Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 05

Norvegija remia Lietuvos ir Baltijos šalių energetinę nepriklausomybę

Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Norvegijos ministru pirmininku Jensu Stoltenbergu, teigiama Prezidentės spaudos tarnybos pranešime.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Norvegijos ministru pirmininku Jensas Stoltenbergas
Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Norvegijos ministras pirmininkas Jensas Stoltenbergas / Prezidentės spaudos tarnybos nuotr.

Susitikime aptarti Lietuvos ir Norvegijos dvišaliai santykiai, bendradarbiavimas užsienio politikos ir saugumo, ekonomikos ir energetikos srityse bei Baltijos šalių energetinės izoliacijos panaikinimo klausimai.

„Lietuva aktyviai kuria Baltijos šalių elektros rinką su tikslu įsijungti į Šiaurės Europos šalių elektros sistemą NordPool. Sėkmingai vyksta elektros jungčių su Šiaurės Europa projektai. Lietuva tvirtai apsisprendusi statyti suskystintų dujų terminalą. Visa tai atveria labai palankias perspektyvas bendradarbiauti su Norvegija, ypač energetikos srityje, įskaitant galimybę ateityje pirkti norvegiškas dujas", – sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Pasak šalies vadovės, Norvegijos premjeras patikino, jog jo šalis remia Lietuvos ir kitų Baltiijos valstybių siekį kuo greičiau išsivaduoti iš energetinės izoliacijos ir yra pasiryžusi aktyviai bendradarbiauti šių tikslų siekiant.

Po susitikimo Lietuvos prezidentės ir Norvegijos premjero vadovaujamų delegacijų ministrai pasirašė dvišalio susitarimo memorandumus dėl 2009-2014 metų Norvegijos ir Europos ekonominės erdvės (EEA) finansinių mechanizmų įgyvendinimo, kurie numato 84 milijonų eurų paramą Lietuvos projektams, ir dvišalę sutartį dėl asmenų, nuteistų laisvės atėmimu, perdavimo bausmei atlikti į nuteistojo šalį, kuri, pasak Lietuvos vadovės, padės abiems valstybėms geriau kovoti su nusikalstamumu.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė kartu su Norvegijos karaliumi Haraldu V Akerhusu tvirtovėje padėjo gėlių vainiką prie Nacionalinio paminklo. Lietuvos vadovė taip pat lankėsi Norvegijos Stortinge (parlamente), kur su jo pirmininku Peru Kristianu Fossu aptarė dvišalio bendradarbiavimo klausimus, Stortingo vaidmenį ir paramą Lietuvai atkuriant nepriklausomybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius