Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 03 05

Nesulaukę jokių tarnybų ir asociacijų pagalbos žmonės patys didvyriškai išgelbėjo bebrą

Po dramatiškų bandymų eiliniai Širvintų gyventojai padarė tai, ko specialiosios tarnybos nenorėjo ar negalėjo padaryti. Laukinis gyvūnas, beveik savaitę buvęs įkalintas Širvintų užtvankos teritorijoje, išgelbėtas ir paleistas į laisvę, praneša krastonaujienos.lt.
Bebro gelbėjimo operacija Širvintose
Bebro gelbėjimo operacija Širvintose / Neringos Tuškevičienės/„Krašto naujienų“ nuotr.

Nuo šeštadienio popietės, kai bebrą pastebėjo Daumantas Amankavičius ir pranešė visiems trims rajono laikraščiams, buvo ieškoma jam pagalbos. Sužinota, kad bebras ten tupėjo apie savaitę. Keli skirtingi žmonės skambino visur, kur tik tuo metu sugalvojo – 112, ugniagesiams, medžiotojams.

„Krašto naujienos“ taip pat neliko nuošalyje. Skambinome Aplinkos ministerijai, „TV Pagalbai“, Gyvūnų globos asociacijai. Beje, ši įstaiga nurodo, kad dirba visą parą be išeiginių, bet nei vakare, nei ryte, nei dieną niekas neatsiliepė vieninteliu nurodytu telefono numeriu.

Susisiekę su Aplinkos ministerijos darbuotoju Linu Jonausku sulaukėme siūlymo bandyti gelbėti patiems, L.Jonauskas siūlėsi atvažiuoti, patarė, kaip ištraukti gyvūną, nuolat domėjosi, kaip sekasi.

Virginijus Sarpauskas ir Vytenis Dapkevičius atsivežė virvių, lentų, didmaišį. Vytenis leidosi žemyn pas bebrą. Gyvūnas net nesigąsdino žmogaus, akimirkomis tiesėsi jo link. Deja, neturint specialios įrangos pagauti gyvūną ir saugiai iškelti nesisekė. Bandant suimti bebrą, jis vis krisdavo į vandenį, o srovė jį nešdavo atgal prie užtvankos vartų.

Žiūrovų gretos vis didėjo. Buvo ir tokių, kurie išdrįso kritikuoti gelbėtojus, aiškindami, kad štai jie tai greit išgelbėtų, bet nenori terliotis.

Kilo mintis skambinti užtvankos savininkams ir prašyti trumpam uždaryti užtvanką. Tikėtasi, kad kai nebus srovės, bebras galės saugiai išplaukti. Deja, prie užtvankos Kauno HES telefono numeris neskelbiamas. Svarstyta bandyti priplaukti gumine valtimi, bet srovė itin stipri ir šios minties atsisakyta.

Susibūrimą pamatęs atvyko medžiotojas Sigitas Bankauskas. Jis skubiai nuvažiavo namo ir atsivežė tinklą. Štai šiuo įrankiu ir pagautas bebras bei įdėtas į didmaišį, kuriuo buvo saugiai iškeltas. Bebro pagauti leidosi trise: Vytenis Dapšauskas, Sigitas Bankauskas ir Gintautas Pečiulis. Sigitas tinklu gaudė gyvūną, o Vytenis su Gintautu buvo pasirengę jį perkelti į didmaišį. Pirmas Sigito bandymas buvo nesėkmingas, nemažas gyvūnas sugebėjo išsiropšti iš tinklo. Antruoju bandymu bebras pagautas. Visą gelbėjimo operaciją, atkreipęs į bebrą dėmesį Daumantas Amankavičius, buvo šalia.

VIDEO: Bebro gelbėjimo operacija Širvintose

Susirinkusieji plojo gelbėtojams.

Bebras paleistas netoliese. Kiek paėjėjęs žeme, pasuko vandens link, mostelėjęs uodega apiplaukė lyg garbės ratą dėkodamas gelbėtojams ir nuplaukė.

Sigito teigimu, bebras nemažas, sveria apie keturiasdešimt kilogramų, jam yra apie penkerius metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius