Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 02

NSGK pirmininkas sieks Liustracijos komisiją atsieti nuo VSD

Slaptų KGB bendradarbių ieškanti Liustracijos komisija turi būti nepriklausoma nuo Valstybės saugumo departamento (VSD).
Arvydas Anušauskas
Arvydas Anušauskas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Taip mano Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas konservatorius Arvydas Anušauskas. Jis BNS sakė sieksiąs, kad Liustracijos komisijos nepriklausomumas nuo VSD būtų įteisintas įstatymuose.

„VSD savo funkciją aprūpinti Liustracijos komisiją informacija iš dalies atliko, bet netenkina nei jo darbo tempai, nei turinys. VSD Liustracijos komisijai kartais pateikia ne visą informaciją. Taip pat negalima pamiršti vykusios kabinetinės liustracijos“, – sakė NSGK pirmininkas.

Pagal šiuo metu galiojantį įstatymą VSD yra sudaryta darbo grupė, kuri priima slapta su KGB bendradarbiavusių asmenų prisipažinimus, registruoja duomenis apie šiuos asmenis bei specialiųjų tarnybų veiklą ir perduoda šiuos duomenis Liustracijos komisijai.

VSD pareigūnai taip pat Liustracijos komisijai rengia ir teikia visą būtiną informaciją, reikalingą sprendimui priimti. Be VSD leidimo niekas negali gauti bylų iš Ypatingojo archyvo, jeigu jose yra duomenų apie galimą asmens bendradarbiavimą su sovietų represinėmis struktūromis.

A.Anušauskas teigė iki Seimo pavasario sesijos parengsiąs būtinas vadinamojo Liustracijos įstatymo pataisas, numatančias Liustracijos komisijos nepriklausomybę nuo Saugumo departamento.

Anot jo, reikėtų išplėsti pačios Liustracijos komisijos galimybes, o komisijos nariams mokėti už darbą.

„Taip pat manau, kad liustracijos procesas turi turėti baigtinį pobūdį. Jį būtina baigti ir atvirai pasakyti, iki kokio laipsnio liustraciją įvykdėme, ko nepadarėme“, – sakė NSGK vadovas.

A.Anušausko manymu, liustracijos procesą reikėtų baigti 2012 metais.

Jis priminė, kad 2009 metais baigiasi prieš dešimtmetį priimtame įstatyme numatyti ribojimai buvusiems etatiniams KGB pareigūnams ir slapties bendradarbiams eiti tam tikras pareigas.

„Bet tai nereiškia, kad iš įstaigos vadovų atimama teisė vertinti į atsakingas pareigas pretenduojančių asmenų praeitį, – pabrėžė A.Anušauskas. – Teisinės atsakomybės jiems, žinoma, nebebus, bet moralinė atsakomybė liks.“

2007 metais Seimas mėgino taisyti vadinamąjį Liustracijos įstatymą. Tų metų spalio 11 d. priimtas įstatymas apibrėžė KGB rezervo karininko sąvoką, numatė, kad rezervininkai kartu su kadriniais sovietų specialiųjų tarnybų darbuotojais bei slaptaisiais bendradarbiais turi būti įtraukti į specialią įskaitą.

Naujajame dokumente taip pat buvo numatyta nauji Liustracijos komisijos formavimo principai.

Tačiau prezidentas Valdas Adamkus įstatymą vetavo, o Seimui neužteko balsų veto atmesti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius