-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 11 27

Neringoje atsiras oranžiniai dviračiai?

Vietoj automobilio – ant oranžinio dviračio. Ir taip per visas atostogas Neringoje. Tokią viziją regi Neringos savivaldybė, kurioje kasmet pastebimai daugėja automobilių, o aikštelių jiems pastatyti itin stinga.
Neringa
Neringa / Ado Sendrausko nuotr.

Ekologiškesnis transportas svarbus Neringos miesteliui, nes tai yra pripažinta viena unikaliausių ir labiausiai gamtos apsuptų teritorijų Lietuvoje, saugoma UNESCO.

Dviračių nuomos paslauga Neringoje turistams prieinama jau ne vienerius metus, tačiau oranžinių dviračių tinklo idėja būtų naujovė.

„Šis tinklas susietų Neringos gyvenvietes. Išsinuomojus dviratį Nidoje, jį būtų galima palikti Juodkratėje, Preiloje ar Pervalkoje, o kelionę tęsti alternatyvia transporto priemone – greitaeigiu laivu ar moderniais ekologiškais elektrobusais“, – sako Neringos savivaldybės tarybos narys Andrius Bagdonas.

Savivaldybė mano, kad oranžiniai dviračiai pasitarnautų ir švarinant kurortą. Šiuo metu poilsiautojai jūros link skuba automobiliais, mat išsinuomoti dviratį visai dienai sau leidžia ne kiekvienas, nes dviratė transporto priemonė pajūry lieka be darbo, o brangios nuomos valandos toliau tiksi.

Išsinuomojus dviratį Nidoje, jį būtų galima palikti Juodkratėje, Preiloje ar Pervalkoje, o kelionę tęsti alternatyvia transporto priemone – greitaeigiu laivu ar moderniais ekologiškais elektrobusais.

„Išsinuomojus dviratį gyvenvietės centre, jį būtų galima palikti pajūryje nesukant galvos dėl papildomų mokesčių bei saugumo“, – įsitikinęs tarybos narys A.Bagdonas.

Jo manymu, vadinamieji oranžiniai dviračiai padėtų išspręsti ir automobilių statymo vietų trūkumą. Į kurortą mašinomis atvykę ir įsikūrę svečiai, vėliau jį galėtų palikti atokesnėje kurorto aikštelėje, nes nejaustų problemos skubant jūros ar kitų kurorto miestelių link.

„Kiek man teko pasidomėti, savivaldybei šis projektas visiškai nieko nekainuotų. Pasirašiusi bendradarbiavimo sutartį su dviračių sistemą rengiančia bendrove, savivaldybė tiesiog įsipareigotų nemokamai suteikti reklamos vietų, o pajamos už reklamą kompensuotų dviračių sistemos įrengimą“, – pasakojo A.Bagdonas.

Anot tarybos nario, sistema galėtų pradėti veikti su 150 dviračių, kuriuos būtų galima išsinuomoti 15-oje stotelių.

A.Bagdonas priminė, jog pernai Klaipėdos regiono turizmo tarybos posėdyje buvo užsiminta apie viso regiono dviračių sistemos idėją.

„Tuomet Klaipėdoje išsinuomojęs dviratį galėtum važiuoti į Šilutę ar Nidą“, – stalčiuose nugulusią puikią idėją prisiminė A.Bagdonas.

Idėja populiari Europoje

Vadinamųjų oranžinių dviračių idėja Lietuvoje veikia tik Vilniuje. Sostinėje galima išsinuomoti 300 dviračių, kurie paskirstyti 34 nuomos punktuose. Trijų dienų bilietas kainuoja 10 litų.

Europoje tokį dviračių tinklą turi ne vienas miestas. Pavyzdžiui, Paryžiuje ir dar 30 aplinkinių miestų už 1,7 euro įsigijus paros abonementą pusės valandos trukmės kelionėms dviračiu galima naudotis kiek panorėjus be jokių papildomų mokesčių. Užtrukus ilgiau nei pusvalandį taikomi papildomi paslaugos mokesčiai. Taip pat yra ir Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius