-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 04 08

Dilema: ar ir kam vykti į Maskvą gegužės 9-ąją

Likus mėnesiui iki Antrojo pasaulinio karo pabaigos 65-ųjų metinių minėjimo Rusijoje, Lietuvos valdžia siunčia prieštaringus signalus dėl galimo mūsų krašto atstovo delegavimo į Maskvą. Akivaizdu, kad prezidentūros ir Vyriausybės pozicijos šiuo klausimu kol kas nesutampa.
Rusijos karių paradas Maskvos Raudonojoje aikštėje
Pergalės diena Maskvoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Gegužė Maskva

Kaip rašo dienraštis „Lietuvos žinios“, kas iš oficialių asmenų Maskvoje atstovaus Lietuvai ir ar apskritai ten kas nors vyks, vis dar neaišku. Dilema iškilo prezidentei Daliai Grybauskaitei vasarį pareiškus, kad kaip tik gegužės 9-ąją ji viešės Dubline.

„Mano žiniomis, joks Lietuvos atstovas į Maskvą nevyks“, – LŽ teigė valstybės vadovės patarėjas užsienio politikos klausimais Darius Semaška. Paklaustas, ar Lietuva dėl tokio apsisprendimo neatrodytų keistai, juoba kad į Rusijos sostinę ruošiasi tiek Latvijos, tiek Estijos prezidentai, D.Semaška pareiškė: „Ne tik jie kaimynai. Nereikia absoliutinti vieno reiškinio. Jei vieni elgiasi taip, nebūtinai turime sekti jų pavyzdžiu.“ D.Semaškos duomenimis, Maskvoje nebus Suomijos prezidentės Tarjos Halonen, nežinia, ar atvyks Lenkijos vadovas Lechas Kaczynskis.

Vyriausybėje laikomasi kitokios nuomonės nei prezidentūroje. „Manau, kad tikrai važiuos, tik klausimas kas“, – LŽ sakė premjero patarėjas Virgis Valentinavičius.

Anot jo, veikiausiai bus deleguotas vienas iš ministrų – užsienio, krašto apsaugos, susisiekimo ar kultūros. Kada bus įvardytas į Rusijos sostinę vyksiantis Lietuvos atstovas, V.Valentinavičius pasakyti negalėjo.

Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK) nesvarstė, kas gegužės 9-ąją Lietuvai galėtų atstovauti Maskvoje. URK pirmininko pavaduotojo Justino Karoso nuomone, tinkamiausias kandidatas būtų užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis. „Tai būtų solidu – parodyta pagarba ir patvirtinta tai, ką esame deklaravę anksčiau, – sakė politikas. – Tačiau pozicijas veikiausiai derins prezidentė ir Vyriausybė.“ Pasak J.Karoso, į Maskvą siųsdami žemesnio rango pareigūną atrodytume nesolidžiai.

Prieš penkerius metus minint 60-ąsias Antrojo pasaulinio karo pabaigos metines iš Baltijos šalių prezidentų į Maskvą vyko tik tuometė Latvijos vadovė Vaira Vykė-Freiberga.

Baltijos šalyse Antrojo pasaulinio karo pabaiga vertinama nevienareikšmiškai, nes po jo Lietuva, Latvija ir Estija pusę amžiaus buvo okupuotos Sovietų Sąjungos.

„Šiuokart ir Rusija žengė subtilų žingsnį. Vengdama komplikuotų temų nesiuntė tiesioginių kvietimų konkretiems vadovams, o viešai pareiškė, kad laukiami visi, kurie nori atvykti“, – priminė politologas Tomas Janeliūnas.

Šiomis dienomis Rusijos internetinė žiniasklaida pranešė, kad gegužės 9-ąją Maskvoje vyksiančiame parade pirmą kartą dalyvaus Lietuvos, Latvijos ir Estijos kariuomenių atstovai. Raudonojoje aikštėje jie esą žygiuos su Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, JAV, Lenkijos ir Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS) šalių kariais. Vienintelė posovietinės erdvės valstybė, kuri, pasak žiniasklaidos, negavo kvietimo dalyvauti Pergalės parade, – Gruzija. Formalus pretekstas – jos išstojimas iš NVS.

Krašto apsaugos ministerija LŽ paneigė, kad Lietuvos kariai ruošiasi vykti į Maskvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius