Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 01

Neringos jubiliejui įamžinti – šūsnis originalių idėjų

Sveikatingumo parko Pervalkoje ar krikštų parko Nidoje įkūrimas, Neringos gyvenvietę puošianti medinė briedžio skulptūra – taip Lietuvos ir Neringos gyventojai siūlo įamžinti artėjantį Neringos jubiliejų.
Neringa švęs 50 metų jubiliejų.
Neringa švęs 50 metų jubiliejų. / Neringos savivaldybės nuotr.

Tai tik keli pasiūlymai pastarosiomis savaitėmis pasiekę Neringos savivaldybę.

Nors aktyviausi siūlant idėjas buvo ne Neringos gyventojai, sulaukta ir jaunųjų neringiškių pasiūlymų. Pavyzdžiui, Pervalkoje gyvenantis Juodkrantės Liudviko Rėzos jūrų kadetų mokyklos moksleivis šioje gyvenvietėje pasiūlė įkurti skulptūrų – sveikatinimo parką, kuriame būtų įrengtos sūpuoklės, karstyklės, lipynės ir panašūs įrenginiai.

„Norėčiau, kad jis būtų Pervalkoje, puikiame miške, einant link švyturio. Ten galėtų būti ir stoginė su nedidele scena renginiams, kaip kažkada ir buvo“, – rašoma trečioko pasiūlyme.

Tos pačios mokyklos auklėtinės nuomone, Neringos 50-asis gimtadienis galėtų būti įmažintas vietos skulptorių skulptūromis, kiekvienoje gyvenvietėje įamžinančiomis Neringos atsiradimo legendą. Anot moksleivės, kiekvienoje gyvenvietėje galėtų atsirasti po skulptūrą, vaizduojančią kaip milžinė Neringa augo ir kokius darbus atliko. Pavyzdžiui, Juodkrantėje galėtų atsirasti skulptūra vaizduojanti kaip Neringa nugalėjo jūros slibiną, kuris žvejams neatidavė jų tinklų, Pervalkoje – kaip milžinė išgelbėjo tris skęstančius žvejų laivus ir pan.

Pasiūlymų Neringos jubiliejų įamžinti skulptūromis buvo sulaukta ir daugiau. Anot Neringos gyventojų, šį kraštą galėtų papuošti medinė briedžio ar bronzinė nuo molo žvejojančio žvejo skulptūra.

Padovanoti skulptūrą Neringos kraštui pasiūlė menininkas Tomas Pigulevičius. Skulptūra „Keturi kampai“ buvo sukurta 2008 metais, o 2009 metų 48-ojoje Šiaulių miesto dailininkų parodoje gavo savivaldybės kultūros ir meno premiją. Kaip rašoma pasiūlyme, tai monumentalus simbolis nuolat besisukančiam gyvybės ratui, visiems keturiems metų laikams. Paminklas turtingai Lietuvos istorijai ir visam kraštui nuo Pajūrio žemumos iki Baltijos aukštumos“.

Neringos 50-ties metų istoriją siūloma įmažinti ir krikštų parku. Anot pasiūlymą pateikusio rašytojo iš Vilniaus, tokio parko ekspoziciją galėtų sudaryti krikštai, kuriuos užsisakytų patys gyventojai ar atvykėliai. Užsakyto krikšto antroje pusėje galėtų būti pritvirtinta nedidukė metalinė lentelė su metais, užsakiusio asmens pavarde arba kam iš artimųjų šis krikštas yra skiriamas.

2011 metais Neringos savivaldybei yra skirtos tikslinės lėšos iš valstybės biudžeto želdynams įrašyti į Nekilnojamojo turto kadastrą. Anot Neringos savivaldybės vyriausiosios specialistės Giedrės Budreikaitės, į Nekilnojamojo turto kadastrą planuojama įrašyti parką, esantį palei Juodkrantės krantinę pamaryje bei skverus Nidoje – Bardų bei Svajoklės skverelius, skverelį prie Nidos restorano ir skverelį ties Pamario gatve tarp poilsio namų „Smiltė“ ir gyvenamųjų namų.

Šiuo metu Neringos savivaldybėje svarstoma, kaip galėtų vadintis parkas Juodkrantėje bei minėtieji skverai Nidoje. Galbūt, parko ar skvero įkūrimu galėtų būti įmažintas ir Neringos jubiliejus.

Taip pat sulaukta pasiūlymų išleisti kokybiškus žemėlapius, plakatus, knygas, surengti jubiliejinius renginius. Atgaivinta prieš kelis metus svarstyta idėja Neringos jubiliejui sukurti miuziklą, kuriame vaidintų Neringos talentai.

Neringos savivaldybė kviečia teikti idėjas dar visą šią savaitę. Jūsų pasiūlymų ir idėjų, kaip reikėtų įamžinti 50 metų trunkančią Neringos istoriją, laukiame el. paštu s.vaisvilaite@neringa.lt arba tel.: 8469 52572.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius