Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 20

Nenumačius naminukės gamybos kontrolės mechanizmų Vyriausybė jos įteisinimui nepritars

Vyriausybė tikriausiai nepritars Seime įregistruotoms Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma įteisinti stiprių tradicinių alkoholinių gėrimų gamybą kaimo turizmo sodybose, nes pataisose nėra numatyta gamybos kontrolės mechanizmų, teigia žemės ūkio viceministras Aušrys Macijauskas.
Naminukė
Naminukė / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

Vyriausybei pirmadienį apsvarsčius minėtas pataisas, sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys žurnalistams nurodė kelias priežastis, kodėl, jo vadovaujamos ministerijos nuomone, Vyriausybė tokioms pataisoms neturėtų pritarti.

„Tai, ką siūloma įteisinti kaip tradicinius namų gamybos alkoholinius gėrimus, nėra apibrėžta Alkoholio kontrolės įstatyme, kas būtų laikoma tradiciniais namų gamybos stipriais alkoholiniais gėrimais. Aš esu įsitikinęs, kad produktas, kuris visuomet buvo nelegalus, negali būti laikomas tradiciniu alkoholiniu gėrimu, turiu omenyje, naminę degtinę. Kitas dalykas, Seime patvirtinta Vyriausybės veiklos programa numato veiksmus ir siekius mažinti alkoholio sunaudojimą“, – kalbėjo R.Šukys.

Anot jo, jei būtų numatyta, kad naminukės legalizavimas būtų kaimo turizmo dalis arba kulinarinio paveldo įteisinimas, o „gamybos procesas būtų demonstruojamas, duodama paragauti, dovanojama turistams“, tai prieštarautų dabartinėms įstatymo nuostatoms, kurių nesiūloma keisti.

Aš esu įsitikinęs, kad produktas, kuris visuomet buvo nelegalus, negali būti laikomas tradiciniu alkoholiniu gėrimu, turiu omenyje, naminę degtinę, – sakė Raimondas Šukys.„Atkreiptinas dėmesys į tai, kad ES direktyviniai dokumentai reglamentuoja pareigą griežtai kontroliuoti alkoholinių gėrimų gamybą tiek gamybos, tiek realizacijos proceso metu saugumo ir kokybės požiūriu. Pateiktame įstatymo projekte šie klausimai nėra išspręsti“, – kalbėjo Sveikatos apsaugos ministerijos vadovas.

„Be abejonių, yra ir kitokių požiūrių, o galutinis sprendimas bus priimtas trečiadienį Vyriausybės posėdyje, matyt, bus balsuojama“, – sakė R.Šukys.

A.Macijauskas savo ruožtu teigė, jog, Žemės ūkio ministerijos nuomone, kaimo turizmo sodybas turintys ūkininkai galėtų naminukę gaminti, „nes tokia praktika yra daugelyje Europos valstybių“.

„Išreiškėme nuomonę, kad pritartume tokiam grupės Seimo narių siūlymui, tačiau sutinkame su Sveikatos apsaugos ministerijos pozicija, kad norint iš esmės pritarti tokiam įstatymo pakeitimui reikėtų atkreipti dėmesį, jog pagal dabartinę pakeitimo redakciją nėra užtikrinama kontrolė, nėra numatoma, kas ir kaip išduos licencijas, kokios ekonominės sankcijos bus taikomos už pažeidimus“, – aiškino A.Macijauskas.

„Jeigu įstatymo iniciatoriai papildytų projektą minėtais dalykais, galėtume toliau svarstyti tokio įstatymo priėmimą. Man atrodo, Vyriausybės išvada tokia ir bus, kadangi projekte nėra numatyti išvardyti dalykai, Vyriausybė šitokiam projektui nepritars“, – dėstė viceministras.

Pasak jo, ūkininkai, turintys kaimo turizmo sodybas, „yra subrendę alkoholinių gėrimų gamybai“, Žemės ūkio ministerija būtų linkusi leisti ūkininkams savo sodybose naminę degtinę pardavinėti. Tai esą sumažintų nelegalios prekybos apimtis ir biudžetui duotų apie 8 mln. litų pajamų per metus.

Minėto įstatymo pataisose yra numatyta, kad ūkininkams, kurie teikia kaimo turizmo reikalavimus atitinkančias paslaugas ir yra sertifikuoti kaip tradiciniai amatininkai „leidžiama per kalendorinius metus gaminti ne daugiau kaip 1 000 litrų ne didesnės kaip 65 tūrio procentų etilo alkoholio koncentracijos alkoholinių gėrimų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius