-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 23

Nesąžiningas balsavimas motinystės išmokų neišgelbėjo (atnaujinta 17.43)

Parlamentarai 64 balsais ketvirtadienio vakarą pritarė motinystės išmokų mažinimui. Motinos teigia, kad prašys prezidentės Dalios Grybauskaitės šį įstatymą vetuoti, o jei nepavyks – ruoš kolektyvinį ieškinį teismams.
Į protestą rinkosi tėvai su mažais vaikais.
Mama su vaikais / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šiuo metu vaikus auginančioms mamytėms (tėveliams) išmokos  nuo rugsėjo mažės dešimčia procentų. Išmokos, kurios bus skiriamos nuo kitų metų liepos mėnesio, pirmaisiais vaiko auginimo metais sudarys 90 proc., o antraisiais – 75 proc. iki tol gauto atlyginimo, tačiau jų dydis negalės būti mažesnis nei 800 Lt.

Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministro Donato Jankausko, šios pataisos šiemet padės sutaupyti 50 mln. Lt, kitais metais – 80 mln. Lt., o 2011-aisiais – 70 mln. Lt

Balsavo nesąžiningai

Vos pradėjus svarstyti motinystės (tėvystės) išmokų klausimą, Seime kilo suirutė. Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas pranešė, kad teks iš naujo perbalsuoti tvirtinant šį įstatymą po svarstymo. 

15min.lt primena, kad po vakarykščio balsavimo parlamentarai vienas po kito tikino pastebėję pažeidimų – esą balsavo tuo metu salėje nebuvę Seimo nariai. Šio klausimo sprendimas buvo patikėtas Etikos ir procedūrų komisijai.

Šiandien į neeilinį posėdį susirinkę jos nariai vienbalsiai nusprendė, kad „tvarkiečiai“ Ona Valiukevičiūtė ir Antanas Ručys grubiai pažeidė Seimo statutą paspausdami balsavimo mygtuką už kolegas, tuo metu nebuvusius salėje. Už parlamentarus Andrių Mazuronį ir Dailį Barakauską balsavo A.Ručys, o už Remigijų Ačą – O.Valiukevičiūtė.

„Gynėjų“ siūlymus atmetė

Prasidėjus įstatymo priėmimui pastraipsniui, pasipylė Seimo narių siūlymai. Liberalų sąjūdžio frakcijos pirmininkas Audrius Endzinas siūlė leisti dirbti motinystės (tėvystės) pašalpą gaunantiems tėvams, tačiau Seimas jo pasiūlymui nepritarė. Du kartus balsavus nepritarta ir kitai šio parlamentaro siūlytai pataisai – atidėti šio įstatymo galiojimą.Šiuo įstatymų pjaunam chirurginiu skalpeliu per gyvą šeimų ir vaikų kūną, – aiškino socialdemokratas V.Andriukaitis

 „Tvarkietė“ O.Valiukevičiūtė siūlė neišmokėtą priklausančios motinystės(tėvystės) pašalpos dalį kompensuoti išmokomis 2013-2014 metais. Tam paprieštaravo premjeras Andrius Kubilius – esą jei būtų priimtas toks siūlymas, Lietuva neišbristų iš skolų. Seimas taip pat nepritarė šiai pataisai.

Kritika – saviems ir svetimiems

Liberalcentristas Artūras Melianas,  pasidžiaugęs, kad „spektaklis dėl motinystės išmokų eina į pabaigą“, kritikavo valdančiosios koalicijos narį A.Endziną dėl jo teiktų pataisų. Jis teigė nesuprantantis parlamentarų, kurie dėl gynėjų vaidmens nesilaiko koalicinio sutarimo.

„Mes turim atsiminti – šeima yra ne tik tėvai ir vaikai, bet dar ir seneliai. Jei nesurasim jėgų kaip taupyti, nemažinsim motinystės išmokų, tai mažinsim pensijas seneliams“, – ginčų metu kolegas protino A.Kubilius. Tačiau opozicija nebuvo linkusi jo klausyti.

„Šiuo įstatymų pjaunam chirurginiu skalpeliu per gyvą šeimų ir vaikų kūną“, – socialdemokratas Vytenis Andriukaitis vaizdžiai kalbėjo apie išmokų mažinimo kenksmingumą.

Mamos nurimti nežada

Įstatymo svarstymą bei priėmimą posėdžių salėje atidžiai sekė virš dvidešimt mamyčių bei tėvelių, aplinkui zujo ir triukšmavo vaikai.

Po galutinio balsavimo Aktyvių mamų sambūrio atstovė Rasa Paulavičienė tikino, kad mamytės ir tėveliai nurimti nesiruošia – prezidentė Dalia Grybauskaitė bus prašoma vetuoti šį įstatymą. Esą viso proceso metu buvo ne kartą pažeistas Seimo statutas, taip pat pažeidžiamas konstitucinis lūkesčio principas, manipuoliuojama Seimu ir visuomene.

Prezidentei pasirašius šį įstatymą, mamos grąsina ruošti kolektyvinį ieškinį teismams. „Jau turime per tris šimtus prisijungusių mamų ir tėvų, o po dėl viso šito marazmo jie dar aktyviau registruojasi“, – teigė R.Paulavičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius