Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 25

Nukraujavo, bet išliko: Seimas balsavo už D.Kepenio Sveikos gyvensenos komisijos egzistavimą

Seimui ketvirtadienį buvo pateiktas nutarimo projektas, kuriuo siūloma panaikinti parlamente įkurtą Sveikos gyvensenos komisiją, vadovaujamą parlamentaro „valstiečio“ Dainiaus Kepenio. Nors buvo išsakyta daugybė argumentų „už“, parlamentarai nubalsavo „prieš“ ir užtikrino tolesnį komisijos egzistavimą.
Dainius Kepenis
Dainius Kepenis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Projektą parengę Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis ir jo pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė mano, kad po šios komisijos priedanga jos vadovo organizuojama veikla kelia grėsmę visuomenės sveikatai ir saugumui.

Be to, komisijos veikla esą gali suklaidinti visuomenę, nors ji neatspindi Seimo pozicijos. D.Kepenio pasisakymai iš Seimo tribūnos esą diskredituoja ir šią komisiją, ir Seimą, kaip instituciją.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algimantas Kirkutis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algimantas Kirkutis

„Jei šiandien mes dėl labai mažo skiepų klausimo uždarysime sveikos gyvensenos komisiją, grįšime prie sudužusios geldos. Vėl grįšime prie ligų temos ir prarasime unikalumą, kuris yra būtent šiame Seime. Skiepų klausimas yra tik nedidelė maža problema. Jis išpūstas ir politizuotas. Mes turime sveikatą tausoti ir stiprinti, o ne ligas gydyti“, – svarstė Seimo narys, „valstietis“ Algimantas Kirkutis.

„Nemanau, kad tai yra mažas klausimas. Manau, tai yra iliustratyvus klausimas, rodantis, kad, jei valstybė nesiima vienokių ar kitokių priemonių, jei valstybė leidžia sau skleisti dezinformaciją ir klaidinti visuomenę, galime prieiti prie labai rimtų pasekmių“, – atsakė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė ir pateikė statistiką, kad Rumunijoje šiemet registruota 17 tūkst., o Ukrainoje – 35 tūkst. tymų atvejų.

Jos nuomone, komisija veikia metus, tačiau apčiuopiamų rezultatų teisės aktų pavidalu nematyti: „Vienintelis, ką girdime, tai bandymas supriešinti mokslą su pseudomoksliniais dalykais. Žmonėms už Seimo ribų nesuprantama, kad tokia retorika sklinda iš Seimo narių lūpų. Klausimas, ar komisija tokia, kokia yra šiandien, gali tęsti savo darbą.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintarė Skaistė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintarė Skaistė

„Tai, kas prasidėjo kaip vieno keistuolio savirealizacija, šiandien labiau atrodo kaip mokslo diskreditacija iš Seimo tribūnos. Diskredituojamas ne tik oficialusis mokslas ir oficiali medicina, bet, kalbant niekus apie beždžionių ir abortuotų embrionų liekanas skiepuose, diskredituojama ir pati sveika gyvensena“, – kalbėjo Seimo narė konservatorė Gintarė Skaistė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas

„Esu įsitikinęs, kad tokio pobūdžio komisija Seime yra būtina ir reikalinga, jei esame XXI amžiaus moderni išskirtinė valstybė. Lietuva turėtų stiprinti Sveikos gyvensenos komisiją. O kolegoms iš opozicijos linkėčiau tvirtybės ir aktyviai dalyvauti komisijos veikloje, teikti siūlymus, kaip galima tobulinti jos darbą, o ne mėginti ją išardyti, o tai nėra nei demokratiškas, nei tinkamas, nei teisingas sprendimas šioje situacijoje“, – nuomonę išreiškė Mišrios Seimo narių grupės narys, kandidatas į prezidentus Mindaugas Puidokas.

Grąžino tobulinti

Seimo nariai po pateikimo nepritarė siūlymui naikinti vadinamąją D.Kepenio komisiją: už 29, prieš 24, susilaikė 17.

Įvykus alternatyviam balsavimui už pasiūlymą grąžinti nutarimą iniciatoriams tobulinti balsavo 35 parlamentarai, o už pasiūlymą atmesti šį projektą – 33. Susilaikė 0. Taigi, projektas grąžintas tobulinti.

Pasitraukė 3 iš 10

Kovo 28 d. Seimo TS-LKD frakcijos nariai Kęstutis Masiulis ir Andrius Kupčinskas pareiškė, kad traukiasi iš Seimo Valstiečių ir žaliųjų frakcijos nario D.Kepenio vadovaujamos Sveikos gyvensenos komisijos. Balandžio 1 d. Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos narė Dovilė Šakalienė irgi pareiškė, kad traukiasi iš šios komisijos.

Seimas, vadovaudamasis Seimo statutu ir atsižvelgdamas į Pasaulio sveikatos organizacijos pabrėžiamą sveikos gyvensenos reikšmę žmogaus ir visuomenės sveikatai, yra sudaręs Seimo Sveikos gyvensenos komisiją.

Iki kai kurių narių pasitraukimo, joje dirbo 10 parlamentarų: Kęstutis Bartkevičius, Simonas Gentvilas, D.Kepenis, Algimantas Kirkutis, A.Kupčinskas, K.Masiulis, Artūras Skardžius, Zenonas Streikus, D.Šakalienė, Tomas Tomilinas.

Žmonėms už Seimo ribų nesuprantama, kad tokia retorika sklinda iš Seimo narių lūpų.

Seimas yra įgaliojęs Seimo Sveikos gyvensenos komisiją „sudaryti palankias sąlygas įgyvendinti veiksmingą, tarpdisciplininę ir integruotą sveikos gyvensenos politiką, pagal kompetenciją derinti ir kontroliuoti už sveikos gyvensenos įgyvendinimą atsakingų institucijų veiklą, užtikrinant jų bendradarbiavimą, vykdyti parlamentinę kontrolę“.

Ši parlamentinė komisija, Seimo sprendimu, turi užtikrinti koordinuotus ir kryptingus teisėkūros veiksmus „valstybės sveikos gyvensenos (sveikos ir subalansuotos mitybos, sveikatinamojo fizinio aktyvumo ir grūdinimosi, racionalios darbo ir poilsio kaitos, psichoemocinio stabilumo, asmens higienos ir kūno priežiūros, žalingų įpročių prevencijos, sveikos ir saugios aplinkos) politikos srityje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius