Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 02

Nidiškiai siekia sugrąžinti švyturiui švytėjimą

Beveik pusė tūkstančių žmonių pasirašė po peticija ir drauge siekia sugrąžinti Nidos švyturiui švytėjimą. Neseniai pakeitus optinę švyturio sistemą, pradingo švytuoklė, matyta tamsiu metu tiek pačių Neringos gyventojų, tiek atplaukiančių laivų.
Vaizdai iš Nidos švyturio
Nidos švyturys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Neringos 55-ojo gimtadienio iškilmių išvakarėse iš miesto žmonių ir lankytojų atimtas svarbus Nidos gyvenvietės ir visos Kuršių nerijos kraštovaizdžio elementas – naktinę gyvenvietę skrodę švyturio spinduliai“, – rašoma peticijoje.

Neseniai Saugios laivybos administracija modernizavo visus Nidos, Klaipėdos, Šventosios bei Juodkrantės švyturius. Sumontuoti nauji, modernūs žibintai. Atnaujinimas kainavo apie 170 tūkst. eurų.

Iki šiol švyturiuose buvę šviesos navigaciniai įrenginiai buvo sumontuoti dar praėjusio amžiaus viduryje. Tokie žibintai jau nebegaminami, specialistų teigimu, jų galima rasti nebent kokiuose Sankt Peterburgo sandėliuose.

Nuspręsta pakeisti švyturiuose naudojamą navigacinę įrangą nauja – su žibintais, kuriuose šviesos šaltiniai yra puslaidininkiniai šviesos diodai. Naujieji žibintai šviečia ryškiai balta šviesa ir į jūrą, ir į Kuršių marias, nuo sausumos šviesos blyksniai nematomi.

„Senieji Nidos švyturio spinduliai kūrė vietovės kultūrinio kraštovaizdžio gyvumą, dvasingumą, jo ypatingą atmosferą ir savitumą. Šiandien visa tai iš Nidos ir ją mylinčių žmonių – atimta“, – teigiama peticijoje.

Anot Saugios laivybos administracijos atstovo spaudai Remigijaus Budgino, peticiją galėjo lemti emocijos. „Švyturys kaip įrenginys – jūrinio paveldo dalis, pirmiausiai atliekantis navigacinę funkciją. Dabar naudojami naujo tipo LED žibintai, nustatytu dažniu jie mirksi ir rodo laivams kranto liniją. Šie žibintai funkciją atlieka geriau nei senosios kaitrinės lempos“, – aiškino pašnekovas.

Anot jo, Estijoje jau modernizuoti visi švyturiai.

Po peticija pasirašę žmonės prašo toliau eksploatuoti senąją įrangą ir ilgainiui ją rekonstruoti.

Saugios laivybos administracijos specialistai ieško būdų, ar būtų galima bent ypatingomis progomis – pavyzdžiui, per Kalėdas, Naujųjų sutiktuves, įjungti senąjį žibintą.

Saugios laivybos administracijos Hidrografijos ir navigacinių įrenginių skyriaus vedėjas Viktoras Liulys teigė, jog teoriškai lyg ir galima derinti abiejų sistemų darbą, tačiau, nežinia, kaip techniškai būtų galima tai įgyvendinti.

„Tai labai sudėtinga. Naujoji sistema automatizuota, atjungus ją, gali imti „lūžinėti“. Galbūt ieškosime kitų būdų, kaip būtų galima grąžinti tą švytėjimą, matytą nuo sausumos. Naujieji šviestuvai, dar vadinami LED, sufokusuoti 3 laipsnių kampu, jų spindulys siauras. Į jūrą matomas 22 jūrmylių atstumu, į marias – 10. Senojo spindulys buvo platesnis, sufokusuotas 30 laipsnių kampu“, - sakė V.Liulys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius