Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 04

Nigerijos pakrantėje iš laivo pagrobti 5 Lietuvos piliečiai (papildyta 21.18 val.)

Nigerijos pakrantėje pirmadienį iš laivo, plaukusio su Lietuvos vėliava, kaip įkaitai buvo paimti 5 įgulos nariai, Lietuvos piliečiai, ir išplukdyti greitaeige valtimi nežinoma kryptimi.
„Saturnas“
„Saturnas“ / limarko.lt nuotr.

Bendrovei „Limarko laivininkystės kompanija“ priklausantis laivas „Saturnas“, plaukęs su Lietuvos vėliava, ginkluotų užpuolikų buvo užpultas Eskravos reide, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Turimomis žiniomis, per užpuolimą įgulos nariai nenukentėjo. Laivui su likusiais devyniais įgulos nariais žalos nepadaryta.

„Limarko laivininkystės kompanija“ ir Užsienio reikalų ministerija įvairiais kanalais aiškinasi įvykio aplinkybes ir pagrobtų Lietuvos piliečių buvimo vietą.

Laivo savininkai įgulos narių artimuosius apie įvykį informavo.

Jurgos Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Limarko grupė
„Limarko grupė“

Papildyta 11.56 val: „Limarko laivininkystės kompanija“ įvykio kol kas nekomentuoja. Telefonu atsiliepusi kompanijos darbuotoja 15min.lt mandagiai paaiškino, kad vadovai šiuo metu užsiėmę ir kalbėti negali. „Ačiū už supratingumą, skambinkite po gerų poros valandų“, – paprašė moteris.

Papildyta 12.11 val.: Tuo tarpu „Limarko laivininkystės kompanijos“ prezidentas Vytautas Lygnugaris BNS antradienį sakė, kad nei pats laivas, nei jo krovinys nenukentėjo, o dalies įgulos pagrobimo motyvai – nežinomi.

„Laivas yra nepažeistas, gali plaukti, naviguoti – jis apiplėštas nebuvo. Užpuolimas dar šviežias, jis įvyko prieš 8–9 valandas, todėl nenorėčiau komentuoti nieko daugiau, nes tikslesnės informacijos nežinome“, – sakė jis.

Anot jo, apie įvykį informuotos visos tarnybos, šiuo metu derinami galimi veiksmai.

Iš viso „Saturnu“ plaukė 14 žmonių. Visi ginkluotų užpuolikų pagrobtieji – Lietuvos piliečiai.

„Limarko laivininkystės kompanija“ ir Užsienio reikalų ministerija įvairiais kanalais aiškinasi įvykio aplinkybes ir pagrobtų Lietuvos piliečių buvimo vietą.

1982 metais Japonijoje pastatytas „Saturnas“ yra laivas-šaldytuvas, jis plaukioja su Lietuvos vėliava.
Privataus kapitalo Klaipėdos bendrovei „Limarko“ priklauso kontrolinis 91,56 proc. „Limarko laivininkystės kompanijos“ akcijų paketas.

Jurgos Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Užsienio reikalų ministras Vygaudas Uaackas atskubėjo į Klaipėdą.
Užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas atskubėjo į Klaipėdą.

Papildyta 12.36 val.: Į Klaipėdą per pietus atvyko užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas. Ministras susidariusią situaciją dabar aptaria su bendrovės „Limarko laivininkystės kompanija“ vadovybe. V.Ušackas pažadėjo po šio susitikimo pateikti savo komentarus žiniasklaidos atstovams.

Papildyta 13.07 val.: Šių metų kovą Somalio piratai buvo užgrobę norvegų tanklaivį „Bow Asir“ ir įgulą, tarp kurios narių buvo ir Lietuvos pilietis.

Užgrobtas 23 tūkst. tonų tanklaivis priklausė Norvegijos bendrovei „Salhus Shippuing AS“, kuri ir derėjosi su piratais. Buvo pranešama, kad už laivo paleidimą buvo sumokėta 2,4 mln. dolerių išpirka.

Balandį piratai paleido užgrobtą tanklaivį.

Papildyta 13.52 val.: Lietuvos jūrininkų sąjungos pirmininkas Petras Bekėža žurnalistams kalbėdamas apie jūrininkų pasirengimą ekstremalioms situacijoms pabrėžė, kad jūrininkai yra apmokomi, kaip veikti gaisro ar kitų nelaimių metu. Tuo tarpu pasipriešinti ginkluotiems užpuolikams galimybės yra menkos.

Visų pirma pagal tarptautines konvencijas civiliuose laivuose negali būti kovinių ginklų. Tad nuo piratų ar kitų užpuolikų tokių laivų įgulos gali gintis nebent vandens čiurkšlėmis ar kitomis pagalbinėmis priemonėmis.

P.Bekėža pabrėžė, kad didžiausią dėmesį kovai su piratais pasaulio bendruomenė skiria Somalio pakrantėse – ten nuo praėjusių metų pabaigos patruliuoja įvairių šalių karo laivai. Tuo tarpu piratavimas prie Nigerijos krantų nėra toks plačiai žinomas reiškinys ir sulaukia daug menkesnio dėmesio.

Papildyta 15.07 val.: Kaip po pasitarimo Klaipėdoje žurnalistams sakė ministras V.Ušackas, „Saturno“ užpuolimas įvykdytas antradienio naktį, apie 1.45 val., Lietuvos laiku. Tuo metu laivas stovėjo išmetęs inkarą Nigerio upės deltoje, esančio Koko uosto reide. „Saturnas“ laukė, kol bus priimtas į uostą, ir ketino antradienio rytą jame iškrauti šaldytų žuvų krovinį.


Žiūrėti Nigerijoje užpultas Lietuvos laivas „Saturnas“ didesniame žemėlapyje

Žiūrėti Nigerijoje užpultas Lietuvos laivas „Saturnas“ didesniame žemėlapyje

Paklaustas, ar įgula bandė gintis nuo užpuolikų, „Limarko laivininkystės kompanijos“ prezidentas V.Lygnugaris atsakė: „Kaip gali vyrai plikomis rankomis gintis nuo automatų.“ Vėliau jis pridūrė, kad dabar „Saturnas“ yra saugiu atstumu nuo Nigerijos teritorinių vandenų, ir patikino, jog užpuolimo metu niekas iš įgulos nebuvo sužalotas. Ar pagrobėjai pateikė kokių nors reikalavimų, neatskleidžiama.

Šiuo metu sudaryta tarpžinybinė krizės valdymo grupė. Lietuva kreipėsi pagalbos į Europos Sąjungą ir Jungtines Amerikos Valstijas. Kokios konkrečiai pagalbos paprašyta, ministras V.Ušackas nedetalizavo.

Pasak V.Ušacko, dabar bandoma nustatyti pagrobtų laivo įgulos narių buvimo vietą. Jų pavardės ir pareigos laive kol kas viešai neatskleidžiamos.

Ministras pabrėžė, kad tai pirmas kartas, kai buvo užpultas su trispalve vėliava plaukiojantis Lietuvos laivas.

Papildyta 21.18 val. „Lietuvos ryto televizija“ pranešė, kad, redakcijos šaltinių Užsienio reikalų ministerijoje teigimu, pagrobėjai jau pareikalavo išpirkos. Tačiau nepranešama, apie kokią sumą eina kalba.

Taip pat pranešama, kad, redakcijos duomenimis, lietuvius greičiausiai pagrobė sukarintos organizacijos  „Judėjimo už Nigerio deltos emancipaciją“ nariai. Ši grupuotė pagarsėjusi žmonių grobimu, sprogdinimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius