-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 03 04

Netrūks nei blynų, nei pramogų

Pajūrio gyventojai žiemą iš kiemo varys net kelias dienas – vieni tą darys jau savaitgalį, kiti – tikrąją Užgavėnių dieną, kovo 8-ąją.
Klaipėdoje persirengėliai vijo žiemą iš kiemo.
Per Užgavėnias žadama daug linksmybių. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Šių metų Užgavėnėse Klaipėdoje plėtojama turgaus tema, todėl kiekviename šventės taške bus galima ką nors pirkti, parduoti, galbūt išsimainyti, o pavogus – grąžinti.
Karščiausius šventės taškus – Blynkiemį, tradicinių persirengėlių Blūdkiemį ir Blusų turgų – bus galima aplankyti vežimu, kurį trauks tikras arklys.

Kvies Blusų turgus

Šventę organizuojantis Klaipėdos etnokultūros centras skelbia, kad Užgavėnės – tinkamas metas atsikratyti ne tik blogų minčių, žiemos snaudulio, bet ir nebenaudojamų daiktų, kurie gali surasti
naują šeimininką.

13 val. Aukštojoje gatvėje prasidės Užgavėnių Blusų turgus. Jis žada būti kaip niekad spalvingas, kaukėtas, muzikalus ir triukšmingas. Šiame turguje lankysis ir Kanapinis su Lašininiu, jie stengsis aplenkti vienas kitą ne tik iškalbingumu, bet ir pirkiniais, visus ragins pirkti, parduoti, mainyti.

Blusų turguje bus įrengta įlipimo į persirengėlių vežimą stotelė. Tikro arklio traukiamas vežimas pajudėjęs Aukštąja gatve, trauks senamiesčio gatvėmis (Aukštoji g. – Daržų g. – Tiltų g. – Didžiojo Vandens g.) aplankydamas Užgavėnių šventės šurmulio epicentrus. Stotelėse „ekskursantus“ sutiks
Lašininis ir Kanapinis bei siūlys paragauti kulinarinio paveldo patiekalų, atspindinčių kiekvieno jų gyvenimo būdą bei agituos palaikyti vieną ar kitą kovos metu.

Vaišių – į Blynkiemį, pirkti – į Blūdkiemį Meno kiemas 13 val. pasivadins Blynkiemiu. Čia visos
šventės metu bus ruošiami svarbiausi Užgavėnių patiekalai – kepami blynai, verdamas šiupinys. Meno kieme vyks improvizuotos arklių lenktynės, kur tėvai pavirs „arkliais“ bei galės pavėžinti savo vaikus. Taip Etnokultūros centras prisimins senovinį „Bičių vežiojimo“ paprotį.

Gretimame kieme (Vežėjų g. 4) šeimininkaus Kanapinis. Nuo 14 val. čia prasidės Tradicinių persirengėlių Blūdkiemis. Turgaus tema nebus pamiršta ir šioje erdvėje – čia taip pat siaus išradingi persirengėliai.

Morę lydės gedulinga procesija

Patingėję pasigaminti Užgavėnių kaukę, bus raginami užsukti į tradicinių kaukių dirbtuvę. Čia geriausi medinių kaukių meistrai bei pameistriai susirinkusius mokys kaukių drožybos. Veiks
ir kitomis technikomis pagamintų kaukių paroda-pardavimas.

Etnokultūros centras skelbia, kad nusibodusios žiemos dvasia – Morė šiemet bus stulbinančios
išvaizdos. Net 20 m ilgio jos kasos nusidrieks per visą persirengėlių eiseną. Gedulinga procesija, lydima dūdorių iš Blūdkiemio pajudės 15.30 val. Morė supleškės skvere ties Parodų rūmų kampu.

Užgavėnės Klaipėdos senamiestyje kovo 6 d. tęsis nuo 13 iki 16 val.

Trankios šventės – ir kurortuose

Švęsti Užgavėnių kviečiama ir į Ventės ragą. Anot Kintų Vidūno kultūros centro vadybininkės Astos Neimantienės, šventė vyks pakrantėje prie pat marių ledo. Pasilinksminti visi kviečiami kovo
5 d. nuo 12 valandos. Čia šurmuliuos persirengėliai, bus kepami blynai, verdama arbata, žaidžiama, šokama, dainuojama. O iš atsineštų ar vietoje iškeptų blynų ant rogių bus dėliojama žuvis, skirta Šilutės 500 metų jubiliejui. Taip pat šventėje bus renkama gražiausia kaukių „misė“ ar „misteris“.

Palangoje bei Neringoje Užgavėnės bus švenčiamos t ikrą ją dieną – kovo 8-ąją. Palangoje ketinama ant kranto deginti laužą ir tradiciškai linksmintis.

Nidoje vyks vaikštynės su kaukėmis, o 18 val. visi susirinks prie savivaldybės aikštės, kur taip pat netrūks žaidimų, šokių, vaišių. Kaip teigė Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“
renginių organizatorė Edita Lubickaitė, neringiškiai varydami žiemą iš kiemo mėgsta ragauti ne blynus, o šiupinį, juk jį valgant yra sakoma: „Kas uodegą ras – tas pirmas ir ves.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius