Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 20

Nesutarimų laužoma LVŽS irgi turės demokratijos šventę: bandys mažinti asmenybių vaidmenį

Šeštadienį nuo pat ryto Anykščių menų inkubatoriuje būriuosis valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) nariai ir rėmėjai. Vyks partijos pirmininko pavaduotojo Tomo Tomilino organizuojamas „LVŽS demokratijos forumas“, kurio metu, kaip nurodė politikas, bus bandoma išsigryninti pamatines idėjas, sukurti tvirtesnius saitus su nepartiniais, apsispręsti, kur LVŽS ateitis – centro kairėje ar centre.
Tomas Tomilinas
Tomas Tomilinas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

T.Tomilino nuomone, Lietuvai nereikia „antros liberalų partijos“, bet liberaliau mąstantys, anot jo, taip pat turi būti girdimi.

Labiau girdimi esą turėtų būti ir partiečiai regionuose, kurie, anot T.Tomilino, nėra patenkinti LVŽS politika.

„Yra asmeniškumų, konfliktų, nepasitenkinimo“, – pripažįsta politikas. O norint to išvengti, jo teigimu, reikia sumažinti partijos priklausomybę nuo asmenybių.

Plačiau – T.Tomilino interviu 15min.

– Kodėl organizuojate šį renginį?

– Todėl, kad mūsų politinė partija išgyvena brandos periodą, kai turime įvertinti savo nuveiktus darbus ir susitarti dėl kylančių konfliktų viduje. Susitarti, kas mus jungia, kokios yra pagrindinės idėjos.

Mes esam labai netipiška partija. Mes pakvietėm labai daug nepartinių žmonių į mūsų gretas, ir labai pagarbiai pasiūlėm jiems dominuojančias pozicijas, todėl norim girdėti jų nuomonę ir kalbėtis apie tai, kaip galima bendradarbiauti toliau.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

– Dominuojanti pozicija buvo pasiūlyta Sauliui Skverneliui.

– Taip, pas mus vykdomojoje valdžioje yra labai daug nepartinių žmonių, deleguotų mūsų partijos. Jų nuomonę reikia girdėti, jeigu norime toliau sėkmingai bendradarbiauti.

Pačios partijos viduje yra daug nepasitenkinimo vykdoma politika – gal lūkesčiai kiek kitokie buvo žmonių iš regionų. Norisi jų balsą išgirsti.

Norisi išgirsti mūsų jaunimo, žaliosios bendruomenės balsą – galbūt čia yra tikrai nemažai pastabų. Mes girdėsime mūsų moterų bendruomenės balsą, ką galime padaryti geriau.

Bet esmė yra tokia: norint išvengti konfliktų, reikia sumažinti priklausomybę nuo asmenybių. Tam, kad priklausomybė mažėtų, reikalingi du dalykai – bendros idėjos ir vertybės. O jų pas mus labai daug: pati programa bendra, mūsų rezultatai – bendri, tačiau praktika rodo, kad vis tiek išlieka nesutarimai, išlieka pasaulėžiūriniai skirtumai.

Mums reikia susitarti dėl minimumo bendrų idėjų, kurios absoliučiai mus jungia. Ar tai būtų sveikos gyvensenos politika, ar tai būtų regioninė politika, ar tai būtų socialinė politika. Bet nebūtinai turime primesti vieni kitiems kažkokias griežtas dogmas ar kategoriškas nuomones vienu ar kitu klausimu. Jeigu jungs bendros idėjos, mes dėl jų sutarsim, ir toliau galėsim bendradarbiauti formatu partiniai-nepartiniai, ir toliau galėsim integruoti nepartinius žmones į mūsų partiją. Bet leidžiant jiems išsakyti savo nuomonę, gal kiek keisti partijos poziciją vienu ar kitu klausimu.

Kartais nukenčia diskusija, ji nebūna išsami, turim vieni kitiems priekaištų.

O antras dalykas yra procedūros, kurios kartais pas mus stringa. Mes labai entuziastingai vykdome reformas, mes norime rezultatų kuo greičiau, jaučiam didelę atsakomybę ir kartais nukenčia diskusija, ji nebūna išsami, turim vieni kitiems priekaištų dėl to, kad „o manęs negirdėjo“, „o aš nepasakiau pilnai savo nuomonės“, „o manęs nebuvo ir tada buvo priimtas sprendimas“. Tie procedūriniai dalykai partijoje yra taisytini, ir mes apie tai turime kalbėti.

Vėlgi – apie partijos narių užimtumą. Ne rinkimų metu yra daug problemų. Partijos nariai turėtų gauti daugiau švietimo, daugiau augimo, daugiau galimybių, susijusių su jų asmeniniu augimu ir ambicijų pildymųsi. Tas partijos narių įtraukimas į sprendimų priėmimą irgi yra taisytinas.

– Ar tai formatas, kur išsigryninsite idėjas, kurios paskui bus keliamos einant į Seimo rinkimus?

– Žinoma, bet tai nėra rinkiminis forumas. Rinkiminės strategijos bus kuriamos kažkada vėliau. Aš rengiu forumą labiau taikymo, pamatinių vertybių išgryninimo. Mes kalbėsime, pavyzdžiui, apie vidaus komunikaciją, bet nekalbėsime tiek daug apie išorinę komunikaciją. Išorinę komunikaciją mes išmanom. 2016 metais mes triuškinamai laimėjome rinkimus. Mes mokam komunikuot. Bet bendraut su savo nariais – nelabai.

– Turit kažkokią programą? Pranešėjus?

– Taip, turim. Bus dvi diskusijos. Pirmoji bus apie partijos vidaus komunikaciją, vidaus demokratiją, renginius, kurie partijoje vyksta, projektus, kurie turėtų partijoje vykti nepriklausomai nuo rinkimų ciklo. Kokie turi vykti mokymai, kokią naudą iš partijos turi gauti eilinis narys. Galbūt vykdysim kažkokias švietimo programas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Tomilinas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Tomilinas

O kita diskusija bus apie idėjas. Skirtingi žmonės iš skirtingų sričių – ministrai, Seimo nariai, merai, eiliniai nariai, nauji, seni, nepartiniai žmonės – kalbėsim apie idėjas, kas mus sujungia.

Tos dešimt ar dvidešimt tezių, kurios yra pamatinės ir kurių mes nenorėtumėm judinti. Dėl kurių turėtumėm sutarti būdami ar labiau liberalūs, tokie kaip daugelis mūsų ministrų, ar labiau konservatyvūs, tokie kaip kai kurie Seimo nariai. Nepriklausomai nuo to pasiskirstymo, vis tiek gali būti tam tikras ribotas idėjų sąrašas, kurios nejudinamos, dėl kurių sutarta.

Jos natūraliai yra – ta pati alkoholio politika. Akivaizdu, kad ji jungia, bet to per mažai. Aš čia pabrėžčiau ypatingai mūsų socioekonominės politikos spragas. Negali būti vienoje partijoje norintys smarkiai mažinti mokesčius ir smarkiai didinti perskirstymą. Tai tarpusavy prieštaraujantys teiginiai ir prieštaravimo negali būti.

Mes dėl to turim apsispręsti, ar mes esam socialiai orientuota partija į centro kairę, ar vis dėlto kartojamės ir bandome vaidinti antrą liberalų partiją. Aš manau, kad to neturi būti.

Kad Vyriausybė in corpore yra labiau liberali, tai – faktas.

– Bet sakot, kad to yra?

– Kad Vyriausybė in corpore yra labiau liberali, tai – faktas. Bet tai nereiškia, kad mes neturime girdėti žmonių, kurie yra labiau liberalūs. Jie turi savo nuomonę. Mes galim tik juos įtikinti, kad bendros vertybės yra, pavyzdžiui, nelygybės mažinimas, ką išsakė prezidentas kaip savo pirmąjį prioritetą.

Mūsų programoje tie du Gitano Nausėdos prioritetai, kurie buvo įvardyti, yra parašyti kaip svarbiausi tikslai. Tačiau ar mes padarėm viską, kad juos įgyvendintume? Negaliu to pasakyti. Dar turim pasitempti.

Negaliu teigti, kad mes neturim apie ką kalbėt. Ir to kalbėjimo neužtenka Seime, jo reikia neformalaus, gilaus, reikia gero moderavimo. Nes yra asmeniškumų, konfliktų, nepasitenkinimo.

– Ministrus, nepartinius asmenis bandysite labiau palenkti į savo pusę?

– Aš tikiuosi, kad jie anksčiau ar vėliau taps mūsų bendruomenės nariais. Partiniais. Iš mūsų vieno partijos nario 2016 metais dabar mes turim keturis partijos narius-ministrus. Ir jeigu paskutinis mūsų ministras, kuris taps partijos nariu, juo taps po 10 metų, tebūnie po 10 metų. Reiškia, mes kažko neįtikinom. Reiškia – mūsų argumentai buvo nepakankami.

Profesionalumas pas mus vertinimas ne mažiau negu idėjinis artumas. Ir tai yra svarbu, ir aš manau, kad mums pasisekė su tuo konceptu, nes mes įveikėm svarbiausią dalyką – korupciją, mano galva. Bet idėjinis vieningumas ar ideologinis pagrindas vis dar yra formuojamas. Ypač kai turi trečdalį nepartinių žmonių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė ir 17-osios Vyriausybės nariai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė ir 17-osios Vyriausybės nariai

– Ar yra viltis, kad ši Vyriausybė bus partinė?

– Ne, bet toks forumas galėtų prie to prisidėti. Ir jeigu tęstųsi ta tradicija, su kiekvienais metais, ar su kiekvienu pusmečiu, mes galėtume vis labiau integruoti tuos žmones, kurie dirba atsakingose pozicijose, į mūsų bendruomenę. Ir vėlgi – keisti tą pačią bendruomenę, nes jie taip pat ateina su savo idėjomis, vertybėmis ir mintimis. Ir kiekvieno iš jų nuomonė yra labai vertinga.

– Kas dalyvaus forume? Kiek žmonių, kokio masto tai renginys?

– Apie 100 žmonių. Tai yra mūsų skyrių lyderiai, skyrių aktyvistai, kurie įdeda daugiau pastangų į partijos sėkmę negu kiti. Tikrai bus ir merai, ir vicemerai, ir tarybos nariai, ir Seimo nariai, ir valstybės vadovai, bet nėra kriterijaus, kad tai turi būti kažkokios pareigos. Jeigu iš skyriaus atvažiuos ne pirmininkas, o pavaduotojas, ar eilinis aktyvus narys, tai neturi reikšmės.

– Premjeras dalyvaus?

– Tikiuosi. Dėl valstybės vadovų visada būna paskutinis pranešimas – ar bus, ar ne. Visi laukiami – ir partijos, ir Vyriausybės, ir Seimo vadovai laukiami.

Renginys orientuotas į bendruomenę, tai reiškia – ne į konkretų asmenį. Ypatingos rolės tiems pirmiesiems asmenims nebus. Jie neturės dominuojančio pranešimo, neturės tribūnos. Vyks darbas grupėse. Mes turėsim dalyvius, kurie pirmoje dalyje diskutuos, bet jie tikrai nebus vien tik aukštas pareigas užimantys žmonės.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liutauras Ulevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liutauras Ulevičius

Bus ir ekspertų, su mumis trejus metus dirbusių, kurie iš šono gali pažiūrėti kritiškiau.

– O kas tie ekspertai?

– Tas pats Liutauras Ulevičius (viešųjų ryšių specialistas, buvęs LVŽS konsultantas – 15min), Laima Mogenienė (LVŽS kandidatė į Europos Parlamentą – 15min). Plačiąja prasme jie – kaip ir mūsų bendruomenė, bet jie gali pažiūrėti kritiškai, gali duoti patarimą, gražiai ir kūrybiškai sumoderuoti.

– O kažką iš šono kviesitės, kas nesusijęs su partija?

– Šį kartą kažkokių išorinių žmonių, kurie niekaip nesusiję, nebus. Tuo ir skiriasi renginys nuo bet kokio viešo renginio. Tai yra viešas renginys, mes nieko neišvarysim, bet norėtume, kad žmonės jaustųsi laisvai, galėtų reikšti savo mintis apie partiją.

Mes nebijom jokio nutekėjimo, bet norėtume suteikti maksimalų komfortą savo nariams. Ko nesuteikia tie renginiai, kurie būna kaip festivaliai, sąskrydžiai, kur būna daugiau šventimo ar sporto. Čia mes orientuosimės į turinį, dalinsimės savo žiniomis, kokias knygas skaitom, kas mūsų gyvenime padarė didžiausią įtaką, kodėl mes šitoje partijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius