-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 07

Nereikalingi drabužiai – į specialius konteinerius

Vakarų pasaulyje gilias tradicijas turinti praktika nereikalingus drabužius atiduoti į labdaros organizacijų rankas atkeliauja ir į Lietuvą. Netrukus kauniečiai nereikalingus drabužius galės mesti į specialius konteinerius.
Specialus konteineris rūbams ir avalynei
Specialus konteineris drabužiams ir avalynei / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Praėjusią savaitę projekto įgyvendintojai prie P.Lukšio gatvėje esančio prekybos centro atvežė pirmąjį nereikalingiems drabužiams bei avalynei skirtą konteinerį, o artimiausiu metu įvairiose Kauno vietose ketina pastatyti dar devynis. Į ryškia žalia spalva nudažytus konteinerius patekę kauniečių drabužiai keliaus į Anglijoje veikiantį rūšiavimo cechą.

Vilkėti tinkami drabužiai bus plukdomi į vargingai gyvenančias pasaulio šalis. Iš esmės jie galėtų grįžti ir į Lietuvą, tačiau mūsų valstybė jau yra persotinta didžiuliu dėvėtų rūbų kiekiu.

„Išrūšiavus drabužius, dalis jų keliaus į tekstilės ar kitokių medžiagų perdirbimo gamyklas, o kita dalis bus atnaujinama ir prikelta antram gyvenimui. Vilkėti tinkami drabužiai bus plukdomi į vargingai gyvenančias pasaulio šalis. Iš esmės jie galėtų grįžti ir į Lietuvą, tačiau mūsų valstybė jau yra persotinta didžiuliu dėvėtų rūbų kiekiu“, – aiškino projekto koordinatorius Kęstutis Klimas.

Pašnekovas neslėpė, kad dalis už Anglijoje dirbantiems rūšiuotojams parduotus drabužius gautų lėšų atiteks patiems projekto vykdytojams, tačiau, anot K.Klimo, apie 50 proc. pajamų bus skiriama labdarai.

„Tuose Kauno mikrorajonuose, kur stovės drabužių surinkimo konteineriai, mes rengsime apklausas, jų metu miestiečiai patys nuspręs, kur panaudoti tas lėšas. Paramą galime skirti ligoninėms, senelių arba vaikų namams“, – tvirtino K.Klimas, bet nesiryžo prognozuoti, kiek pajamų bus gauta už kauniečių išmestus drabužius.

Projekto koordinatorius pasakojo, jog Vakarų Europoje antram gyvenimui yra prikeliama apie 15 proc. visų žmonių išmetamų apdarų. Tuo tarpu Skandinavijos šalyse šis rodiklis siekia net 20–30 proc.

„Manyčiau, kad Lietuvoje tik apie 10 proc. drabužių bus tinkami toliau vilkėti. Mat pas mus nemaža dalis žmonių drabužius įsigyja jau dėvėtus“, – Lietuvos drabužių rinkos specifiką aiškino K.Klimas.

Dėvėtiems drabužiams bei avalinei skirti konteineriai bus pastatyti prekybos centruose „Mega“ ir „Savas“ bei didžiausių miesto parduotuvių „Maxima“ prieigose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius