Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 05

Neringos Venckienės apkaltos procesas grįžta į Seimą

Daugiau kaip metus Seime nesirodančios „Drąsos kelio“ partijos frakcijos seniūnės Neringos Venckienės apkaltos procesas grįžta į Seimą.
Neringa Venckienė
Neringa Venckienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ketvirtadienį per plenarinį posėdį bus paskelbta Konstitucinio Teismo (KT) išvada, kuria N.Venckienė pripažinta sulaužiusi priesaiką ir šiurkščiai pažeidusi Konstituciją.

Tuomet darbotvarkėje numatyta priimti protokolinį nutarimą dėl Seimo narės N.Venckienės mandato panaikinimo klausimo svarstymo, dar vienu protokoliniu nutarimu būtų paskirta data.

Darbotvarkėje numatyta priimti protokolinį nutarimą dėl Seimo narės N.Venckienės mandato panaikinimo klausimo svarstymo, dar vienu protokoliniu nutarimu būtų paskirta data

Seimo statutas numato, kad KT paskelbus išvadą apie tai artimiausiame posėdyje turi būti informuotas Seimas bei paskirta posėdžio, kuriame bus svarstomas Seimo nario mandato panaikinimas, data. Ji turi būti paskirta ne anksčiau kaip po 7 dienų nuo šio Seimo posėdžio. Apie paskirtą datą nedelsiant privalu pranešti asmeniui, kuriam taikoma apkalta.

Statute numatyta, jog asmuo, kuriam taikoma apkalta, turi teisę dalyvauti Seimo posėdyje pats arba per savo advokatą. Tačiau jeigu jis nepasirodo neturėdamas tam svarbių priežasčių, nedalyvavimas netrukdo apkaltos bylą nagrinėti Seime. Nutarimas dėl Seimo nario mandato panaikinimo laikomas priimtu, jei už jį slapta balsavo ne mažiau kaip 3/5 visų Seimo narių, t.y. ne mažiau kaip 85 parlamentarai.

Antradienį išvadą dėl N.Venckienės paskelbęs Konstitucinis Teismas pažymėjo, kad Seimo nario pareiga yra dalyvauti Seimo darbe, taip pat ir lankytis posėdžiuose. Teismo vertinimu, N.Venckienė, be pateisinamos priežasties nedalyvavusi Seimo ir jo komiteto posėdžiuose, pareigas ėjo nesąžiningai, veikė asmeninius interesus iškeldama aukščiau už Tautos ir valstybės interesus, sąmoningai nevykdė Seimo nario pareigų, taip parodė nepagarbą Konstitucijai ir įstatymams, taigi neveikė taip, kaip įpareigoja duota Seimo nario priesaika.

Seimas N.Venckienės mandatą siekia panaikinti dėl to, kad ji daugiau kaip metus neatlieka savo tiesioginių pareigų – nelanko plenarinių ir Seimo komiteto posėdžių

KT teigimu, pateisinamomis priežastimis nedalyvauti Seimo posėdžiuose negali būti laikomas išvykimas iš Lietuvos, tai, kad asmuo yra įtariamasis baudžiamajame procese, kad paskelbta jo paieška, kad jis galbūt slapstosi nuo ikiteisminio tyrimo, siekdamas išvengti baudžiamosios atsakomybės.

Seimas N.Venckienės mandatą siekia panaikinti dėl to, kad ji daugiau kaip metus neatlieka savo tiesioginių pareigų – nelanko plenarinių ir Seimo komiteto posėdžių.

Iš Lietuvos išvykusi Seimo narė parlamente nesirodo nuo praėjusių metų balandžio, kai Seimas panaikino jos teisinę neliečiamybę.

Prokurorai nori pateikti kaltinimus N.Venckienei dėl teismo sprendimo perduoti dukterėčią motinai nevykdymo ir piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis. Dėl teisinės pagalbos Lietuvos teisėsauga kreipėsi į Jungtines Valstijas, kur, spėjama, šiuo metu gyvena parlamentarė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius