Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 28 /18:12

Laikinoji komisija siūlo naikinti Neringos Venckienės teisinę neliečiamybę

Seimo laikinoji komisija ketvirtadienį nusprendė siūlyti Seimui naikinti parlamentarės, „Drąsos kelio“ partijos frakcijos seniūnės Neringos Venckienės teisinę neliečiamybę. Už tai, kad generalinio prokuroro Dariaus Valio prašymas leisti patraukti Seimo narę baudžiamojon atsakomybėn būtų tenkinamas balsavo 7 komisijos nariai, 5 buvo prieš. Vienas komisijos narys, Darbo partijos atstovas Ričardas Sargūnas posėdyje nedalyvavo, nes yra išvykęs į komandiruotę Rusijoje.
Neringos Venckienės rėmėjai Nepriklausomybės aikštėje susirinko į protesto akciją.
Neringos Venckienės rėmėjai Nepriklausomybės aikštėje susirinko į protesto akciją. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tokį sprendimą komisija priėmė peržiūrėjusi trumpą vaizdo įrašo, daryto vykdant teismo sprendimą ir paimant iš Venckų namų Laimutės Stankūnaitės dukrą, fragmentą. Jame fiksuotas N.Venckienės pasipriešinimas policijos pareigūnams.

12 sekundžių įrašas

Komisijos narys Povilas Gylys po komisijos posėdžio pranešė, kad prokurorai komisijai parodė 12 sekundžių vaizdo įrašą, kuris atitinka tik vieną epizodą.

Pasak jo, šis epizodas neparodo, ar N.Venckienei buvo laužiamos rankos, kodėl ji reagavo taip, kaip reagavo, koks buvo kontekstas, ar buvo prievarta naudojama prieš mergaitę.

„Penki epizodai, o tik vieno 12 sekundžių trukmės įrašą parodo“, – skundėsi jis. Jis patvirtino, kad iš šio įrašo Seimo nariams galėjo susidaryti įspūdis, kad prokurorų prašymas naikinti N.Venckienės neliečiamybę yra pagrįstas, tačiau jis neatskleidžia bendros įvykių Garliavoje nuotaikos.

P.Gylio nuomone, prokurorai taip pat niekaip neįrodė, kad pateiktas vaizdo įrašas tikras.

Pasak jo, šia byla siekiama nutildyti N.Venckienę, kad ši nepasakotų, ką žinanti apie pedofiliją ir žmonių žūtis kitose bylose, kurios netiriamos. 

Padėjo pakeisti nuomonę

Savo ruožtu Darbo partijos atstovas Mečislovas Zasčiurinskas sakė, kad prokurorų pateiktas vaizdo epizodas buvo vertingas pamatyti. „Padėjo tame epizode pakeisti nuomonę, bet tų epizodų buvo ne vienas ir ne du“, – teigė M.Zasčiurinskas, pripažinęs, kad vis tiek balsavo už tai, kad N.Venckienės neliečiamybę būtų siūloma išsaugoti.

Kad tokį trumpą vaizdo įrašą pamatyti užteko tam, kad įsitikintų prokurorų prašymo naikinti teisinę parlamentarės neliečiamybę pagrįstumu, žurnalistams sakė Seimo laikinosios komisijos pirmininkas Vytautas Saulis.

„Įrašas buvo peržiūrėtas ne vieną kartą ir padėjo susiformuoti nuomonę komisijos nariams būtent pagal tuos kaltinimus, kurie generalinio prokuroro kreipimesi yra užfiksuoti. Didžioji dalis kaltinimų susikoncentruoja į pasipriešinimą policijos pareigūnams, tai mes ir pamatėme. Daugiau komentuoti, deja, negaliu “, – sakė V.Saulis.

N.Venckienės neliečiamybės nenorėję naikinti parlamentarai siūlė komisijai iš pažymos išbraukti bent leidimą Seimo narę suimti, tačiau ir šis siūlymas atmestas 7 narių dauguma.

Su komisijos išvada nesutinkantys parlamentarai ketina skelbti atskirąją nuomonę.

Belaukdami komisijos sprendimo, Neringos Venckienės rėmėjai suklaupė Seimo koridoriuje ir meldėsi.

N.Venckienė: įrašas nieko nepakeis

Parlamentarė, „Drąsos kelio“ partijos frakcijos seniūnė Neringa Venckienė sako, kad dėl jos neliečiamybės naikinimo sprendžiančiai komisijai prokuratūros pateiktas Laimutės Stankūnaitės dukros paėmimo operacijos vaizdo įrašo fragmentas nieko nepakeis.

Pasak N.Venckienės, dėl jos teisinio imuniteto sprendžianti komisija turėtų gauti visą vaizdo įrašą, o ne jo dalį.

„Iškarpytas vaizdo įrašas tai nieko nepakeis. Turi būti pateiktas vientisas įrašas, kuriame matosi, kaip antklodė mergaitei metama ant galvos, kaip Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotoja Talailienė jai plėšia rankas. Tai yra vientisa, o ne kažkokie iškarpyti fragmentai, kur mergaitės nesimato“, – ketvirtadienį sakė N.Venckienė.

Parlamentarė teigia labai norinti, kad generalinis prokuroras parodytų Seimo nariams tą momentą, dėl kurio jai pateikiami įtarimai spardžius L.Stankūnaitę.

„D.Valys meluoja. Nespardžiau ir nekandžiojau“, – teigia N.Venckienė. Pasak buvusios teisėjos, nusikaltimus vykdydami teismo sprendimą darė pareigūnai, o ne ji.

Parlamentarė teigia, kad dėl D.Valio galimybių toliau eiti generalinio prokuroro pareigas turėtų spręsti prezidentė Dalia Grybauskaitė.

N.Venckienė neprognozuoja, ar Seimo komisija rekomenduos Seimui naikinti jos teisinį imunitetą ir ar Seimas į šią rekomendaciją atsižvelgs.

Anksčiau įrašo nedavė

Primename, kad laikinajai komisijai iki šiol nepavykdavo iš prokurorų išsireikalauti mergaitės paėmimo operacijos vaizdo įrašo. Anksčiau prokurorai įrašą duoti atsisakydavo argumentuodami, kad skleisti informaciją apie nukentėjusius nepilnamečius draudžia Baudžiamojo proceso kodeksas.

Seimo laikinoji komisija savo sprendimą pateikti Seimui buvo įpareigota iki balandžio 2 dienos. Dėl jo balsuos visas Seimas. Kad parlamentaro neliečiamybė būtų panaikinta, už tai turi balsuoti ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

Sausį kreipdamasis į Seimą dėl buvusios teisėjos, „Drąsos kelio“ partijos atstovės neliečiamybės panaikinimo generalinis prokuroras iš viso nurodė šešis Baudžiamojo kodekso straipsnius, pagal kuriuos norima N.Venckienei pateikti įtarimus.

Pasak D.Valio, įtariama, kad ji prieš dvejus metus Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teismą, nevykdė 2011 metų gruodį priimto Kėdainių teismo sprendimo skubiai perduoti mergaitę motinai Laimutei Stankūnaitei, praėjusių metų gegužę trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą, piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai gniuždydama vaiką ir panaudodama fizinį smurtą pasipriešino policijos pareigūnui, o perduodant vaiką jo motinai sukėlė nežymų sveikatos sutrikdymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius