-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 10 27 /18:40

Sveikatos viceministras G.Černiauskas sako, kad jį kompromituojantis įrašas – montažas

Sveikatos apsaugos viceministras Gediminas Černiauskas sako, kad įrašas, kuriame jis nepagarbiai kalba apie konkursą į Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos vadovo postą laimėjusią sveikatos apsaugos ministrės patarėją Norą Ribokienę, yra sumontuotas. Valdininkas pareiškė neatsistatydinsiąs, nes tiesiog užsiėmęs improvizacija.
G.Černiauskas
G.Černiauskas / Š.Mažeikos/BFL nuotr.

Garso įrašo galite pasiklausyti čia.

Viceministras nė nesirengia trauktis

Jis taip pat teigė, kad jo ir N.Ribokienės santykiai – kolegiški.

„Aš nenoriu komentuoti šito, čia galbūt mano šiek tiek netaktas, nevisiškai korektiškas žodis“, – paklaustas, kodėl vadino N.Ribokienę „dūra“, žurnalistams pirmadienį sakė viceministras.

Pirmadienį komentuodamas garso įrašą, jis žurnalistams tai pavadino „improvizacija“.

„Tai yra improvizacija, aš kalbėjau asociatyviai, neturėjau omeny, kad žinau kažką ar turiu nurodymus“, – aiškino G.Černiauskas.

Jis teigė dėl savo nekorektiškų pasisakymų neketinantis atsistatydinti iš pareigų, nes konkurso rezultatams po jo vykęs aptarimas įtakos jau neturėjo.

„Aš kol kas tikrai nematau nusižengimo kažkokio sudėties šitoje vietoje. Manau, kad konkursas įvyko skaidriai, normaliai, ir nematau, kad buvo padaryta klaidų“, – aiškinosi viceministras.

Jis sakė nematantis problemų ateityje vadovauti panašiems konkursams.

„Šiuo atveju nematau įstatymo pažeidimo, nematau esminių problemų organizacijoje. Net pats tas kalbėjimas gal truputį atsipalaidavus – tai irgi nemanau, kad tai klaida, nes su žmonėmis tu kalbiesi, institucijose nesi visą laiką kaip aktorius, kuris vaidina, tu normaliai kalbiesi su žmonėmis, tai tavo bendradarbiai“, – aiškino G.Černiauskas.

R.Šalaševičiūtė: įtaka konkursui daroma kitaip

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Sveikatos apsaugos viceministrė Nora Ribokienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Sveikatos apsaugos viceministrė Nora Ribokienė

Savo ruožtu sveikatos apsaugos ministrė socialdemokratė Rimantė Šalaševičiūtė teigia abejojanti, ar G.Černiauskas darė įtaką konkurso rezultatams.

„Aš manau, kad protegavimas – jis galėjo būti vykdomas iki konkurso, nes, kaip žinia, dažnai sklando kalbos, kad viena ar kita partija įdarbina tik savo partijos narius tam tikrose vietose. Bet tas veiksmas vyksta iki konkurso, o ne po konkurso. Aš manau, kad tai, kas vyko po konkurso, jeigu vyko toks aptarimas, natūralu, kad yra aptariami konkurso rezultatai, vertinimai, tik, aš manau, tai turėjo buti daroma ir su pretendentais“, – žurnalistams pirmadienį sakė ministrė.

Ji teigė, kad G.Černiausko elgesį vertins išklausiusi po konkurso darytą įrašą, kuris buvo nutekintas žiniasklaidai.

„Jeigu įžvelgsiu, kad buvo elgiamasi netinkamai ir neetiškai, be abejo, mes aptarsime vadovybėje ir bus priimti tam tikri sprendimai“, – sakė R.Šalaševičiūtė.

Sveikatos viceministras G.Černiauskas komisiją vertė rinktis jo kandidatę į postą

Šių metų spalio 14 dieną įvyko konkursas į Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos vadovo postą prie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM). Konkurso pirmininku SAM ministrės įsakymu buvo paskirtas viceministras Gediminas Černiauskas. Teigiama, jog jis darė įtaką komisijos nariams, prašydamas palankiau įvertinti jo nurodytą kandidatą.

„Žinių radijo“ šaltinių duomenimis, G.Černiauskas konkurso metu ties pretendentės Vilijos Vertelienės pavarde rodė rašikliu, duodamas suprasti, kad ji turi laimėti konkursą, demonstravo savo jai parašytus maksimalius balus. Nepaisant komisijos pirmininko spaudimo, konkursą laimėjo Nora Ribokienė, kuri šiuo metu yra SAM ministrės patarėja. 

Gydytoja V.Vertelienė buvo išrinkta į 2004-2008 m. kadencijos Seimą kaip Darbo partijos atstovė, bet 2006 m. perėjo į Socialdemokratų partiją.

Viceministras konkursą laimėjusią patarėją vertė iš karto atsistatydinti

„Žinių radijo“ šaltinių duomenimis, G.Černiauskas konkurso metu ties pretendentės Vilijos Vertelienės pavarde rodė rašikliu, duodamas suprasti, kad ji turi laimėti konkursą, demonstravo savo jai parašytus maksimalius balus.

N.Ribokienė „Žinių radijui“ atskleidė sulaukusi viceministro G.Černiausko raginimo iš karto atsistatydinti. Ji sakė, kad G. Černiauskas reikalavo užleisti vietą kitai kandidatei – Vilijai Vertelienei.

„Aš tiesiog dalyvavau kaip viena iš kandidačių. Konkurso komisijos pirmininkas, kai buvo paskelbta nugalėtoja, atėjo pas mane ir pasiūlė atsistatydinti iš nugalėtojos pozicijos, užleidžiant savo vietą antros vietos laimėtojai. Apie tai, kas buvo man kalbama komisijos pirmininko, tai aš labai atsakingai galiu pasakyti, kad labiausiai nustebino ir neįtikino argumentai. Jis argumentavo, kad tokia premjero valia ir jeigu aš nesutiksiu, tai akreditavimo tarnyba bus panaikinta, ir ministerijai, ir ministrei nemalonumų bus gausybė dėl tokio mano poelgio. Tai manęs visiškai neįtikino. Tokios žinios, kiek vėliau pasitikslinau, prasilenkia su realybe ir teisybe“, – išskirtiniame interviu  sakė N.Ribokienė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Sveikatos apsaugos viceministrė Nora Ribokienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Sveikatos apsaugos viceministrė Nora Ribokienė

Viena iš komisijos narių, SAM viceministrė Jadvyga Zinkevičiūtė tikino, jog jokio poveikio iš komisijos pirmininko nejautusi.

„Nieko negaliu pasakyti, su manimi nebuvo kalbėta. Aš nieko negalėčiau komentuoti. Kalbant apie tai, kaip aš vertinu, tai aš visada vertinu profesionaliai ir manyčiau, kad tas, kas laimėjo tą konkursą yra puikus profesionalas. Negaliu pasakyti nieko blogo apie poną Černiauską. Man jis nedarė jokio poveikio ir su manimi nebuvo kalbėta apie jokį protegavimą. Aš vertinau objektyviai , manau, vertinau teisingai“, – sakė J.Zinkevičiūtė.

G.Černiauskas komisijos nariams: „Per daug pradedat galvoti“

N.Ribokienė „Žinių radijui“ atskleidė sulaukusi viceministro G.Černiausko raginimo iš karto atsistatydinti. Ji sakė, kad G.Černiauskas reikalavo užleisti vietą kitai kandidatei – V.Vertelienei.

„Žinių radijo“ redakcija gavo garso įrašą, kuris buvo padarytas išjungus oficialų komisijos posėdį įrašinėjusį diktofoną.

Jame girdėti, kaip komisijos pirmininkas G.Černiauskas kelioms komisijos narėms leido suprasti, kad jos priėmusios klaidingą sprendimą, kai balsavo už kitą kandidatę nei esą reikėjo.

„Viskas gerai, kolegos. Tik prašymas ateityje, kai jūs balsuosite, balsuokite „biškį“ protingiau. <...> Aš į jūsų buitinę išmintį apeliuoju. Ateity galvokite daugiau. Ot jau atsirado konkursantės. Mes protingos, mes čia gudrios. <...> Jeigu reikia, tai paklauskit pirmininko. Per daug pradedat galvoti. <...> Skeptiškai pakankamai vertinu Vertelienę, bet tai yra asmuo, kuris kažkuo reikšmingas „establišmentui“. O mes esame sudėtinė „establišmento“ dalis“, – įraše kalbėjo G.Černiauskas.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Vilija Vertelienė
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Vilija Vertelienė

G.Černiauskas komisijai: premjeras skambino dėl kito žmogaus

Žinių radijo paskelbtame slapta darytame garso įraše girdėti, kaip viceministras kritikuoja komisijos nares, kodėl konkursą į Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos vadovo postą laimėjo sveikatos apsaugos ministrės patarėja N.Ribokienė.

Išvadinęs ją necenzūriniais žodžiais, G.Černiauskas kalba, jog premjeras siūlęs kitą kandidatę, partijos kolegę Viliją Vertelienę ir mainais už tai būtų neuždaręs tarnybos.

„Jeigu premjeras skambina dėl būtent to žmogaus, tai ką, jis nepakeis sprendimo savo? Atrodo, kaip vaikai esame. Juk ne penkių metų, ne dešimties“, – teigė G.Černiauskas.

Kalbėdamas su komisijos narėmis, jis sakė apeliuojantis į jų „buitinę išmintį“, ir pridūrė, kad laisvė yra ribojama „tam tikrų sąlygų.

„Aš į jūsų buitinę išmintį apeliuoju. Ateity galvokit daugiau, ot jau, atsirado konkursantės: mes protingos, mes čia gudrios...“, – sakė viceministras.

„Ji (konkurso komisijoje dalyvavusi viceministrė „darbietė“ Jadvyga Zinkevičiūtė – BNS) irgi įsivaizduoja, kad ji laisva, nepriklausoma. Visi mes tokie formaliai esame laisvi, nepriklausomi. Bet, kita vertus, visi mes esame įrėminti tam tikrų sąlygų. Jeigu premjeras stato ministrę, tai jis turi teisę kažką jai ir siūlyti“, – teigė G.Černiauskas.

Keletą kartų N.Ribokienę jis išvadino „dūra“ ir sakė, kad ji nebegali tikėtis premijų, nes „eina prieš premjero valią“: „Ką ji, dūra, tikisi, kad jai premijas dabar kas nors davinės? Naivumas visiškas“.

Seimo Antikorupcijos komisijos narė Agnė Bilotaitė „Žinių radijui“ sakė, kad toks viceministro G.Černiausko elgesys jos nenustebino, ir žadėjo kreiptis į atitinkamas institucijas.

„Manęs tikrai nestebina, nes tai yra jau ne pirma informacija, susijusi su šiuo viceministru. Manau, reikia kreiptis į atitinkamas institucijas ir aš tikrai tai padarysiu. Yra viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo įstatymas, yra teisėsaugos institucijos ir jos turėtų imtis atitinkamų veiksmų, nes to toleruoti mūsų valstybėje negalima“, – teigė A.Bilotaitė.

G.Černiauskas ginasi nieko neprotegavęs

SAM viceministras teigė, esąs ramus ir patikino, jog tai nėra nei partinio, nei nepartinio lojalumo klausimas.

Viceministras G.Černiauskas „Žinių radijui“ neigė V.Vertelienės protegavimą.

„Aš neprotegavau jos ir jeigu jūs girdėjote mano kalbą, tai aš neturėjau nei vienai, nei kitai nei simpatijų, nei antipatijų. Sprendimas buvo palankus ne tam žmogui, kurį jūs galvojate, kad aš protegavau. Galų gale visi komisijos nariai, tame tarpe ir aš, parašais patvirtino tą rezultatą. Keliama problema yra dirbtina“, – sakė G.Černiauskas.

Paklaustas, apie įraše minimą sudėtingą situaciją, viceministras atsakė:

„Aš kalbėjau apie sudėtingą aplinką dėl būtent tos institucijos vadovo, į kurio poziciją ir buvo rinkimai. Sudėtingą aplinką todėl, kad strateginis komitetas yra priėmęs perspektyvoje tą instituciją sujungti su kita institucija. Toks sprendimas buvo priimtas gerokai anksčiau“, – aiškino G.Černiauskas.

Jis taip pat neigė, jog neva siūlęs N.Ribokienei atsistatydinti.

„Aš to jai nesiūliau. Čia jos yra interpretacija“, – tikino G.Černiauskas.

 SAM viceministras teigė, esąs ramus ir patikino, jog tai nėra nei partinio, nei nepartinio lojalumo klausimas.

Š.Mažeikos/BFL nuotr./G.Černiauskas
Š.Mažeikos/BFL nuotr./G.Černiauskas

Sveikatos apsaugos ministrė aiškinsis

Jis argumentavo, kad tokia premjero valia ir, jeigu aš nesutiksiu, akreditavimo tarnyba bus sunaikinta, o ministerijai ir ministrei nemalonumų bus gausybė dėl tokio mano poelgio.

SAM ministrė Rimantė Šalaševičiūtė sakė, jog apie minimą situaciją ją dar penktadienį informavo pati N.Ribokienė.

„Man iš tiesų visų pirma reikia gauti įrašą ir perskaityti scenogramą. N.Ribokienę aš vertinu kaip labai gerą patarėją. O vertinimą apie situaciją vienokį ar kitokį galėsiu atlikti tik išgirdusi įrašą“, – sakė R.Šalaševičiūtė.

Ji taip pat patikino, jog niekas su premjeru nieko nederino.

„Man ministras pirmininkas, ką priimti, ar ko nepriimti, tikrai nepateikė“, – teigė ministrė.

Reaguodama į viceministro leksiką, kuomet konkurso dalyvė buvo išvadinta necenzūriniu žodžiu, R.Šalaševičiūtė buvo kategoriška:

„Tokie žodžiai nėra tinkami viceministrui. Tai yra netoleruojama“, – sakė SAM ministrė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius