Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 01 18

NSGK: didesnio gynybos finansavimo reikia kibernetiniam saugumui, visuotiniam šaukimui

Didesnio gynybos finansavimo reikia kibernetiniam saugumui užtikrinti ir pasirengti visuotiniam šaukimui, sako parlamentaras Vytautas Bakas. Jo vadovaujamas Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas pasiūlė partijoms susitarti 2020 metais gynybai skirti 2,5 proc. bendrojo vidaus produkto.
Pratybų „Geležinis kardas 2016“ atidarymas
Pratybų „Geležinis kardas 2016“ atidarymas / Alfredo Pliadžio nuotr.

„Lietuva ilgą laiką nevykdė įsipareigojimų, tų vadinamų 2 proc. (...) ir mes čia turime nemažai namų darbų atsižvelgiant į tuos naujus iššūkius, kurie yra pradedant nuo infrastruktūros, poligonų įrengimo, baigiant kibernetinėmis grėsmėmis, žvalgybos stiprinimu, informacinės erdvės apsauga, propaganda“, – BNS trečiadienį sakė V.Bakas.

„Tam, kad būtų įgyvendinta visuotinio šaukimo idėja, reikalingi žmogiškieji ištekliai, infrastruktūra, ginkluotė“, – kalbėjo jis.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas antradienį nusprendė, kad reikia atnaujinti parlamentinių partijų susitarimą dėl gynybos politikos į jį įrašant, kad 2020 metais finansavimas gynybai turėtų siekti 2,5 proc. BVP.

V.Bako teigimu, didindama finansavimą gynybai Lietuva siųstų ir žinutę sąjungininkams, kad „įsipareigojimams ir savo žmonių saugumui dėmesys yra tvirtas“.

„Jeigu Seimas iš tikrųjų nori būti tuo politikos lyderiu ir susigrąžinti pasitikėjimą, tai iš tiesų yra labai gera proga parodyti tą lyderystę, kalbant apie žmonių saugumą“, – sakė Seimo narys.

2014 metais pasirašydamos susitarimą partijos sutarė kasmet didinti finansavimą krašto apsaugai, kad jis ilgainiui sudarytų 2 proc. BVP. Dabartinė Vyriausybė įsipareigojo 2 proc. BVP pasiekti 2018 metais.

Šiemet išlaidos krašto apsaugai Lietuvoje siekia 1,8 proc. BVP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius