Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 24

Nevyriausybinių organizacijų atstovai: Prezidentūrai nėra aišku, ar Lietuvoje užtenka dviejų lyčių

Ketvirtadienį asociacijos „Lietuvos tėvų forumo“ (LTF) ir Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos (NŠTA) atstovai susitiko su Lietuvos Respublikos Prezidentės patarėjomis Virginija Būdienė ir Gaja Bartusevičiūte. Susitikimo metu asociacijų atstovai išdėstė argumentus ir savo požiūrį kaip Europos Tarybos „Konvencijos dėl smurto prieš moteris“ (Stambulo Konvencijos) atskiri straipsniai propoguoja seksualines mažumas ir diskriminuoja šeimos vertybes. Visuomenininkai aiškinosi, kokie įprasti stereotipiniai vaidmenys ir tradicijos kelia smurtą lietuvių šeimose, kad juos siekiama keisti ir naikinti. Susitikimo metu taip pat kalbėta apie Konvencijos ratafikavimo pasekmes ugdymo įstaigoms, kurios ir privalės diegti nestereotipinių lyčių vaidmenų ideologiją, taip pažeisdamos tėvų teisę patiems pasirinkti vaikų auklėjimą.
Gėjų parado dalyvis
Gėjų parado dalyvis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prezidentės patarėjos ir visuomenininkai sutarė, kad juos vienija bendras tikslas – eliminuoti smurtą prieš moteris akcentuojantis į prevencines priemones.  Patarėjos išreiškė abejonę, kad organizacijų pozicija ir susirūpinimas galėtų rodyti daugumos Lietuvos žmonių nuomonę.

„Neteko girdėti nei vieno politiko, specialisto, kuris paaiškintų, kokie stereotipiniai vyrų ir moterų vaidmenys kelia smurtą lietuvių šeimose, kuriuos ruošiasi naikinti konvencija. To negalėjo įvardinti ir Prezidentės patarėjos. Nors nežinome ką naikinsime, bet sutinkame naikint. Kažkodėl yra pateikiami pavyzdžiai iš Nepalo, Bangladešo, Kenijos ir t.t., remiantis vien tuo, kad Konvencija yra tarptautinė. Ar tikrai turime ratifikuoti konvenciją, kurios keli punktai tinka Azijos ir Afrikos šalims, bet kelia naujas grėsmes mūsų šalies šeimoms?“ – klausia psichologė Eglė Mirončikienė

„Įvertinus visą konvencijos kontekstą, slapta vykdomus tarptautinio bendradarbiavimo projektus, JAV ir Skandinavijos šalių neigiamą patirtį bei šią Konvenciją „prastūminėjančių“ Seimo narių pareiškimus tampa aišku, kad konvencijoje minimi stereotipiniai vyro ir moters vaidmenys yra ne apie šeimos buitį, o apie šeimos sampratos praplėtimą t.y. šeima gali būti du tėveliai ar mamytės ir t.t. Tokia pasaulėžiūra suteikia galimybę nuodyti vaikų sąmonę, naikinti visuotines vertybes utopinėmis teorijomis.“ – teigia „Lietuvos tėvų forumo“ atstovas Renaldas Jančiauskas.

NŠTA atstovė Giedrė Širvinskienė išsakė susirūpinimą mėginimu įtvirtinti nuostatą, kad žmogaus lytis yra skaidoma į biologinę ir socialinę, bei yra laisvai pasirenkama. Į įstatymų lygmenį perkeliant „socialinės lyties“ sąvoką, kuri neapima biologinės lytiškumo dimensijos, būtų atvertas kelias neprognozuojamiems socialiniams eksperimentams kuriant „naująjį“ belytį žmogų. 

„Supratome, kad gender ideologijos mokslinio pagrindo nebuvime bei JAV ir Skandinavijos šalyse kai kuriose švietimo programose propaguojamam genderizme, Prezidentės patarėjos nemato problemos  ir netiki, kad po Konvencijos pasirašymo tokie įvykiai galėtų vykti ir Lietuvoje.“ –  teigia Giedrė Širvinskienė.

Nors „lytinė tapatybė“ Konvencijoje neapibrėžiama, iš kitų Europos Tarybos dokumentų aišku, kad siekiama nediskriminuoti vyrų, kurie nelaiko savęs vyrais arba moterų, kurios nelaiko savęs moterimis. „Nediskriminacija“ reikštų leisti jiems pasivadinti priešingos arba kokios nors trečios lyties asmenimis, atitinkamai pasikečiant dokumentus. „Tačiau Tarptautinė Ligų Klasifikacija tokią būseną vertina kaip sutrikimą (transseksualizmas, F 64.0); jį kenčiantiems žmonėms geriau padėti negu įstatymų pagalba, gilinti jų gyvenimą iliuzijoje.“ – teigia NŠTA atstovas psichiatras Gintautas Vaitoška.

„Labai svarbu nepamiršti, kad moterų ir mažumų teisės yra ginamos ir užtikrinamos įstatymais ir Konstitucija. Tai patvirtina savo straipsniuose ir Konvencijos iniciatorė Seimo narė G. Purvaneckienė. Tuo tarpu papildomos priemonės, kaip Europos Tarybos Konvencija supina skirtingus dalykus ir  žongliruojant dviprasmiais terminais bando įteisinti mokslo paneigtas pseudo teorijas.“ –  teigia Renaldas Jančiauskas 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius