-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 22

Nuo liepos keičiasi statybos darbų apmokestinimo PVM tvarka

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) primena, kad nuo liepos 1 dienos keičiasi statybos darbų apmokestinimo PVM tvarka. Statybos darbams bus taikomas atvirkštinis PVM apmokestinimo mechanizmas, pagal kurį už atliktus statybos darbus PVM turės apskaičiuoti ne šių darbų atlikėjas, o jų užsakovas, kuriuo laikomas bet kuris statybos darbų pirkėjas, apmokestinamasis asmuo PVM mokėtojas.
Aukštybėse dirbantys statybininkai tvarko unitų bažnyčios bokštą
Statybos / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

VMI, suderinusi su Finansų ministerija ir su Aplinkos ministerija, paskelbė apibendrintą paaiškinimą atvirkštinio apmokestinimo PVM taikymo statybos darbams klausimais.

Statybos įmonės bei jų klientai atsakymus dėl naujos tvarkos gali rasti VMI interneto svetainėje www.vmi.lt („Verslui“ -> „Svarbu“).

Atvirkštinis statybos darbų apmokestinimas PVM taikomas, kai šių statybos darbų pirkėjai (užsakovai) yra PVM mokėtojais įsiregistravę juridiniai ir fiziniai asmenys.

VMI atkreipia dėmesį, kad atvirkštinis statybos darbų apmokestinimas PVM taikomas, kai šių statybos darbų pirkėjai (užsakovai) yra PVM mokėtojais įsiregistravę juridiniai ir fiziniai asmenys, vykdantys tik ekonominę veiklą (PVM apmokestinamą, PVM neapmokestinamą, tiek tokią ekonominę veiklą, kai pagal PVM įstatymo nuostatas prekių tiekimo (paslaugų teikimo) vieta nelaikoma Lietuva, nes persikelia į atitinkamą užsienio valstybę).

Arba PVM mokėtojais įsiregistravę juridiniai asmenys, vykdantys ekonominę ir neekonominę veiklą  kuri nėra PVM objektas (pvz., valstybės funkcijas.)

Tokio juridinio asmens pavyzdžiu galėtų būti VMI prie FM, kuri vykdo neekonominę veiklą (administruoja mokesčius) ir ekonominę veiklą (parduoda konfiskuotas prekes).

Svarbu įsidėmėti, kad atvirkštinis statybos darbų apmokestinimas PVM netaikomas, kai šių darbų pirkėjai (užsakovai) yra PVM mokėtojais įsiregistravę neapmokestinamieji asmenys, t. y. asmenys, nevykdantys jokios ekonominės veiklos, o PVM mokėtojais įsiregistravę tik dėl prekių įsigijimo iš kitų ES valstybių narių (pvz., tam tikros valstybės institucijos).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius