2011 12 28

Numatoma formuoti didesnes klases, savivaldybėms pervedant mažiau lėšų gali mažėti mokytojų

Vyriausybė trečiadienį pritarė Švietimo ir mokslo ministerijos siūlymams, kaip kitąmet sutaupyti mokinio krepšelio lėšų. Nuspręsta nuo rugsėjo komplektuoti didesnes klases, o savivaldybėms „dėl šalies ekonominės situacijos“ nuo sausio pervesti mažiau krepšelio lėšų perskirstymui.
Mokykla
Mokykla / Sauliaus Žiūros nuotr.

„18,7 mln. litų siūloma sumažinti (...) nauja nuostata, kad nuo 2012 m. sausio 1 d. iki 2012 m. gruodžio 31 d. 0,91915 procento iš savivaldybių perskirstomos mokinio krepšelio dalies neskiriama savivaldybėms dėl šalies ekonominės situacijos. Miesto savivaldybės perskirsto 5 proc., o rajonų savivaldybės – 6 proc. mokinio krepšelio lėšų, iš jų siūloma dalį lėšų palikti valstybės biudžete“, – sakoma aiškinamajame rašte.

Dėl numatomų pakeitimų gali tekti atleisti dalį pedagogų.

„Šiuo atveju sprendimus priima steigėjai ir sprendimai yra įvairūs. Vienais atvejais galima kalbėti apie pensinio amžiaus pedagogus, kitais atvejais mes galime kalbėti apie pasidalinimą to paties krūvio ir gaunant mažesnes pajamas. Atitinkamai turi būti ieškoma sutarimo ir, aišku, norėtųsi, kad sprendimai būtų tokie, kad ne visi mokytojai taptų demotyvuoti dėl mažėjančių krūvių, o iš tiesų mažėjant mokinių (pabrėžiu – ir kitais metais mokinių skaičius bus mažesnis) atitinkamai ir mokytojų skaičius tolygiai mažėtų ir pagrindinis žvilgsnis, aišku, turėtų krypti į pensinio amžiaus pedagogus“, – žurnalistams trečiadienį po Vyriausybės posėdžio ministrų kabineto sprendimą komentavo švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.

Pasak ministerijos, Mokinio krepšelio lėšų apskaičiavimo ir paskirstymo metodiką būtina keisti siekiant sumažinti mokinio krepšelio lėšas 30 mln. litų (1,5 proc.).

Kitų metų biudžete specialiajai tikslinei dotacijai mokinio krepšeliui finansuoti numatyta 2 mlrd. 18 mln. litų.

Mokinio krepšelio dydis, lyginant su pernai, oficialiai lieka 3 tūkst. 310 litų. Bet savivaldybės gaus mažesnę jo dalį nei iki šiol.

„Suma, skiriama per tikslinę dotaciją savivaldybėms už kiekvieną vaiką, yra mažesnė 30 mln. litų. Tai atitinkamai savivaldybės turės iš tos sumos vienu procentu savo dispozicijoje lėšų mažiau – ne 5 proc. ar 6 proc., o 4 proc. ar 5 proc. Tai reiškia, kad išlyginimui nelygumų jos turės mažiau lėšų. Šalia to per koeficientus ar kai kuriuos mokytojų priedus – taip, tokios lėšos turės būti sutaupytos (...) nuo kitų metų rugsėjo 1 dienos, tai yra naujų mokslo metų pradžios. Tai reiškia, kad ir savivaldybės, ir mokyklų vadovai, ir mokytojų bendruomenės, žinodami tokį finansavimo lygį, turės atrasti sprendimus dėl krūvių pasiskirstymo, dėl atitinkamų klasių apjungimo dalyje mokyklų“, – sakė ministras.

Jo teigimu, „pakeitimus, kalbant apie didesnį mokinių skaičių kaimiškose mokyklose, pajus šiek tiek daugiau negu 100 mokyklų iš maždaug 1300“. Pasak ministro, mokinių skaičius daugiausiai didinamas kaimiškų vietovių vidurinių mokyklų vyresnėse klasėse.

Pasak Švietimo ir mokslo ministerijos pranešimo, keičiant sutartinių mokinių koeficientus klasėse tikimasi sutaupyti 11,3 mln. litų.

„Pavyzdžiui, kaimo vidurinėse mokyklose, kurias lanko iki 300 vaikų, 9-12 klasėse būtų nustatytas mažiausias 20 mokinių skaičius (dabar 15), vidurinėse, kurias lanko iki 500 mokinių, 5-12 klasėse mažiausias mokinių skaičius klasėse būtų 22 (dabar 20), o vidurinėse per 500 mokinių 5-8 klasėse mokinių skaičius didėtų iki 25 (dabar 22)“, – rašo ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius