-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 07 22

Norintiems streikuoti alaus gamyklos darbuotojams – vėl teismo antausis

Pasiskelbusiems apie liepos 25 dieną organizuojamą streiką alaus gamyklos „Švyturys-Utenos alus“ darbuotojams teks vėl atsisakyti savo planų. Streikuoti jiem nepavyko ir birželio mėnesį.
Pirmadienį alaus daryklos darbuotojai vėl surengė piketą.
Profsąjungiečiai organizuos protesto akcijas. / Ginos Kubiliūtės/15min.lt nuotr.

Penktadienį Klaipėdos apygardos teismas  išnagrinėjo bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ prašymą dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo.

Teisėjų kolegija išnagrinėjusi prašymą uždraudė „Švyturio“ profesinės sąjungos organizacijai bei Utenos alaus darbininkų sąjungai organizuoti streiką uostamiestyje bei Utenoje.

Ginčas tarp šalių kilo dėl neterminuoto streiko pripažinimo neteisėtu. Kaip praneša Klaipėdos apygardos teismas, Teisėjų kolegija pažymėjo, jog, nors Konstitucijoje ir įtvirtinta darbuotojų, ginančių savo ekonominius ir socialinius interesus, teisė streikuoti, tačiau ji nėra absoliuti ir jos įgyvendinimas gali būti siejamas su tam tikromis sąlygomis ir apribojimais.

Teisėjų kolegija konstatavo, jog netaikius laikinųjų apsaugos priemonių ir neatidėjus streiko, teismo sprendimo įvykdymas gali pasunkėti arba pasidaryti nebeįmanomas, nes streikas jau bus įvykęs.

Teisėjų kolegija sutiko su bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ išdėstyta pozicija, kad streikas paveiktų ne tik įmonės veiklą, bet ir darbuotojų gerovę. Todėl apygardos teismas, siekdamas užtikrinti teismo sprendimo įvykdymą, taip pat vadovaudamasis ekonomiškumo, proporcingumo principais, skelbtą liepos 25-osios streiką uždraudė iki įsiteisės teismo sprendimas.

Be to, teisėjų kolegija pažymėjo, kad bylos dėl streiko teisėtumo yra nagrinėjamos skubos tvarka, o argumentai, kodėl streiko surengimas kitu laiku pažeistų darbuotojų teises ir jų interesus, nebuvo pateikti.

Kaip 15min.lt teigė „Švyturio“ profesinės sąjungos komiteto pirmininkas Raimondas Tamošauskas, streikas kitai savaitei jau buvo suplanuotas, dalyvauti jame per abu miestus žadėjo apie pusantro šimto žmonių.

„Ką dabar darysime? Žiūrėsime, absurdiška situacija”, – kalbėjo R.Tamošauskas.

Anot jo, darbuotojai lauks Klaipėdos apygardos teismo išvadų liepos 28 dieną.

Mat teisminis nagrinėjimas dėl streiko teisėtumo persikėlė į aukštesnę instanciją: iš Klaipėdos miesto apylinkės į Klaipėdos apygardos teismą.

„Palauksime sprendimo dėl streiko teisėtumo ir tada pamatysime, ar galėsime streikuoti. Tačiau vis tiek organizuosime protesto akcijas”, – tikino R.Tamošauskas.

Profesinių sąjungų ir bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ administracijos ginčas kilo dėl skirtingai interpretuojamo Kolektyvinės sutarties punkto, įpareigojančio kasmet peržiūrėti darbininkų atlyginimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius