamas trumparegiškumas. Tai rodo neatsakingą valdančiųjų požiūrį. Atrodo, kad socialdemokratai po „auksinių šaukštų“ skandalų nepadarė jokių išvadų“, – sakė G.Landsbergis.

Liberalų sąjūdžio lyderis Remigijus Šimašius savo feisbuke retoriškai klausė: kodėl būtent dabar siūloma mažinti finansavimą institucijai, kuri pradėjo dirbti gerai.

„Mano įspūdis toks, kad VSD pagaliau pradėjo gerai dirbti. Gal tai susiję su nauju vadu, kuris suvokia ir kas yra demokratija, ir kas yra kariuomenė, ir kas yra grėsmės saugumui. Ir kaip tik būtent dabar žvalgybai siūloma mažinti finansavimą“, – stebėjosi R.Šimašius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius