Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 02 25

Nevyriausybininkai: įgyvendinti ES pabėgėlių kvotą – nerealu

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos iniciatyva perkelti pabėgėlius iš stovyklų tiesiai į savivaldybes yra sveikintina, bet įgyvendinti Europos Sąjungos (ES) numatytą kvotą yra nerealu, teigia integracija besirūpinantys nevyriausybininkai.
Hiba Al Nabolsi yra karo sąlygomis užaugusi 10 metų sirų mergaitė, gyvenanti pabėgėlių centre
Hiba Al Nabolsi yra karo sąlygomis užaugusi 10 metų sirų mergaitė, gyvenanti pabėgėlių centre / UNICEF nuotr.

Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ atstovė Ilma Skuodienė, koordinuojanti pabėgėlių priėmimą Vilniuje, sako, kad šiuo metu vyksta diskusija, ar galima sutrumpinti terminą, per kurį perkeltiems asmenims turi būti suteikiama laikinoji apsauga arba pabėgėlio statusas, nuo dabar esančių trijų mėnesių iki dviejų savaičių. Tačiau yra daugybė kitų veiksnių, dėl kurių 1105 pabėgėlių iki šių metų pabaigos Lietuvai nepavyks priimti.

„Kalbame apie pilotinį projektą, kur leidimai būtų išduoti per dvi savaites. Tai gali pasiteisinti, bet, aišku, man atrodo, nebūtų realu iki Naujųjų įgyvendinti likusią kvotą, kuri yra dar beveik 850 asmenų. Įsivaizduokite, koks krūvis tektų Migracijos departamentui paruošti kelionei, kitas dalykas - ir Ruklai, jeigu dalis dar dalyvaus (pirminės integracijos programoje), nes jei tai bus ypatingai pažeidžiami asmenys, nebus galimybės tiesiai integruoti į savivaldybes. Taip pat bus krūvis ir nevyriausybinėms organizacijoms kartu su savivaldybėmis“, - BNS sakė I.Skuodienė.

Projekte dalyvaus tik trys miestai

Jos teigimu, nuo kovo turinčiame prasidėti pilotiniame projekte greičiausiai dalyvaus tik trys didieji miestai, kuriuose jos atstovaujamas „Caritas“ ir kita nevyriausybinė organizacija – Raudonasis kryžius – ketina rūpintis kelių šeimų integracija.

„Šiuo metu kalbame apie Vilnių, Kauną ir Klaipėdą“, - sakė I.Skuodienė.

Anot jos, „Caritas“ apimtų Vilniaus ir Kauno miestus, juose pabėgėliams padėtų ir Raudonasis kryžius, kuris savo ruožtu apsiimtų įgyvendinti integracijos procesus dar ir Klaipėdoje. Kaip ir iki šiol, nevyriausybininkams teks pagrindinis krūvis: jie bus atsakingi už kalbos mokymus pabėgėliams, pagalbą susirandant būstą, darbą, savivaldybės turės užtikrinti socialines paslaugas, švietimą.

„Iki šiol sunkiai pavyko įkalbėti žmones keltis integruotis į miestus. Didžioji dalis vis dėlto buvo priėmę sprendimą išvykti (...). Asmenims, kurie apsisprendžia likti, yra iššūkis rasti būstą, bet jei tai bus dvi ar trys šeimos, per mėnesį turėtų pavykti“, - sakė ji.

I.Skuodienė taip pat sako, kad taikant naują modelį planuojama kol kas planuojama, jog atsikėlusios pabėgėlių šeimos bus aprūpinamos būstais bent trims mėnesiams.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis BNS sakė, kad būtent nevyriausybininkams deleguota tartis su savivaldybėmis dėl pabėgėlių integracijos. Nuo kovo tiesiai iš stovyklų savivaldybėse planuojama apgyvendinti ne daugiau nei šešias šeimas. Nevyriausybininkai visą planą turėtų pristatyti pirmą kovo savaitę.

„Tos šeimos jau yra Graikijos stovykloje, dalis jų atrinkta, šiuo metu jau yra tvarkomi dokumentai - kada jie bus perkelti, priklausys nuo to, kur būtų surasti ir išnuomoti butai, nes visa administracinė parengtis bus iki balandžio“, - sakė jis.

Lietuva iki šių metų rugsėjo įsipareigojo perkelti 1105 pabėgėlius. Lietuva jau yra perkėlusi 254 prieglobsčio gavėjus: 229 žmones iš Graikijos ir 25 – iš Turkijos. Iš jų 142 jau išvyko į kitas Europos Sąjungos valstybes.

Šiuo metu šalies savivaldybėse gyvena 18 žmonių, perkeltų iš Graikijos: Vilniuje – 11 žmonių, Kaune – 5, Jonavoje ir Kėdainiuose – po vieną žmogų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius