Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 08

Niekur nedeklaruotas? Nemokamo vaikų maitinimo, socialinių išmokų ir kompensacijų nebus

Beveik 1,5 tūkstančio jonaviečių iki liepos pirmosios turi sugalvoti, kur deklaruos savo gyvenamąją vietą. Tiek žmonių šiuo metu savo gyvenamąją vietą yra deklaravę prie Jonavos rajono savivaldybės. Tačiau po to, kai įsigalios naujasis įstatymas, tokios galimybės jau nebus.
Nekilnojamasis turtas
Nekilnojamasis turtas / 123RF nuotr.

Skaudžiausiai naujoji tvarka palies žmones, kurie gauna bet kokios formos socialinę paramą, tačiau neturės kur deklaruoti savo gyvenamosios vietos  – paramos teikimas bus nutrauktas. 

Išimtis – tik mažai grupei žmonių 

Laikinai savo gyvenamąją vietą prie savivaldybės galės deklaruoti tik labai nedidelė grupė žmonių.

Skaudžiausiai naujoji tvarka palies žmones, kurie gauna bet kokios formos socialinę paramą.

Įsigaliojusios Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymo pataisoms į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą laikinai galės būti įtraukiami tik benamiai (turintys nakvynės namų pažymą), taip pat asmenys, palikę vaikų globos namus ar šeimyną, atliekantys bausmę pataisos įstaigose ar laikomi tardymo izoliatoriuose bei tie, kurie teismo sprendimu gydomi specializuotuose psichikos sveikatos įstaigose.

Nuo vasaros vidurio įsigaliosiančio įstatymo su nerimu labiausiai laukia Lietuvos savivaldybių socialinės paramos skyriai, mat dauguma tokių žmonių yra paramos gavėjai. 

„O jei nėra gyvenamosios vietos deklaracijos, jokia parama nebus teikiama“, – „Jonavos žinioms“ sakė Jonavos rajono savivaldybės socialinės paramos skyriaus vedėja Daiva Ūselienė. 

Neturintiems gyvenamosios vietos deklaracijos nebus mokamos socialinės pašalpos, gimimo ir mirties išmokos, vaikai nebegaus nemokamo maitinimo mokyklose, nebus kompensuojamas mokestis už darželį ir komunaliniai mokesčiai.

Galima deklaruoti laikinai 

Pasak D.Ūselienės, labai svarbu laiku pranešti žmonėms apie pasikeitusį įstatymą tam, kad vėliau būtų kuo mažiau konfliktų. 

123rf.com nuotr./Nekilnojamasis turtas
123rf.com nuotr./Nekilnojamasis turtas

D.Ūselienės teigimu, nemažai žmonių šią problemą turėtų išsispręsti – būna situacijų, kai tėvai išdeklaruoja suaugusius šeimos narius dėl to, kad galėtų gauti kompensacijas. 

„Tokiais atvejais tie žmonės turės būti prideklaruoti atgal. Patys klausėme ministerijos atstovų, kaip viskas vyks. Manau, kad dalis žmonių, kurie neturės kur deklaruoti savo gyvenamosios vietos, tiesiog pasimes. Jie tarsi pakibs ore“, – sakė D.Ūselienė. 

Be to, nemažai žmonių, neturinčių nuosavo būsto, jį nuomojasi. Tačiau ne visi savininkai sutinka savo bute deklaruoti nuomininkų gyvenamąją vietą. 

Nors tai nėra sudėtinga ir net nereikia pateikti nuomos sutarties, nurodyti priežasties, tačiau nuomojamų butų šeimininkai to vengia. 

Naujame įstatyme numatyta galimybė žmogų deklaruoti laikinai – iki nustatyto termino, kuriam pasibaigus deklaracija bus automatiškai panaikinama.

„Be to, norint išdeklaruoti žmogų, savininkui užtenka į savivaldybę ateiti pačiam, nebūtina ateiti kartu su tais žmonėmis, kurie yra deklaruoti – jų sutikimo nereikia“, – sakė D.Ūselienė. 

Nemažai žmonių, neturinčių nuosavo būsto, jį nuomojasi. Tačiau ne visi savininkai sutinka savo bute deklaruoti nuomininkų gyvenamąją vietą. 

Tačiau butus nuomojantis žmonės vengia sudaryti oficialias nuomos sutartis – tam, kad neįkliūtų mokesčių inspekcijai. 

Žmonių likimai – įvairūs 

Šilų seniūnijos seniūnė, ilgametė Jonavos rajono savivaldybės socialinės paramos skyriaus vedėja Ingrida Malciuvienė sako, kad negalima vienareikšmiškai įvardinti žmonių, kurie savo gyvenamąją vietą yra deklaravę prie savivaldybės. 

„Taip, yra ir socialinės rizikos žmonių, tačiau yra ir tvarkingų, tačiau dėl tam tikrų priežasčių neturinčių kur deklaruoti savo gyvenamosios vietos. Žmonių likimai – įvairūs“, – sakė I.Malciuvienė.

Anot I.Malciuvienės, įsigaliojus įstatymui, problemų kils – visų pirma dėl to, jog dalis žmonių gali likti be išmokų. 

Seimo rinkimuose balsuoti galės

Nepaisant to, kad gyvenamosios vietos deklaracijos nebuvimas užvers visas išmokų duris, tačiau gyvenamosios vietos nedeklaravę žmonės galės balsuoti rinkimuose. Artimiausi rinkimai – Seimo – vyks jau netrukus po naujojo įstatymo įsigaliojimo, rudenį. 

Pasak Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininko Zenono Vaigausko, nepaisant to, ar žmogus yra deklaravęs savo gyvenamąją vietą, ar ne – gyventojų registre jo pavardė yra. 

„Yra kelios grupės žmonių – tie, kurie deklaravę, tiek, kurie ne, kurie išvykę į užsienį arba kurių gyvenamosios vietos deklaracija dėl įvairių priežasčių panaikinta. Manau, kad šio įstatymo pasikeitimas rinkimų niekaip neįtakos“, – sakė Z.Vaigauskas. 

Svarbiausia einant balsuoti – turėti galiojantį Lietuvos piliečio asmens dokumentą. 

Susituokti – be kliūčių

Fotolia nuotr./Santuoka.
Fotolia nuotr./Santuoka.

Jonavos rajono civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Valė Baltonienė sako, jog pagal šiuo metu galiojančią tvarką norint susituokti ar išsituokti gyvenamosios vietos deklaracijos dokumento pateikti nereikia – užtenka turėti galiojantį pasą ar asmens tapatybės kortelę. 

„O gimus kūdikiui, mirus žmogui mes faktą registruojame arba pagal gyvenamąją vietą, arba pagal gimimo ar mirties vietą – mums pažymų apie deklaraciją nereikia. Tačiau jų reikia norint gauti vaiko gimimo ar žmogaus mirties išmokas“, – sakė V.Baltonienė. 

Mokykloms ir darželiams vaiko deklaracijos nereikia

Pasak Jonavos vaikų darželio „Pakalnutė“ direktorės Zitos Gudonavičienės, pažymų apie deklaruotą gyvenamąją vietą nereikia ir užrašant vaiką į darželį – pakanka gimimo liudijimo. 

„Tačiau vėliau tėvai pildo anketas, kur nurodo gyvenamosios vietos ir deklaruotos vietos adresus. Ką reiks daryti su tomis anketomis, nežinau, manau, lauksime išaiškinimo“, – sakė Z.Gudonavičienė. 

Kiti kalbinti Jonavos rajono švietimo įstaigų atstovai sako, kad kol kas labai sunku vertinti, kaip veiks naujoji sistema. 

„Kai mes įvedame vaiko asmens duomenis į duomenų bazę, matosi, kur jis yra deklaruotas – ar konkrečiu adresu, ar prie savivaldybės. Tačiau tokio atvejo, kad vaikas ateitų būdamas iš viso niekur nedeklaruotas, dar nebuvo, todėl ir vertinti labai sunku“, – sakė vienos Jonavos mokyklos direktorė. 

Pasak kitos Jonavoje dirbančios mokytojos, gyvenamosios vietos deklaracija buvo labai svarbi tada, kai mokyklos buvo užpildytos ir vaikai buvo priimami į tas mokyklas, kurios jiems priklauso pagal gyvenamąją vietą. 

„Dabar mokyklos konkuruoja dėl mokinių, ir gyvenamosios vietos deklaracija nėra svarbi. Priimant į mokyklą reikia gimimo liudijimo, o faktinį gyvenamosios vietos adresą pasako pats mokinys ar tėvai“, – kalbėjo pedagogė. 

Tiesa, tie vaikai, kuriems yra kompensuojamos maitinimo išlaidos, darželiui ar mokyklai turi pristatyti pažymą iš savivaldybės, patvirtinančią, jog parama priklauso. Tačiau neturintys deklaruotos gyvenamosios vietos tokios pažymos gauti negalės. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius