-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 11 /16:29

Nepriklausomybės aikštėje ir Gedimino prospekte – laisvės šventė

Lietuva trečiadienį švenčia nepriklausomybės atkūrimo 25-ąsias metines, šia proga prie parlamento susirinko tūkstančiai vilniečių ir sostinės svečių, vyko trijų Baltijos vėliavų pakėlimo ceremonija ir eisena iki Katedros aikštės.
Ceremonijos akimirka
Ceremonijos akimirka / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Lietuvą Nepriklausomybės aikštėje estiškai sveikino Estijos Rygikogo pirmininkas Eikis Nestoras. Jis sakė, kad net žodis „laisvė“, nors estų, latvių ir lietuvių kalbos gerokai skiriasi, visose šalyse turi viedodą reikšmę ir svarbą.

„Mūsų trijų valstybių nepriklausomybė ir mūsų laisvė yra bendros. Kartu iškovojome, kartu ir saugome. Būti laisvu taip pat reiškia dalintis vertybėmis su tais, kurių laisvei gresia pavojus. Jei norime būti verti savo laisvės, negalime likti abejingi už savo laisvę kovojantiems. Deja, pastaraisias metais ši frazė tapo vėl tokia reikšminga, kaip prieš 25-erius metus. Trise esame dešimtį kartų stipresni nei po vieną, o kartu su bičuliais ir sąjungininkais mūsų stiprybė išaug tūkstantį kartų“, – sakė jis.

Būti laisvu taip pat reiškia dalintis vertybėmis su tais, kurių laisvei gresia pavojus

Latvijos Saeimos Pirmininkė Inara Mūrniecė tardama savo sveikinimo žodį pridūrė, kad visoms trims Baltijos valstybėms istorija metė didžiulių iššūkių ir nelaimės akivaizdoje trys seserys visada stovėjo greta, o Baltijos kelias mus kartu parvedė namo į Europą, kuriai visada ir priklausėme.

I.Mūrniecė pažymėjo, kad Lietuva visada stovėjo kovos už laisvę priešakyje ir rodė pavyzdį latviams ir estams. Ji pažymėjo, kad Lietuva, skirtingai nei Latvija ir Estija, 1991 m. už laisvę sumokėjo krauju, o šių aukų gedėjo visos trys Baltijos šalys.

„Mūsų laisvės kaina buvo didelė, tačiau visada privalome būti pasirengę ją sumokėti. Dabar, kai tarptautinė aplinka, ypač mūsų regione, kelia vis didesnį nerimą, privalome išsaugoti budrumą ir tikėjimą savo valstybe“, – sakė ji.

Renginio metu grojo jungtinis Lietuvos, Estijos ir Latvijos kariuomenių orkestras, vėliavas kėlė Lietuvos, Estijos ir Latvijos Garbės sargybos kuopos kariai, buvo šaunamos šventinės salvės.

Šventinės ceremonijos pabaigoje renginį pasveikino NATO oro policijos misiją vykdančios pajėgos, į dangų buvo paleisti trispalviai balionai.

Vytauto Landsbergio vadovaujama Aukščiausioji Taryba, vėliau pavadinta Atkuriamuoju Seimu, Lietuvos nepriklausomybės atstatymo aktą priėmė 1990 metų kovo 11-osios vakarą. Taip prieš ketvirtį amžiaus Lietuva tapo pirmąja sovietine respublika, atsiskyrusia nuo Maskvos.

Eisenoje – tūkstančiai žmonių

Po iškilmingos Baltijos šalių vėliavų pakėlimo ceremonijos, daugiau kaip 4 tūkst. žmonių, lydimi karinio orkestro, Gedimino prospektu žygiavo nuo Seimo iki Katedros aikštės.

Daugelis eisenos dalyvių buvo pasipuošę tautine simbolika. Minioje buvo ne tik Lietuvos, bet ir kitų Baltijos šalių, Ukrainos, Lenkijos vėliavos.

„Man ta šventė ypatinga, čia yra mano Lietuva, čia yra mano Tėvynė. Džiaugiuosi, kad yra labai daug žmonių“, – BNS sakė eisenoje dalyvavusi pensininkė Stanislava Galadildienė.

Papildyta. Policija pranešė, kad eisenos metu pasimetė keturi vaikai.

Pernai buvau atėjęs palaikyti Maidano. Visų Lietuvos gyventojų požiūris pasikeitė

„Didžiausią žinią siunčiame ne tiek pasauliui, kiek patys sau, nes gyvename tokiais greitų pasikeitimų laikotarpiais. Pernai buvau atėjęs palaikyti Maidano. Visų Lietuvos gyventojų požiūris pasikeitė“, – sakė kitas eisenos dalyvis, 26 metų Almantas Abromaitis, minėdamas įvykius Ukrainoje.

Šios eisenos dalyviai pabrėžė visų piliečių vienybę, joje nebuvo nacionalistinių šūkių „Lietuva lietuviams“, kurie turbūt vėl skambės vėliau trečiadienį vyksiančiose kitose eitynėse, sulaukiančiose prieštaringų vertinimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius