-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 21

Nemenčinės gyventojų testavimu susirūpinęs U.Kiguolis kalba apie pilietinį karą, klaidina dėl COVID-19 testų

Vyriausybės atsakas į COVID-19 protrūkį Nemenčinėje neliko nepastebėtas. Gyvenvietės izoliavimas ir sprendimas testuoti suaugusius gyventojus paskatino Ugnių Kiguolį susimąstyti apie pilietinį karą. Tačiau baimintis testavimo skatinama pasitelkiant klaidingus faktus.
Uždaryti įvažiavimai į Nemenčinę
Uždaryti įvažiavimai į Nemenčinę / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

U.Kiguolio įrašu nuo jo paskelbimo dienos pasidalinta kelis tūkstančius kartų, tekstą savo tinklalapyje patalpino ir tinklalapis minfo.lt. Vis dėlto beveik 200 socialinio tinklo vartotojų feisbuke pažymėjo manantys, kad verslininkas rašo netiesą.

„Medicininis fašizmas“

Pirmoji U.Kiguolio įrašo dalis apibendrina ekonominę karantino žalą. Jo manymu, karantinas yra namų areštas, dėl izoliacijos jaunimas negali gauti kokybiško išsilavinimo, smulkusis verslas – žlunga, o žmonės dėl šių priemonių netenka darbo.

Antra teksto dalis skirta perspėjimui apie „medicininį fašizmą“ – visuotinį suaugusiųjų testavimą dėl COVID-19 Nemenčinėje.

„Nemenčinėje kiekvienas suaugęs privalo būti testuojamas ar serga korona virusu. Atsisakančius testuotis NVSC leista privalomai hospitalizuoti ir (ar) izoliuoti“, – skelbia sąmokslo teorijas skleidžiančio „Qanon“ judėjimo šalininkas.

Testai COVID-19 ligai nustatyti negali patys sukelti infekcijos, jų sudėtyje nėra sukėlėjo.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga penktadienį išties skelbė, kad bus testuojami visi suaugę žmonės.

„Šiandien pasirašytas įsakymas, kad visi suaugę Nemenčinės gyventojai turi būti tiriami tiek laboratoriniais, tiek greitaisiais testais“, – penktadienį sakė A.Veryga.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) atsakyme 15min patvirtino, kad atsisakiusieji testuotis galės būti privalomai izoliuoti ar hospitalizuoti. Už tai atsakingi NVSC ir Vilniaus rajono savivaldybė.

Visuotinis testavimas U.Kiguoliui nerimą kelia, nes, kaip rašo pats vakarietiškos medicinos skeptikas, „tuo tarpu žiniasklaidoje sklando ne vienas straipsnis kaip patys testai, kuriais prievarta testuoja žmones yra užkrėsti tuo pačiu korona virusu“.

TV3 nuotr. /Ugnius Kiguolis
TV3 nuotr. /Ugnius Kiguolis

Verslininkas pateikia nuorodą į Kanados naujienų tinklalapio cbc.ca straipsnį, kuriame pasakojama apie brokuotus ir „bakterijomis užkrėstus“ COVID-19 testus iš Kinijos. Paprasčiau tariant – nesterilius testus.

Publikacijoje pastebima, kad brokuoti testai nebuvo naudoti, o apie tai, kad jie galėtų užkrėsti koronavirusu – nėra nei žodžio. Kanados sveikatos apsaugos pareigūnai teigė ieškantys būdų testams sutvarkyti taip, kad juos būtų galima naudoti.

Kitoje nuorodoje apie užkrėstus testus – kovo mėnesio informacija iš Jungtinės Karalystės. Tinklalapyje msn.com perpasakojamas „The Telegraph“ pasirodęs tekstas. Rašoma, kad testų tiekėjai iš Liuksemburgo, „Eurofins“, informavo JK laboratorijas negalėsiantys laiku pristatyti užsakytų testų, nes dalyje jų aptiko koronaviruso pėdsakų.

Taigi Kanadą pasiekę testai iš Kinijos buvo nesterilūs, JK skirtuose testuose rasta koronaviruso pėdsakų, bet ne aktyvaus viruso, o užsakymas nė nepaliko gamintojo sandėlių. Apie tyrimų metu užsikrėtusius žmones informacijos nėra.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) 15min patvirtino, kad Lietuvoje neužfiksuotas nė vienas atvejis, kuomet gyventojai koronavirusu užsikrėstų nuo testų. Ministerijos teigimu, užsikrėsti nuo testų nėra realu.

„Testai COVID-19 ligai (koronaviruso infekcijai) nustatyti negali patys sukelti infekcijos, jų sudėtyje nėra sukėlėjo“, – rašoma SAM atsakyme 15min.

Brokuotų testų gamintojams atsakomybės išvengti nepavyks, tačiau kasdien pagaminami milijonai testų, todėl mažą sugadintų ar nesaugių testų dalį pateikti ne kaip išimtį, o taisyklę nėra tikslu. Juo labiau, kad informacijos apie tai, kad nesaugūs testai būtų buvę naudoti Lietuvoje – nėra.

Negana to, testas atliekamas su mėginiu, o ne tiesiogiai asmeniui, todėl net naudojant nesaugų reagentą asmuo nebūtų užkrėstas, tik galbūt tyrimo rezultatai būtų netikslūs.

Nepastebėjo informacijos?

Įrašą verslininkas ir tęsia aiškindamas, kad „sklando ne vienas straipsnis dėl visiško testų netikslumo“. Komentare, kuriame įvardijami informacijos šaltiniai, U.Kiguolis aiškina, kad greitųjų testų rezultatus turėtų lydėti ir klinikiniai tyrimai, nes greitieji testai nėra iki galo tikslūs.

Įrašo logika paprasta – gyventojams prievarta daromi nesaugūs ir galimai netikslūs testai. Tačiau pranešdamas apie visuotinį Nemenčinės gyventojų tikrinimą A.Veryga teigė, kad gyventojai bus tikrinami dviem būdais – paėmus kraują ir nosiaryklės mėginį.

VIDEO: Didžiausios konspiracijos teorijos apie koronavirusą

U.Kiguolio „šaltinių sąraše“ pateikiama tinklalapiui delfi.lt pateikta Lietuvos imunologų draugijos prezidentės, profesorės Audronės Eidukaitės nuomonė, kad „gavus greituoju testu teigiamą rezultatą, būtina jį patvirtinti molekuliniu metodu, siekiant atmesti galimai klaidingą atsakymą“.

Tačiau Nemenčinėje greitieji testai nėra naudojami nustatyti, ar žmogus užsikrėtęs virusu. Tam skirtas molekulinis testas, atliekamas imant nosiaryklės tepinėlį, kurį ir mini A.Eidukaitė.

Apie tai, kad greitieji testai neturėtų būti naudojami nustatant sergančiuosius virusu, SAM skelbė dar balandžio 16 d.

„Mokslininkų vertinimu, greitieji testai galėtų būti naudojami tik patikrinimui, ar žmogus yra sirgęs koronavirusine infekcija, ar ne“, – teigiama SAM pranešime, išplatintame dvi dienos iki U.Kiguoliui paskelbiant įrašą feisbuke.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Uždaryti įvažiavimai į Nemenčinę
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Uždaryti įvažiavimai į Nemenčinę

Pasakojimo naratyvas apie nesaugų testavimą – byra. Nesaugių ar užkrėstų testų Lietuvoje aptikta kol kas nebuvo, žmonės per testus užsikrėsti negali, o Nemenčinės gyventojams atliekami dviejų rūšių tyrimai, todėl klaidos tikimybė – maža.

Bandymai su žmonėmis

U.Kiguolio medicininis karantino vertinimas pabaigą pasiekia motyvu. esą priverstinai brokuotais ir pavojingais testais patikrinti žmonės bus priverstinai gydomi, o tai esą reikš, kad jiems teks dalyvauti naujo antivirusinio vaisto „Avigan“ klinikiniuose tyrimuose.

U.Kiguolio minimas „Avigan“ – favipiraviro prekės ženklas. Preparatas registruotas dar 2014 m., o Japonijoje buvo patvirtintas tinkamu naudoti žmonėms dar 2014 m. Favipiraviras veikia blokuodamas viruso gebėjimą daugintis, Japonijoje vaistas naudojamas gripo protrūkio atveju kartu su kitais vaistais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Favipiraviras
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Favipiraviras

Lietuva ir dar kelios dešimtys šalių siekia gauti prieigą prie vaisto, kad būtų galima dalyvauti tyrimuose dėl vaisto efektyvumo kovojant su COVID-19. Kalbama apie tyrimus su žmonėms tinkamu preparatu, kuomet siekiama patikrinti jo veikimą kovojant su nauja liga.

Mažesnio masto tyrimai taikyti ribotoms žmonių grupėms rodo, kad „Avigan“ prekės ženklu pažymėtas preparatas gali būti efektyvus kovojant su COVID-19. Platesnio masto tyrimai reikalingi, siekiant įvertinti, ar vaistas gali tapti realiu ginklu prie naująjį koronavirusą.

Pilietinio karo šauklys

U.Kiguolio įrašas piešia scenarijų, kuriame dėl „namų arešto“ darbo netekusių žmonių laukia priverstinis testavimas netiksliomis priemonėmis, o galiausiai ir medicininiai eksperimentai. Todėl verslininkas daro išvadą, kad tokia padėtis skaldo visuomenę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protesto JAV akimirka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protesto JAV akimirka

U.Kiguolio vertinimu, galima prieiti net iki pilietinio karo, kuriame „kažkas krauju kovos už savo ir savo vaikų laisves ir teises“. Alternatyva, anot verslininko – gyvenimas fašistinėje santvarkoje.

„Ateina laikas rinktis, kuriai grupei priklausysite. Vėliau, kai vaikai jūsų klaus, ką jūs darėte, kai pasaulį užvaldė fašistinė psichopatija, turėkite, ką jiems atsakyti. Su visa pagarba Verygai, kad ir kaip ji palaikau įvairiose situacijose, šį kartą sakau STOP. Gana. Nebeskaldykite visuomenės, neveskite tautos prie pilietinio karo", – įrašą baigia U.Kiguolis.

Verslininkas atkartoja Jungtinėse Valstijoje savaitgalį vykusių karantino priešininkų protestuose skambėjusius teiginius. JAV žiniasklaidos teigimu, protestuotojus kurstė radikalios dešinės žiniasklaida ir „Qanon“ sąmokslo teorijos, kurią aktyviai palaiko ir U.Kiguolis, šalininkai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius