Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 10

Neries krantinėje – kėdutės poilsiui

Vilniečių poilsiui iki šiol beveik neišnaudojamoms Neries krantinėms jaunieji dizaineriai bando įkvėpti daugiau gyvybės. Antradienio popietę prie Karaliaus Mindaugo tilto išdygo kėdutės. Oficialus baldų atidengimas vyks ketvirtadienį.
Kėdutės prie Karaliaus Mindaugo tilto oficialiai bus atidengtos ketvirtadienį.
Kėdutės prie Karaliaus Mindaugo tilto oficialiai bus atidengtos ketvirtadienį. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tarptautinės Lietuvos, Estijos, Latvijos, Baltarusijos, Vengrijos ir Portugalijos dizainerių pajėgos  siūlo idėjas, kaip atgaivinti Neries krantinę. „Šiandien Neries pakrantės yra tarsi balta dėmė miesto urbanistiniame rūbe. To priežastis – jos neprieinamos, tuščios ir nesaugios. Aukšti ir pasivaikščiojimui nejaukūs betoniniai krantai, neįrengtas apšvietimas, esantys takai nepritaikyti žmonėms su negalia ir aibė kitų neišspręstų infrastruktūros problemų. Jauniems dizaino profesionalams, rekomenduotiems savo šalių dizaino organizacijų, buvo pasiūlyta patiems išsirinkti „problemiškas“ miesto ir upės paribio vietas bei parengti esamų problemų sprendimus ar visiškai naujus siūlymus“, – pasakojo projekto „Dizainas visiems“ koordinatorius Marius Dirgėla.

Jei paaiškėtų, kad šis sprendimas yra patogus ir patvarus, bus siūloma taip humanizuoti didesnius krantinių plotus.Tarptautinių dirbtuvių metu dizaineriai iš viso parengė 5 projektus. Nuo šio pirmadienio iki kito penktadienio visi jie bus eksponuojami Vilniaus miesto savivaldybės antrojo aukšto fojė. Miestiečiai su dizainerių siūlymais galės susipažinti ir „Operos“, „A.Goštauto“ bei „Dailės akademijos“ viešojo transporto stotelėse įrengtose specialiose ekspozicijose.

Nuo lapkričio 21 d. iki gruodžio 5 d. paroda persikels į Šv. Jono galeriją, o vėliau, kartu su paroda „Vanduo ir gyvenimas mieste“, numatomas jos turas po Lietuvą. Dalį dizainerių siūlymų vilniečiai galės išvysti „gyvai“ – pievoje šalia Baltojo tilto pastatyti laisvalaikio baldai, o krantinėje šalia Karaliaus Mindaugo tilto – tribūnos kėdučių prototipai.

Poilsio zona

Prie Baltojo tilto ketvirtadienį oficialiai bus atidengtas specialus, pasibuvimui šeimos ar draugų rate skirtas baldas. Tai dizainerių Vytauto Puzero (Lietuva), Dace Runča (Latvija) ir Moses Kang (Lietuva/Pietų Korėja) pasiūlyto dalies projekto „Baltasis tiltas“ realizacija. Pievą ties Baltuoju tiltu kūrėjai siūlo suskirstyti į kelias zonas – šeimos, apmąstymų, įsimylėjėlių ir pan. Juose galėtų būti įrengti specialūs konkrečiai zonai pritaikyti lauko baldai – krėslai, gultai ir dar nematytos tipologijos objektai.

Dizainerių nuomone, aiškesnis zonų suskirstymas padėtų geriau orientuotis ir labiau skatintų naudoti šią teritoriją rekreacijai. Vėliau čia galėtų būti įrengtas apšvietimas, žmonėms su negalia pritaikyti specialūs priėjimo keliai, sutvarkytos automobilių stovėjimo aikštelės, ant Baltojo tilto įrengtas liftas, taip pat atidarytas informacijos centras, suvenyrų parduotuvės, ant aukštų monolitinių krantinės bortų įrengtos specialios apsauginės sieneles, atlikti kiti infrastruktūros tvarkymo darbai.

Šalia Karaliaus Mindaugo tilto, ties „Kultflux“ prieplauka, ant betoninio krantinės šlaito jau „nutupdyta“ 12 ryškaus plastiko kėdučių, taip pat sukurtų V.Puzero. Jei paaiškėtų, kad šis sprendimas yra patogus ir patvarus, bus siūloma taip humanizuoti didesnius krantinių plotus. Tad Neris bet kada galėtų virsti vandens sporto arena, teatro scena ar koncertų sale.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius