Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 10

Nuo balandžio 1 dienos vaistai turėtu pigti

Vyriausybės posėdyje patvirtinti nekompensuojamųjų vaistinių preparatų didžiausi didmeninės ir mažmeninės prekybos antkainiai bei referencinių valstybių sąrašas, teigiama Ministro pirmininko tarnybos pranešime spaudai.
Vaistai
Vaistai / Photos.com

Šie du nutarimai priimti įgyvendinant sausio mėnesį priimtas Farmacijos įstatymo nuostatas dėl valstybinio kainų reguliavimo nekompensuojamiesiems vaistams. Skaičiuojama, kad nuo balandžio 1 dienos pradėjus reguliuoti gamintojų, didmenininkų ir vaistininkų antkainius nekompensuojamieji vaistai Lietuvoje pamažu atpigs 15–20 proc. ir tai per metus leis gyventojams sutaupyti apie 50 mln. litų. 

Vyriausybės nutarime dėl referencinių valstybių įrašytos aštuonios Europos Sąjungos valstybės, kurių BVP dalis, tenkanti vienam gyventojui, yra panaši į Lietuvos. Tai Bulgarija, Čekija, Estija, Latvija, Lenkija, Rumunija, Slovakija ir Vengrija. Šis teisės aktas reikalingas gamintojų kainų kontrolei vykdyti. Pagal nutarimą vaistų gamintojai negalės tiekti į Lietuvos rinką vaistų brangiau nei minėtų aštuonių referentinių šalių kainų vidurkis. 

Nekompensuojamųjų vaistų didmeniniai ir mažmeniniai maksimalūs antkainiai, patvirtinti atsižvelgiant į Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos atliktą analizę, ES šalių patirtį ir Lietuvos patirtį iki 2002 metų, kai mūsų šalyje vaistų antkainiai buvo reguliuojami. 

Išsami dabartinės situacijos vaistų rinkoje analizė atlikta siekiant nustatyti objektyvius ir verslui priimtinus maksimalius nekompensuojamųjų vaistų antkainius. Duomenys analizei rinkti  įvairiose vaistinėse, fiksuojant esamas konkrečias vaistų kainas, apibendrinant didmenininkų pateiktus duomenis. Paaiškėjo, kad tinklams priklausančiose vaistinėse vaistų antkainiai yra beveik 30 proc. didesni nei tinklams nepriklausančiose vaistinėse. Taip pat paaiškėjo, kad didmeninės vaistų platinimo įmonės Lietuvoje taiko daug  didesnius antkainius, nei jie yra kitose ES šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius